Как да превърнете балкона в подреден килер: Практични идеи за съхранение

Как да превърнете балкона в подреден килер: Практични идеи за съхранение

Ако имате съвсем малък балкон, който не може да превърнете в релакс зона, използвайте го по-практично

Ако имате затворена тераса/балкон, който по неволя сте превърнали в килер, сигурно сте го направили, защото не е имало вариант, в който да го превърнете в кът за отдих, работна зона или мини ателие. Не трябва да се чувствате подтиснати от стотиците прекрасни идеи в списания и сайтове, които не може да реализирате. Най-добре е да направите така, че неорганизираното складово помещение да се превърне в спретнато, дори стилно пространство. Кой знае, може неизползваемия балкон изведнъж да се превърне уютен кът. На първо място обаче приберете ненужното в:

Отворени рафтове на стената

Отделете една от стените и монтирайте върху нея отворени рафтове, върху които можете да поставите книги, стайни цветя, дребни неща, които нямат място в хола, кухнята или спалнята. Не забравяйте постоянно и внимателно да поддържате реда, за да не се получава неприятен „визуален шум”.

Ще ви е още по-лесно, ако на отворените рафтове подредите няколко кошници, изработени в подходящ стил, и да поставите в тях всички предмети. Така балконът ще изглежда подреден и чист с минимални усилия.

Хубаво е тези рафтове да не стигат до пода. Оставете малко място отдолу, за да подредите там големи предмети като дъска за гладене, столове, метла или моп. По-добре е да им осигурите допълнителни стойки за стена, за да са надеждно фиксирани.

Затворен шкаф от тавана до пода

Дори ако балконът не е голям по размер, ще го превърнете в удобен килер, ако монтирате на една от стените му просторна, функционална и затворена система за съхранение. Така вътре няма да се събира минимум прах. В нея може да сложите всичко – от дрехи до прахосмукачка. Най-хубаво е да стига до тавана, но направен по поръчка. Ще бъде малко по-скъпо, но ще ще оползотвори добре отделеното за него място.

Идеи за шкаф на балкона

Вземете предвид всички нюанси на строителството и поръчайте форма, която да покрие 100% пространството на стената. Например, ако на балкона има первази и ниши, не ги заобикаляйте, а ги използвайте за съхранение. Между другото, ако направите огледални фасади, ще можете визуално да увеличите площта на стаята. Единственият недостатък е, че ги чистите често.

Чекмеджета в дивана


Ако все пак искате да имате свое кътче, но и да използвате балкона като складово помещение, диван или малък стол, в който има място за едно или две чекмеджета/ текстилни кутии отдолу. Те могат да се използват за съхранение на сервизи, сезонни дрехи, спално бельо, книги от личната ви библиотека.

Маса с рафт


Ако искате да поставите маса на балкона, изберете модел, който е с допълнителен рафт под плота. Върху него може да подредите кошница или кутия с малки предмети. Разбира се, много неща няма да се поберат, но няколко полезни дреболии ще намерят мястото си точно там. Препоръката е кошницата да бъде съобразена с цвета или стила на масата, за да изглеждат хармонично заедно.

Скрин

Ако шкафът е твърде масивен и обемист за малък балкон или частично покрива прозореца, блокирайки достъпа на светлина, по-добре е да използвате. Той е с по-малка височина и помещението ще изглежда по-просторно, а и ще може да подредите декорации като саксии със стайни цветя.
Идеи за комод на балкона
Разбира се, това осигурява по-малко място за маневри, но в същото време изглежда визуално по-лека.

Шкафчета под прозореца


Стената под прозореца също може да бъде функционално място за съхранение. Просто подредете шкафчетата до нивото на перваза на прозореца. Така няма да претоварят балкона и да блокират светлината. Изберете фасади, които да съответстват на цвета на стените, за да се създава впечатление, че мебелите се „разтварят“ в пространството и да изглеждат леки и просторни.

Мецанин/антресол

Антресол на балкона
Ако не искате да намалите използваемата площ на балкона, тъй като искате свое място за офис или зона за отдих, изберете мецанин. Шкафовете под тавана предоставят отлична възможност да оставите нещата за дългосрочно съхранение, без да използвате основното пространство на помещението.

Перфорирани панели


Ако сте наблюдавали майсторите, особено тези на автомобили, сигурно сте забелязали, че за съхранение на инструменти използват перфорирани панели, изработени от шперплат или метални листове. Такива плоскости са чудесни за организиране на пространство на балкона, защото заемат малко място, но освобождават пространство, ако планирате да използвате балкона за работа или хоби.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *