Неща, които не предполагате, но премахват драскотини по мебели и стъкло

Неща, които не предполагате, но премахват драскотини по мебели и стъкло

За да се заличат драскотините, може да използвате популярни начини за реставриране на мебелите или да опитате нещо ново

Поддържането на безукорен вид за постоянно не е по силите и на най-опитните домакини. Една малка драскотина не е проблем, по принцип, но  нещата стоят по друг начин, ако става въпрос за мебели, стъкла и огледала. Ако повърхността на тези предмети се нарани, трябва да се потърси помощ от специалист, който разполага с професионална техника и препарати. Изданието Woman&Home обаче разказва за прости, но нетрадиционни методи за почистване, които позволяват заличаването драскотини по различни повърхности. Те използват популярни продукти, които дори не са особено скъпи:

Паста за зъби

С нея по принцип се поддържа здравето в устната кухина и сияйната усмивка. Тя обаче има и известно приложение в почистването на дома, защото е мек абразив. По същата причина може да се използва и като инструмент за справяне с малки драскотини.

За да постигнете желания ефект, трябва да се нанесе малко количество паста за зъби върху мека гъба или парцал и с кръгови движения да се мине по резката. След това просто излишъка се избърсва с мека кърпа.

Сода бикарбонат и вода

Содата е много ефективна в почистването и борбата с упоритите петна, но има и скрита полза за възстановяване на повредени мебели.
За целта е необходимо да се смесят равни части части сода за хляб и вода. Трябва да се получи гъста маса с консистенцията на паста за зъби. Нанася се върху надрасканото място и се полира с кръгови движения. Излишното просто се избърсва с микрофибърна кърпа.
Меките абразивни свойстна на содата за хляб са отлично решение за почистването на стъклени котлони от мазнина и загоряло.

Безцветен лак за нокти

Понякога драскотината не е толкова малка. Дълбочината ѝ може да се покрие с кит и шкурене, но при някои стъклени предмети изглаждането се постига със запълване с прозрачен лак за нокти.

Първо се почиства повърхността на стъклото. След това върху драскотината се нанася тънък слой прозрачен лак. Един час по-късно, когато е изсъхнал, излишното се премахва с ацетон/лакочистител.

Масло

Маслото (козметично или растително) „заличава” малки драскотини като прониква в тях. За целта първо нараненото място се измива със сапунена вода. След това се третира с кърпа, върху която е изсипано малко масло. Нанасят се бавни, кръгови движения с лек натиск. Процесът е същият при почистването на дървени лъжици. Излишното масло се избърсва.

Бананова кора

Банановата кора има доказани ползи в поддържането на красотата и градинарството. Тя се оказа и много ефективна и при заличаване на някои леки повърхностни драскотини. Вътрешността ѝ се втрива върху надрасканото място за 30 секунди до минута. След това остатъците просто трябва да се премахнат с чиста кърпа.

Горчица и оцет

Този тандем е може би най-екстравагантният в борбата с дръскотините, но пък е изключително ефективен. Двете съставки се смесват до момент, когато се получи маса, подобна на гъста заквасена сметана. Сместа се нанася върху предварително почистено стъкло. Полира се със суха кърпа.

Ако става въпрос за фини драскотини, това средство е отлично решение. Дълбоките наранявания обаче изискат повече внимание и други средства за корекция.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *