7 идеи за мястото на хладилника в малка кухня

7 идеи за мястото на хладилника в малка кухня

Може да се лишите от много неща в малката си кухня, но не и от хладилник

Ако сте принудени да живеете в апартамент с малка кухня, сигурно трябва да направите много компромиси с обзавеждането, за да ви е и уютно, и удобно. Някои неща обаче са от първостепенно значение в това помещение и без тях не може да минете! Едно от тях е хладилникът – малък или голям, трябва да му намерите място, защото без него няма да имате спокойствие и качествена храна. Това не е проста задача, но може да се справите с предизвикателството и дори да оформите интериора така, че да изглежда страхотен!

За малки кухни се приемат тези, които са с площ от 6 до 9 кв.м. Специалистите в обзавеждането ви предлагат не една, а цели седем възможности, в които може да разположите хладилника си така, че да ви е максимално удобно и да разполагате с достатъчно пространство за движение.

Вариант 1. В далечния ъгъл

В ъгъла, където и да е, хладилникът престава да бъде един вид колона, която пречи на гледката и движението. Най-често се поставя в ъгъла, най-отдалечен от вратата, който образува стена с прозореца и всяка от страничните стени на кухнята.

Основната препоръка е да изберете тесни и в същото време високи модели хладилници. Те заемат по-малко площ, но не са по-малки по капацитет от стандартните. Тесен хладилник може просто да бъде избутан в ъгъла, можете да го превъртите в импровизирана ниша от МДФ или да използвате вграден модел, който „изчезва“ зад мебелите.
7 идеи за мястото на хладилника в малка кухня
Препоръка! Тъй като пряката слънчева светлина е противопоказана за хладилниците, опитайте се да защитите домашния си уред, когато го поставите до прозорец.

Вариант 2. На входа на кухнята до вратата

Ако имате късмет с оформлението, тогава до вратата може да има и ъгъл, оформен от две стени. И нека хладилникът намери своето уединено място там.

Може би оформлението на кухнята е такова, че образува естествена малка ниша, в която можете да поставите значителна част от домакински уреди: хладилник, печка и микровълнова фурна и дори в рамка от шкафове.

Ако не е така – веднага на входа, отдясно или отляво, стената на хладилника ще ви чака, визуално блокирайки част от кухнята. Ако сте готови да приемете това, лесно ще направите разместването.
7 идеи за мястото на хладилника в малка кухня
Може би малката ви кухня няма стена или врата на входа. Тогава хладилникът може да стои в началото на обзавеждането, без да пречи на никого и нищо.

Използването на пространството над хладилника в малка кухня това е много важно – създайте система от шкафове с ниша и под хладилника.

Препоръка! Помислете предварително в каква посока вратата на хладилника трябва да се отваря, за да не пречи на влизащите в кухнята.

Вариант 3. Реконструкция на кухня

Много често, за разширяване на кухненското пространство, тя се комбинира с хола като се разруши стената по между им. Ако го обмисляте, не рушете цялата стена напълно, оставете малка част от нея, зад която хладилникът ви може удобно да се скрие.
7 идеи за мястото на хладилника в малка кухня
Можете да действате по друг радикален начин и да затворите входа от кухнята до коридора, създавайки ниша за хладилника там и да организирате входа на кухнята от друга стая.

Вариант 4. Под плота, под перваза на прозореца или в килера

Как? Купете малък хладилник с височина от 50 до 85 см, свободно стоящ или вграден модел. За малко семейство от 1-2 души такъв хладилник е достатъчен. Той лесно ще се побере под работната повърхност или под широк прозоречен перваз. До него или на известно разстояние от него можете да поставите малък фризер. И всички проблеми със съхранението и замразяването на продуктите са решени.
Малките хладилници могат лесно да се скрият във вертикален шкаф. Над него може да подредите и кухненски прибори.
7 идеи за мястото на хладилника в малка кухня
Мини хладилници могат да се сложат под бара, ако имате такъв, или в краен случай, точно под масата за хранене.

Вариант 5. Поставяне в ниша

Ниша може да бъде създадена изкуствено, като буквално я издълбаете в стената между кухнята и друга стая.
7 идеи за мястото на хладилника в малка кухня
Ниша може да бъде конструкция от гипсокартон, първоначално поставена за отделяне на кухненски площи.

Вариант 6. В коридора

Разбира се, най-добре е да поставете хладилника в кухнята, но какво да направите, ако всички свободни възможности са изчерпани. Един от начините е да преместите хладилника в коридора. Колкото по-близо е до кухнята, толкова по-добре.
7 идеи за мястото на хладилника в малка кухня
Ако имате голямо семейство и кухнята ви е малка, комбинирайте вариант 4 и вариант 5. В кухнята поставете малък хладилник за неща от първа необходимост под плота и голям – в коридора.
За да не пречи на преминаващите, можете да го скриете в килера, вграден в коридора до закачалката за дрехи.

Вариант 7. На балкона или лоджията

Когато има изход от кухнята към лоджията или балкона, това е добър вариант за поставяне на хладилник. Само не забравяйте, че лоджията или балконът трябва да бъдат добре изолирани.
7 идеи за мястото на хладилника в малка кухня
Препоръка! Вземете предвид инструкциите за хладилника, където са посочени класа му и съответната температура на околната среда.

Бонус съвети за поставяне на хладилник в малка кухня

Хладилникът не обича да е в близост до горещи повърхности, а именно с отоплителни радиатори, с фурна и печка. Отделете го от тези уреди с място или мебели на разстояние най-малко 30 см.

Хладилникът също трябва да бъде отделен от стените на помещението на малко разстояние от 3-5 см. Това прави възможно циркулацията на въздуха и охлаждането на повърхностите на хладилника и неговата радиаторна решетка.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *