Под на кухня – какво покритие да изберем?

Под на кухня – какво покритие да изберем?

Подът на кухнята трябва да издържи на деформации от всеки тип, за да се поддържа лесно и да служи десетилетия

Преди да обзаведете или обновите съществуващия интериор на кухнята, трябва да стъпите на сигурно- в пряк и преносен смисъл. Нужно е да изберете такъв кухненски под, който ще оцелее при всички изпитания – непрекъснато преминаващите хора, влагата, драскотините и по-късно – „летящите” мазнини и храна. Петната по него са нежелателни!

Трябва да се поддържа лесно и с години да не променя външния си вид. Всички тези изисквания показва важността на подовата настилка и вниманието, което трябва да проявим при избора ѝ.

Разбира се, най-разумно е да се консултирате със специалист. Той ще ви насочи към това покритие, което ви е необходимо – дали да се постави над подово отопление, дали да бъде с лаконичен дизайн, за да служи само като фон за кухненската гарнитура или ефектен, за да е основен елемент от самия декор…

Много е модерно напоследък кухненският под да се направи от съчетанието на две подови настилки. Те се полагат в зависимост от функционалната зона:

Например, в работната зона подът на кухнята е от керамика или гранитогрес, а в трапезарията – от естествено дърво, паркет или ламинат. Този тип решение е чудесно за кухня, комбинирана с всекидневна.

За да сте сигурни в избора си обаче, разгледайте основните характеристики на подовите настилки. Така ще изберете най-подходящата за вашата кухня:

Линолеум на пода в кухнята

Изкуственият и естествен линолеум е много практичен вариант за кухненски под. Той има много предимства – приемлива цена, хубави цветове и качество, което предполага, че ще издържи 8-10 години. Той създава добра топло- и звукоизолация. Много е непретенциозен по отношение на поддръжката.

Днес производителите предлагат линолеум в различни цветове, шарки и текстури- може да имитира паркет, дърво, камък и дори метал. Интересен вариант е линолеумът под формата на плочки, от които могат да се сглобят различни шарки и орнаменти.
Кухненски под от линолеум
Разбира се, синтетичният линолеум не е най-екологичният вариант за подови настилки. Експертите съветват: не купувайте евтин линолеум, особено на пазарите. Обърнете внимание на миризмата – колкото по-силно мирише линолеумът, толкова по вреден е за околната среда.
Прочетете внимателно етикета – някои видове линолеум могат да се използват само в нежилищни помещения.

Корков под за кухня

Корковите подове е за хората, които държат да използват в обзавеждането естествени екологични материали. Корковата настилка се прави от кората на корков дъб и подовете, направени от нея са много удобни за краката и помагат за намаляване на напрежението върху ставите и гръбначния стълб.

Еластичният корк приятно „пружинира“, създава усещането за топлина има отлична звукоизолация. На такъв под е почти невъзможно да се подхлъзнете. Тъй като коркът е естествен антистатичен агент, той почти не привлича прах. Ето защо корковите подове са идеални за кухните на хора, страдащи от алергии и астматици.
Корков под за кухня
Смята се, че коркът е уникален със своите биоенергийни свойства и има много благоприятен ефект върху човешкия организъм.

Подът, направен от такъв материал и покрит със специален лак е чудесно решение за кухнята. Може да издържи на малко количество влага.

Дървени подове в кухнята

Подовете от естествено дърво са скъпо решение, интериорът на кухнята с тях изглежда прекрасно. Той е естествен завършек на интериор в стил класик или кънтри, в които мебелите и аксесоарите са от естествени материали.
Дървен под за кухня
Характерните за кухнята влага и температурни промени са проблем за дървения под, затова е по-добре да го използвате в трапезарията, а работните помещения да облицовате с плочки, камък или гранитогрес. Дървеният под трябва да се обработва със специални препарати, които ще направят покритието по-малко поресто и по-устойчиво на мръсотия и влага. Ако сте категорични в избора си, бъдете готови да полагате постоянни грижи. Дървото изисква непрекъснато почистване и редовна обработка със специални консерванти, но няма по-красив и еко материал от него.

Ламиниран паркет

Много по-бюджетен вариант за кухненския под е ламинираният паркет. Той не е така еко както дървото и корка, но пък е по-устойчив на надраскване и други външни влияния.

В търговските вериги може да откриете ламинат, имитиращ всички видове дървесина, гранит, мрамор и плочки. Цената му е достъпна и позволява да изградите отопляем под в кухнята.

Това, което трябва да ви притеснява е, че ще се деформира при висока влажност. Преди да го поставите е много важно да имате висококачествена хидроизолация на апартамента или къщата. Друго решение е да инвестирате във влагоустойчив ламинат, който, разбира се, е по-скъп.

Когато купувате, непременно се консултирайте с продавача за инструкции по поддръжката, хигиенен сертификат и задължително – за кои помещения е предназначен конкретния вид.

Керамични плочки

Може би това е най-популярната настилка за кухненски под. Достъпна на цена, много практична и лесна за почистване, с разнообразна декорация – това са предимствата им, които ги правят идеален завършек на всеки тип интериор.

Те могат да се положат успоредно или диагонално. Много стилно решение е подовите плочки да повтарят цвета на кухненския гръб.
Допълнителен плюс за съвременната керамика е възможността да естествен камък, дърво, плат, метал и кожа. Тя не провежда електричество, не се поврежда от битова химия и пряка слънчева светлина.

Основният ѝ недостатък е студенината, което е проблем за хората с малки деца или тези, които не обичат да носят пантофи.
Препоръката на специалисти е да се използват матирани, неглазирани плочки , за да се предпазите от нараняване. Инвестирайте в тези, чиито показатели са 3-4 по скалата на износоустойчивост и 4-5 по скалата за твърдост.

Кухненски под от гранитогрес

Гранитогресът е изкуствен материал със забележителни характеристики – практически не абсорбира влагата, не се поддава на температурните промени и има много висока твърдост – 8-9 точки по 10-степенна скала.

Гранитогресът също успешно имитира различни естествени материали и затова успешно се вписва в интериора на кухнята във всеки стил. Може да е полиран или матиран, но по-безопасно да използвате втория вариант ако ще правите под за кухнята.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *