Съвети за избор на клас ламинат за различни стаи в дома

Съвети за избор на клас ламинат за различни стаи в дома

Ламинатът в целия дом може да бъде еднакъв само по шарка- останалото е въпрос на практичност и предвидливост

Ламинираният паркет вече е най-популярната подова настилка, независимо колко приятно е усещането от дървения паркет или колко практични са ваниловите плоскости. Просто ламинатът е достъпен като цена, сравнително издръжлив, красив и лесен за поставяне и поддръжка. Производителите отговарят на търсенето с богат избор от различни модели, но хората обикновено се затрудняват при избора си. Правилното решение не е въпрос само на естетика и финансови възможности, а и на яснота- какви са характеристиките на настилките и в каква стая ще се монтират!

Особености на ламинат

Ламинатът е многослойна подова настилка, направена чрез пресоване. Повечето модели имат четири слоя.

Основа, направена от хартия или крафт картон, които са импрегнирани със синтетични смоли. Тя трябва предпази основата от влага, което може да доведе до деформация на плоскостта. Там се отбелязва и основната информация: партиден номер, дата на пускане, търговска марка и др.

Носеща дъска – плоскост от дървесни влакна с различна плътност и дебелина. Двата вида са: HDF висока плътност, значителна маса и висока якост и MDF- лека със средна плътност.

Водоустойчивият ламинат има различна основа- много твърд пластмасов композит, което оскъпява значително цената на продукта.

Декоративен слой- специален вид хартия, върху която се нанася високопрецизен печат, който може да е имитация на дърво, текстура на камък, мрамор и т.н.

И накрая:
Защитен слой от високоякостни акрилни, меламинови и други полимерни смоли. Прозрачен филм, който всъщност и определя дължината на експлоатационния живот на ламината.

Какво е клас ламинат и какви видове има?

При избора на подова настилка се взима технологията на нейното производство и степента на устойчивост на износване. От това зависи използването на покритието при различни условия. Пробата се извършва като:

Се изпробва здравината на наслагването и устойчивостта на абразия. Прави се тест по Табер.

Се изпробва устойчивостта на вдлъбнатини с помощта на метална топка, която се притиска с преса.

Се изпробва устойчивостта на натиска на роклите и краката на мебелите.

Се изпробва устойчивостта на удар на защитния слой.
Се изпробва устайчивостта на различни видове замърсяване, включително агресивни химикали.

Се изпробва за влаго- и пожароустойчивост.
След провеждане на тестове и анализ на резултатите на всяка проба се присвоява клас.

Клас ламинат съвети
Сн. pexels

Основното разделяне на ламинираният паркет на домакински и търговски. Първото число при отбелязването на домакинския е двойка, на търговския е тройка. Първата група не е много надеждна и все по-трудно се намира в магазините. Търговските обаче са навсякъде и класовете, на които трябва да се обърне внимание са:

Ламинат клас 31

Не издържа на продължителни интензивни натоварвания, затова е добре да се сложи в помещения с малко движение- спални, козметични салони, офиси и др. има AC-3 абразия, ниска устойчивост на удар и водопоглъщане под 18%. Дебелината на наслагването не надвишава 0,2 мм, дебелината на основата е от 6 до 8 мм. Експлоатационния му живот е около 10 години.

Предимства

Той е евтин, устойчив на замърсяване, включително доста агресивни вещества. Лесно се монтира и има разнообразие от окраски.

Недостатъци

Важно е да се отбележи ниската устойчивост на влага- особено фугите и краищата, характерен силен звук, който се чува ясно при ходене по повърхността в твърди обувки и токчета.

Ламинат клас 32

Може да се използва в стаи, където „трафикът” е интензивен- детски стаи, всекидневни, антрета и др. Този тип ламинат издържа на интензивна употреба. Дебелината на основата е от 7 до 12 мм, височината на наслагването е до 0,4 мм, което означава добра удароустойчивост и водопоглъщаемост 18%.При спазване на правилата за експлоатация, ще оцелее около 15 години.

Ако се избере, може да се разчита на добра шумоизолация и здравина, чудесно съотношение на цена и качество, разнообразие от текстури и дизайни.

Тук също е неизбежна чувствителността към влага, но основата му е по-плътна и следователно по-надеждна.

Ламинат клас 33

Предлага се за монтаж в помещения с интензивен трафик: коридори, кухни и др. Дебелината на основата е от 8 до 12 мм, наслагването не може да бъде по-тънко от 0,4 мм. Устойчивостта на абразия е AC-5, затова нито краката на мебелите, нито острите пети оставят следи върху него. Толкова е здрав, че дори при интензивни натоварвания е може да се 20 години. При леки натоварвания експлоатационният му живот е около 30.

Сред преимуществата му са повишена устойчивост на абразия. Повечето модели имат структурен горен слой, който ви позволява точна иминация на текстурата на дървото, което е чудесно решение за хората, които искат, но не могат да си позволят паркет.
Макар да има дълъг експлоатационен живот, проблемът с влагата си остава, макар да е по-надежден от предходния клас ламинат. Затова, ако материалът ще се монтира в помещения с висока влажност, трябва да се използва специална защита.

Ламинат клас 34

Плоскостите от този клас се произвеждат чрез пресоване под високо налягане (HPL). Така материалът се повишава повишена плътност. Дебелината на основата е 10-12 мм, минималната височина на наслагването е 0,6 мм. Устойчивостта на износване е оценена като AC-6, което позволява да се използва на места, където хората постоянно ходят: училища, търговски центрове, дори летища и гари.

Ако се покрива подът на дом с подобен ламинат, на практика няма ограничения за експлоатационният му живот. Почти всички модели от клас 34 са импрегнирани с водоотблъскващи съединения, затова тяхната максимална водопоглъщаемост е само 8%.

Този тип ламинат може да се използва в мокри помещения и да покрие различни системи за подово отопление. Това високо качество обаче, върви и с висока цена! Ако сте склонни да я дадете, на практика може да забравите за необходимостта от ремонт на пода.

Кой клас ламинат за каква стая
Сн.pxhere

Кой клас ламинат е най-подходящ за различни стаи

Ламинат Клас 31е с дебелина на основата 6-8мм, ниска абразивна и влагоустойчивост, средна износоустойчивост. Експлоатационният му живот е 5-10 години. Подходящ за спалня, офис, тоалетна.

Ламинат Клас 33 е с дебелина на основата 8-12 мм, средна абразивна, влаго- и висока износоустойчивост. Експлоатационен живот 20-25 години. Подходящ за коридор, антре, кухня.
Ламинат Клас 34 е с дебелина на основата 8-12мм, висока абразивна, влаго- и износоустойчивост. Експлоатационен живот 30+ години. Подходящ за всяко помещение, дори баня.

Хора с пари понякога са готови да си купят настилки с „марж“ на устойчивост на износване и здравина. Това изглежда практично само на пръв поглед. Подобен разход не е оправдан, защото едва ли някой очаква да се появи толкова сериозен трафик с планята или пък рязко да се промени във влажността в хола. Покупката на ламинат от висок клас в този случай е даване на пари за презастраховка, когато реалният риск е сведен до нула.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *