Как да изберем качествена душ кабина?

Избор на душ кабина

Изборът на душ кабина означава да инвестирате време и внимание в бъдещия си комфорт

В една идеална баня би имало всичко- и душ, и място за удобна вана. Стнадратните апартаменти обаче не предполагат подобна възможност. Повечето хора правят практичен избор. За да има място поне за санитарния фаянс и коша за пране, те плащат, за да им инсталират душ кабина. Това, всъщност, съвсем не е драма.

Предимства на душ кабините

На първо място душ кабините пестят място, което е особено важно в съвременните малки бани. Ако се намери подходяща алтернатива, в такова помещение може да се постави дори пералня.

Душ кабините пестят вода и време. Представете си само колко вода трябва да се източи, за да се напълни ваната. Изчислено е – около 250 литра. В същото време за вземане на душ понякога са достатъчни и под 100 литра.

Избор на душ кабини
Сн. alp.am

Освен това, в душ кабина не се стои толкова, колкото във вана. Да, всеки има нужда от отпускане след тежък ден, но пък колко могат да си позволят ежедневно „изключване”, докато близките им чакат реда си пред вратата?!

Безпроблемно се използва от малки деца и много възрастни. Във ваната е трудно да влезеш, ако не си достатъчно висок или вече не си така гъвкав. Освен това, има определен риск от удавяне, който не е за подценяване. В същото време душ коритата са с противоплъзгащо покритие, което дава сигурност, дори да има разлят препарат на пода.

Съвременните душ кабини понякога предлагат наистина луксозни опции. При възможност всеки в обикновения си апартамент може да изпраща деня с хидромасаж, ароматерапия, тропически душ и дори- сауна.

Подготовка за закупуване на душ кабина

Дори да има човек нагласа да избере душ кабина, покупката предполага предварителна подготовка: Най-важно е да се изберат правилните размери, според големината на банята и разстоянието от комуникациите.

Избира се мястото, където ще се монтира душ кабината. После следва да се избере модел: сглобяем или- не.

Видове душ кабини

Най-общо казано, по отношение на вариантите имате на разположение: отворени, затворени и комбинирани душ кабини.

1. Отворените душ кабини са без „покрив“- просто пространство, отделено с прегради или врати, в което е поставена душ слушалката с маркуч, монтиранав стената. Този тип се сглобява на място на части.

Сн. fedomo

Отвореният дизайн дори може и без „корито”. Достатъчно е подовото покритие да не се хлъзга и да има дренажен отвор.

Предимствата на този тип душ кабини са, че са лесни за поставяне и излизат евтино. Въпросът е, че имат и недостатъци:

Като се монтира веднъж, не се мести! Откритите душ кабини са като вграден гардероб – остават там завинаги!

Това създава предпоставка за проблеми с достъпа до водопровода при почистване и ремонт. Освен това, влажността в банята се увеличава, заради парата, която свободно излиза отгоре.

2. Затворените душ кабини се продават с “таван” и корито.
Преимуществата им са лесен, бърз монтаж; херметичност, което означава не повишава влагата в помещението; добра шумоизолация. Всичко това обаче, струва малко повече пари!

3. Комбинираните душ кабини са „комбо”- хидромасажна вана и душ кабина с всевъзможни екстри – тропически и каскадни душове и т.н. Толкова много екстри струват още повече пари и изискват голяма площ. Хубавото е, че коритата на такъв модел са така високи, че напомнят на вана със стени и таван.

Избор на душ корито

Корито на душ кабина
Това е процес, който също изисква особено внимание. Душ коритата могат да бъдат от излято желязо, акрил, фаянс, изкуствен или естествен камък.

1. Чугунените имат дълъг експлоатационен живот. Толкова са тежки, че няма как да се обърнат. Това означава, че са и безопасни.
Чугунът едновременно с това заглушава шума и запазва топлината, което е прекрасно през зимата.

Ако има причина да не се избират, то това, е че чугунът не предполага създаването на сложни форми, а струват доста. В същото време е ясно, че за тези пари се купува нещо, което ще оцелее десетилетия наред.

2. Стоманените корита се правят от стоманена ламарина с дебелина от 1,5 до 3 мм. Колкото по-дебел е листът, толкова по-надеждна е структурата.

Популярността им се обяснява със силната им издръжливост, устойчивост на високи температури, простота на монтиране и по-приемливата им цена.

Трябва да се имат предвид също, че стоманата не задържа добре топлината, което не е много приятно в студа, а водата създава много шум в контакт с метала.

3. Акрилните душ корита са най-популярният избор, защото: Запазват топлината за дълго време, могат да се поръчат в произволна форма, издръжливи са и лесни за поддръжка.

Като недостатък трябва да се предвиди това, че металът може да се деформира при контакт с изключително гореща вода, не понася агресивни и абразивни почистващи препарати и може да се повреди механично.

4. Керамични душ корита от строителен фаянс- Те е харесват, защото имат много атрактивен дизайн, издръжливи са и лесно се почистват. Като проблем трябва да се приеме риска от падащи тежки предмети, значително тегло и студенината.

5. Изкуствен или естествен камък са също материал, подходящ за душ корита, макар и не така използваем. Те изискват специален интериор и са много скъпи, но в същото време са здрави като чугун, запазват добре топлината и са изолатори на звук. Много са красиви и лесни за поддръжка.

Избор на вратите

Преди покупката трябва да се обмислят и вратите на душ кабините. Там също има разнообразие, което да удовлетвори нуждите на потребителите.

1. Вратите с панти са добро решение за квадратна или правоъгълна душ кабина, около която има и допълнително пространство за отваряне.

2. Плъзгащите се врати са най-подходящи за малките бани, защото не изискват допълнително пространство. Предпочитат ги за полукръгли модели. Тук акцентът на вниманието трябва да е върху ролките и водачите. Ако са направени от неръждаема стомана или алуминий, изборът е сполучлив.

3. Сгъваемите врати пестят място, но са малко по-скъпи. Врата се състои от два панела, която при отваряне, единият влиза на вътре, а другият се „наслагва” върху него. Този тип врати са оборудвани със специални магнити, за да се получи херметично затваряне.

Материалът, от който се правят душ врати може да е различен:

Полистиролът е най-евтиният вариант. Прозрачната пластмаса е лека, водата не я деформира, но е крехък материал. Освен това се чисти трудно, независимо дали става въпрос за мръсотия или котлен камък.

Закалено стъкло с дебелина минимум 4 милиметра е другата възможност. Хубавото при него е, че не е податлив на мухъл и лесно се почиства с препарат.

Плексигласът е по-лек материал от стъклото, но не по-малко прозрачен и издръжлив. Драскотини от повърхността му не могат да бъдат премахнати.

Най- надеждно решение е триплексното стъкло, което се прави от два слоя закален материал, свързани под висока температура с полимерен филм.

Сн. Nayada glass

Душ кабини с екстри

Душ кабината не е само за удобство и изолация в банята. С нейна помощ може да се организира малко спа пространство.
На пазара се предлагат вече модели с:

Душ Шарко, чиито хоризонтални струи вода масажират тялото и регулират температурата и интензивността им.

Тропически душ, който имитира дъжда в тропиците;

Контрастен душ – на определени интервали водата става гореща или студена;

Каскаден душ;

Душ кабината с помощта на парогенератор може да изпуска суха пара, което я превръща финландска сауна. Ако изпусне мокра пара, става хамам. Има модели, които съпровождат водните процедури със светлинни ефекти (хромотерапия), аромати, масаж на краката.

Просто на пазара може да се намерят душ кабини по всеки вкус. Според потребностите на хората, особеностите на банята и бюджета може да се избере такъв модел, който няма да разочарова и ще бъде ползван до следващия мащабен ремонт.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *