Да запазим традициите с механа у дома

В къщи Механа маза

Българите почитаме традициите, а когато те са свързани с вдигане на наздравици на маса, ние задължително спазваме ритуалите точка по точка

Несъмнено всеки собственик на къща мечтае да си има кът, в който да посреща гости и да ги изненадва с автентични ястия, питиета и обстановка. Ето защо в нашата страна единствено често може да се натъкнеш на хора, които нямат намерение да развиват туристически бизнес, но имат механа у дома.
mehana-v-kashti-2
Тези домакини просто обичат да канят съседи и приятели на масата си, като държат атмосферата да е от онова време и да е в духа на народните традиции. Ако и вие сте от тях, следвайте съветите в статията, за да си подготвите терен за подобни забавления, където ще разположите вещи и обзавеждане от предците ви и ще се веселите до късни доби, без да смущавате спящите си деца.

Да започнем от помещението. Ако разполагате с такова, макар и да се ползва сега за склад, то вие сте късметлии и вече можете да си представите бъдещата битова механа. Дори и да е по-малко като място, не се отчайвайте, а запрятайте ръкави, тъй като и натясно може да се създаде уют и задушевна среда. Вероятно сте струпали безброй вехтории, които са ви напълно излишни – затова ги раздайте или намерете купувачи за тях, за да разчистите пространство за механата.
mehana-v-kashti
Ако съхранявате буркани или бидони в стаята (мазата), не е нужно да ги хвърляте, а просто ги подредете зад дървен параван. Не е задължително интериора да бъде свръх красив и идеален, нека е небрежен и предимно функционален, за да се чувстват всички спокойни.

Помислете как да си спестите непрекъснатото ставане и ходене до далечната кухня, защото не само ще се изморите, но и ще лишите гостите от присъствието си. Отредете си зона, в която ще сложите всичко необходимо за сервирането, за да ви е под ръка и да ви е удобно. Ако има мивка, може и около нея да поставите стар хладилник, хладилна чанта или кутии за храна.
mehana-v-kashti-3
Ако помещението ви няма прозорци, ще ви бъде трудно да проветрявате, а сигурно доста хора ще искат и да пушат, докато ви гостуват. Затова е добре да предвидите инсталирането на вентилационна система.

Още по-важен е въпросът с отоплението. През зимата няма да ви е приятно, ако не сложите печка на дърва или камина. Несравнимо е удоволствието да наблюдаваш огъня, докато навън вали сняг и се гонят студените ветрове. Ако нямате възможност, изберете по-евтин вариант, но непременно се посъветвайте и със специалист за изграждането на конструкцията. Разбира се, ако въобще не ви се дават средства, тогава ще трябва да пробвате с вентилаторна печка, радиатор или калорифер, но не забравяйте, че впоследствие високите сметки също ще ви бръкнат в джоба.

mehana-v-kashti-4

Преминаваме към естетичното оформление във вашата домашна механа. Това е най-приятната част от устройването й. Може би имате каменни стени и се чудите как да ги маскирате? Не, не го правете, а използвайте техния декор, само ги почистете и те ще блеснат в цялата си прелест. Ефектът на дървото е най-впечатляващ и ако искате да заложите на него, плоскостите са идеалното решение.

Може и сами да ги закрепите към стената, като използвате лепило или пирони. Част от стените може да оставите и без облицовка. Претеглете необходимите средства и сами направете разчет, кое и къде да вложите. Има и бои, близки до цвета на дървото, които също бихте могли да вкарате в употреба. А може дори да оцветите ламперията в бяло, за да изпъква всичко останало на нейния фон.
mehana-v-kashti-5
След като сте готови с основните дейности, сглобете дървени маси или купете готови, които да отговарят на очакванията ви. Поставете около тях пейки или столове. По стените закачете рафтове, които ще бъдат акцент с поставените върху тях битови предмети, ловни трофеи или уникални бутилки за напитки.

Постелете характерните червени покривки с бродерии, сложете вази и пепелници, а приборите биха могли да са дървени, съдовете – керамични, за да подсилите духа на старите традиции. Когато пътувате, постепенно събирайте интересни джезвета от мед, посуда от ковано желязо, чанове и всичко, което ви се види подходящо за механата у дома. Може да поставите вътре и буренце, което да е не само като сувенир, но и да напълните с червено вино за празничните зимни месеци.

На пода влизат в действие ретро чергите на баба, които сте се чудили къде да приберете и дали да не пратите на боклука. Прозорците могат да се превърнат в картини, ако ги украсите с характерни мотиви – гроздове, бъклици, котли и каквото още роди фантазията ви.

В краен случай, ако все още не разполагате с къща, която да приюти вашата механа, то може да ремонтирате кухнята си в битов стил.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *