Кухня с барплот за стил и за удобство

Кухня с барплот

Кухнята с барплот е практично, многофункционално решение, което е подходящо и за малък апартамент, и за голяма къща

Струва ли ви се твърде отдавна времето, когато виждахме барплотовете само в питейните заведения?! Днес може да ги срещнем във всеки модерен апартамент и дори в най-обикновените къщи. И няма как да не е така. Това стилно решение е и много удобно. Барплотът в кухнята може да изпълнява много функции. Ако сте изкушени да си инсталирате подобен, си струва да почерпите от нашите идеи и съвети.

Кухня с барплот

Предимства на барплота в кухнята

Някога барплота се възприемаща като луксозен елемент в интериора, който говори предимно за статута и възможностите на собственика на дома. Днес повечето хора оценяват предимно многофункционалността му:

На първо място, това е допълнителна работна повърхност. Ако обичате да готвите, знаете какво удобство е и в малка кухня не може да замести само местата, в които са инсталирани мивка и котлон.
Понеже бар плотът обикновено се прави по-висок от стандартните маси, гърбът и долната част на гърба ви ще бъдат по-малко уморени по време на готвене.

Той може да замени и масата за хранене – Ако живеете сами или имате малко семейство, нямате нужда от трапезария. Ще спестите значително пространство, ако използвате плота, вместо маса. Най-важното е да изберете подходящи столове, за да се чувствате добре.
Ако в семейството има малки деца или възрастни хора, изберете бар плот на две нива – така можете да създадете удобно място за хранене за всеки член на вашето семейство.

Имате на разположение само гарсониера или студио?! Бар плотът върши чудесна работа при зонирането. Елегантен бар визуално отделя кухнята от стаята, която играе роля на хол-спалня. Такова зониране ще изглежда стилно и ненатрапчиво, като същевременно много ясно разграничава двете зони.

Бар плотът се вписва чудесно към всеки интериор и едновременно с това е оригинално допълнение или интересен акцент на кухнята.
За да не останете разочаровани, когато поръчате да ви го направят, добре е да се съобразите с препоръките на специалистите – дизайнери:
Кухня с барплот

Изберете подходящата форма

Предназначените за кухнята барове имат повече видове и форми, отколкото тези в заведенията.

За да изберете този, който ще се впише хармонично в дома ви, не разчитайте само на вкуса си. Съобразете се със стила на обзавеждане, размерите и конфигурацията на вашата кухня.

Най-традиционният и популярен вариант е стенен бар плот. До известна степен това е алтернатива на кухненския полуостров. Един от краищата (най-често тесния) опира до стената.
Кухня с барплот
Този тип е идеален за зониране, така че често се използва в малки едностайни апартаменти. Монтира се като стилаж, за да замени маса за хранене, но в този случай обаче ще загубите част от използваемата площ, върху която може да се инсталират рафтове за съхранение.

Интересен вариант за малка кухня е превръщането на перваза на прозореца в бар плот. Просто го удължете малко и ще получите компактен и удобен бар. Ако семейството не е твърде голямо, може напълно да замени масата за хранене, като същевременно работи като допълнителна работна повърхност.

Под такъв плот може да инсталирате радиатор или да оборудвате място за съхранение на различни малки неща, които не са твърде взискателни към топлината. До прозорците може да сложите допълнителни рафтове за съхранение, в които може да сложите всичко – от бутилки вино до готварски книги и чаши за кафе.

Допълнителен бонус към това решение е красивата гледка от прозореца.

Много актуално е усвояването на балкона/ложията от кухненското пространство. Можете да направите нещата много по-лесни, ако трансформирате преградата между кухнята и външната зона в барплот. Няма да е необходимо да разрушавате цялата стена – просто отворете част от нея.
Кухня с барплот
Ако имате голяма, просторна кухня, има смисъл да помислите за бар-остров. Самостоятелният дизайн определено ще привлече вниманието. Вярно е, че такова решение не е подходящо за всеки стил на дизайн – например за минимализъм.

Избор на материала за бар плота

Не е достатъчно да определите формата и вида на вашия бар плот. Важна роля за външния му вид играе какъв материал сте избрали за декорация.

Първо вземете предвид надеждността на материала. Сега в продажба можете да намерите дори стъклени бар плотове. Разбира се, те са оригинално решение, но ако имате деца или активно куче, няма да му се радвате дълго. Стойката ще издържи не повече от няколко дни, освен ако не е направен от специално закалено стъкло.

Евтината пластмаса и МДФ са евтино, но недлъготрайно решение. Имайте предвид, ако не сте готови да платите за качество!
Следващото важно нещо е поддръжката. Колкото по-релефен е материалът, толкова по-трудно ще бъде измиването му.

Накрая потърсете стилово единство – барплотът от масивно дърво няма да изглежда много добре в кухня с хай-тек интериор или обратно – яркооцветената пластмаса ще изглежда неуместно сред класическо обзавеждане.

Вземете бар столове

Външният вид на столовете е второстепенен въпрос, много по-важно е удобството им. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е разстоянието между стола и плота на масата. Най-добре е да бъде около четиридесет сантиметра.

Осветление

Често в кухнята има достатъчно централизирано осветление – горно или стенно. Бар плотът обаче твърде впечатляват, за да не му организираме допълнително осветление. То ще зависи от това какъв тип бар плот сте избрали и в какъв стил е обзаведена кухнята ви.
Кухня с барплот
Най-често използваните опции са:

Ако е монтиран близо до стена, можете да използвате малки стенни свещници. Те ще придадат един вид уют на пространното. Полилеите на дълги кабели изглеждат добре, стига да не висят твърде ниско.
За кухни в модерен стил можете да използвате LED лента – тя ще придаде на интериора нотка на фантазия и красиво ще освети бар плота.

Обърнете внимание и на тръбата на плота

В заведенията металните тръби се монтират на плотовете, за да могат да се използват като основа, върху които ще има закачалки за чаши и дори бутилки вино. С течение на времето той често започва да изпълнява чисто декоративна функция – мнозина вярват, че това е неизменен атрибут на всеки бар.

Препоръчваме ви да се обърнете към оригиналната му функционалност – това е не само красиво, но и удобно. Вярно е, че има един важен нюанс – в малка кухня с ниски тавани този дизайн допълнително ще намали стаята.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *