Правоъгълни плочки „Metro” – най-модерното решение за кухненски гръб

Правоъгълни плочки „Metro” – най-модерното решение за кухненски гръб

Плочките Metro, които са по-популярни у нас като „тухлички” са красиво допълнение на всеки стил кухня

Ако се интересувате от тенденциите в кухненския дизайн, няма как да сте пропуснали плочките, които успешно имитират тухлена зидария. На пръв поглед са семпли и изчистени, но се вписват идеално във всеки модерен интериор.

Сред масовия потребител този тип плочки са известни като „тухлички”, но професионалистите и западния свят ги наричат „ метро плочки”, защото са с като керамичните покрития по стените на метро станциите в Ню Йорк, Париж и Лондон. В руските сайтове ще го срещнете като „кабанчик” (глиганче), защото от обратната си страна има две дупки, които оформят нещо като зурла на диво прасе.
У нас моделът е популярен отскоро, но в света се използва от…век. Днес ще откриете метро плочките в във всякакъв цвят и дизайн, с фаска или без, но особено популярна си остава в класическо бяло, защото се вписват във всеки възможен стил.

Размери

За да има вид на тухла, плочката е с дължина два или три пъти размера на ширина ѝ. Разбира се, няма универсални размери. Всеки производител предлага своя собствена големина:

Дължината им е от 12 до 30см, а ширината – от 6 до 10см. Най-често срещаните плочки са с размер 7,5 на 15 см, но ще откриете и такива с големина 7,7х 30, 10 х 20, 15 х 30.

Като изчислявате необходимото количество материал, който ви е необходим за кухненски гръб, винаги имайте предвид 10% процента „фира” , защото инцидентите при полагането на плочките са неизбежни.

Метро плочките в различните стилове кухня

Метро плочките са отлично решение за различни стилове кухня – лофт, прованс, кънтри, скандинавски, индустриален.

Може да създадете монохромно платно или разнообразни композиции
За стилове, които включват елементи в интериора, могат да се използват плочки с craquelure глазура, която има малки пукнатини на повърхността. Тенденцията се допълва с матово покритие и нюанс на бяло, кремаво, бежово и сиво.

Ако сте поддръжници на ултрамодерните стилове изберете черно или червено метро, зелените плочки са за т.нар. „селски“ стилове като прованса, кънтрито и шаби-шика.

Особености при лепенето на плочки

Монтирането на метро плочки е доста сложно, особено ако са с фаска. Моделите без нея се лепят по-лесно. Ето защо имитацията на облицовката, т.нар брик плочки са толкова популярнаи. Те са продукт със стандартни размери, разделени от скосени фаски на фрагменти. Въпросът е, че не изглеждат толкова добре.

Ако планирате сами да лепите плочки метро, трябва да сте подготвени със следните неща:

Идеи за метро плочки кухненски гръб

Подгответе внимателно стената

Всяка основа преди залепване на плочки изисква известна подготовка, при лепенето на метро плочки се извършва особено внимателно, защото макар и малки, те са доста тежки и дебели.

Стената трябва да бъде изравнена и подсушена. Желателно е също така да се обезмасли и след това да се грундира. Това значително ще увеличи адхезивните характеристики на основата, което е необходимо за тежки плочки.

Прецизно подрязване

Размерите и формата на метро плочките предполагат голямо подрязване, но наличието на фаска затруднява процеса, а да се получат равни ъгли и фуги, е много трудно. Разрезът на плочката трябва да е под ъгъл от 45 ° , затова е желателно да се избягват такива фуги.

Например, ако е необходимо, оформете ъгъла, извършете обичайното подрязване. След това плочката се полага така, че отрязаният ръб да е обърнат вътре в реда, а цялата – към ъгъла.

Спазване на стриктно хоризонтално полагане
Много често такава облицовка се полага „настрани“. Възможни са различни опции за полагане: с отместване на следващия ред с 20%, 30%, 50%. Изключително важно в този случай е да се поддържа еднакво разстояние между плочите. В противен случай хоризонталата ще „пълзи“ надолу и няма да се получи красиво покритие.

Размерът на фугата на плочката

Наличието на фаска предполага специални изисквания към качеството на шева. Изпъкналите плочи привличат вниманието към него. Без значение какъв цвят фугираща смес ще се използва, фугите на трябва да са идеално равни и възможно най-тесни. Оптималната ширина на междината е 2 mm, особено ако метро плочката е залепена по класическия начин. В противен случай всички недостатъци ще бъдат много забележими.

Монтаж на аксесоари

Ако трябва да инсталирате контакти , държачи или нещо друго на гърба на кухнята, трябва да изберете правилното място. Ръбът на частта не трябва да припокрива фаската, в противен случай продуктът ще „виси“ във въздуха.

Варианти за кухненски гръб с метро плочки

Ако попаднете на опитен майстор, смело може да експериментирате и да поискате различно разположение на плочките си разнообразие за по-добър декоративен ефект.

Подреждане на плочки метро на кухненски гръб

1. Хоризонтално шахматно или изместено

Плочките се лепят хоризонтално по редове. Във всеки следващ елементите се изместват спрямо предходния. Изключително важно е да се поддържа точното хоризонтално полагане, в противен случай редовете ще се „изместят“.

2. Хоризонтално без изместване

Облицовката е разположена в редове, всеки детайл строго един над друг. Прави се доста лесно и изглежда особено добре с фугираща смес в контрастен цвят.

3. Вертикално

Плочките се поставят вертикално. Детайлите на всеки ред се изместват спрямо предходния. Може би най-трудният за изпълнение от всички опции за оформление. Изглежда много впечатляващо, особено ако към обикновените плочки се добавят ярки детайли.

4. Вертикално без отместване

Елементите са разположени строго един над друг. Изключително важно е да се спазва точността на шевовете, което е по силите на опитен майстор на плочки. Оформлението изглежда добре с фугираща смес в контрастен цвят.

5. Диагонал

Елементите се полагат върху основата диагонално под ъгъл 45°. Доста лесен за изпълнение вариант. Много подходящ за малки кухни , тъй като визуално разширява пространството . Изглежда най-добре с фугираща смес, която съответства на материала.

6. Под ъгъл

Това оформление се нарича още зигзаг или рибена кост , тъй като се поставя под ъгъл от 90 ° или 45 °. Получава се много красив модел . Изглежда добре с фуги от всякакъв тон: както близки до цвета на материала, така и контрастни.

Ако такива оформления изглеждат скучни, можете да офолмите метро плочките по различен начин. С пропорциите си наподобяват паркет, така че опциите за полагане могат да се видят от от там.

Как да подготвим стена за лепене на плочки?

Ако се опитате, можете сами да поставите кухненски гръб от метро плочки. Трябва да започнете с щателна подготовка на основата.

1. Определете мястото, където ще бъде положена облицовката. Ако има старо покритие, внимателно и без остатък го отстранете. Почистете стената от прах и мръсотия, ремонтирайте дефектите. Шпакловайте неравната основа, така че възможните разлики да не са по-големи от 2-3 мм на линеен метър.

2. Изчакайте стената да изсъхне. След това вземаме подходящ грунд и го нанесете върху основата. Имайте предвид препоръките на производителя и при необходимост нанесете няколко слоя грунд.

3. Маркирайте стената. В зависимост от избраното оформление изпълняваме няколко вертикални или хоризонтални линии или очертавайте диагонал. По основната линия ще оформите останалото покритие

4.Очертайте долния ръб на кухненския гръб. Тук фиксирайте метален профил или дървена релса. Това е опората, която ще държи първия ред облицовка, което е необходимо, докато лепилото изсъхне.
Преди да започнете работа, трябва да подготвите плочката. Поставя се на пода, като се избира оптималната последователност. Ако е необходимо, изрежете елементите и ги регулирайте, за да паснат един на друг.

Лепене на плочки метро

За облицовка ще ви трябва лепило , което се избира според вида на основата. Продава се като суха смес, затова трябва да се разреди непосредствено преди започване на работа на малки порции. Разтворът бързо се втвърдява и става неизползваем. След това започнете да слагате:
1. Започнете от долния ръб на кухненския гръб. Вземете шпатула и нанасете лепило върху стената. С назъбена мистрия внимателно разпределете сместа, така че да се образува възглавница от лепило с малки вдлъбнатини. Размерите на покритието трябва да съответстват на площта на 2-3 елемента, не повече.
2. Вземете плочката, поставете я на място, така че долният й ръб да „лежи“ върху опорната релса. Притиснете я с ръка или я чукнете с гумен чук. Частта трябва да бъде здраво задържана от лепилото.
3. По същия начин полагаме останалите плочи, като между тях поставяме пластмасови кръстове, които регулират размера на празнината. След полагането на следващите 10 елемента проверяваме хоризонталната и вертикалната зидария с помощта на отвес или ниво.
Когато разтворът стегне, тоест около час след полагането на реда, трябва да отстраните останалото лепило от кухненския гръб. Това може да стане със суха мека кърпа. Можете да свалите кръстовете и внимателно да почистите фугите на плочките.

Правилно запечатване на шевовете

Празнините между съседните елементи трябва да бъдат запълнени със специална смес. В противен случай те бързо ще потъмнеят от мръсотия и влага. За фугиране се използват различни съединения. За кухненския гръб, най-добрият избор би бил разтвор на епоксидна основа. Може да бъде с различни цветове. Тази фугираща смес има висока степен на втвърдяване, така че малко количество от състава се разрежда преди работа.
Започнете фугирането едва след като лепилото е изсъхнало. Не по-рано от следващия ден след монтажа.

Процедурата е следната:
Внимателно втрийте разтвора с мека шпатула в пролуката между елементите. Оформете фугите.
След като сместа изсъхне, около половин час след фугирането, вземете гъба и отстранете остатъците от сместа.
Необходимо е да изчакате, докато фугиращата смес се втвърди напълно, след което покритието може да се измие и полира със суха кърпа. Остава само да премахнете опорната релса и кухненският гръб с метро плочки е готов!

Идеи за кухненски гръб с плочки метро
Идеи за кухненски гръб с плочки метро

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *