С какво да покрием пода на балкона?

С какво да покрием пода на балкона?

Подът на балкона трябва да бъде устойчив, красив и да създава приятни усещания при допир

Балконът не е просто място, на което се простират дрехите в хубаво време. Той е продължение на дома- изключително полезно и многофункционално място. На него може да се изпие първото сутрешно кафе, да се изпрати залеза в приятна компания и дори да се превърне в мини стая. За да се случи това, трябва да се обзаведе и украси по подходящ начин. Преди всичко обаче се налага да се сложи красив и устойчив под на балкона.

Защо е нужно да се слага специално покритие?

Бетонните подове не са много красиви, но това не е единствената причина да им слагаме допълнително покритие. Разликите в температурата, валежите и амортизацията могат да зарушат материала и армировачната стомана да корозира. Всичко това е предпоставка за разцепване и риск за живота и здравето на обитателите.

Затова- преди да се подредят всички мебели, аксесоари и дизайнерски елементи, трябва да се подсигури здравината и красотата на пода.

Кое е подходящото покритие?

Изборът на настилка не е особено сложен, защото тя трябва да отговаря само на някои условия:

1. Да образува водоустойчива бариера, която да спре навлизането на влага в бетона.
2. Да осигурява свободния дренаж отдолу, което позволява водата да се оттича от повърхността на настилката
3. Покритието да диша, което позволява да изсъхне.
4. Покритието може да се демонтира лесно през зимата, ако балконът е открит.

Кои покрития са подходящи за балкон?

Покрития за пода на открит балкон

Подът не се прави от всеки тип материал, особено когато става въпрос за открито пространства. Той не е защитен от вода, слънце или температурни промени. В тази ситуация най-важна е практичността на покритието, т.е. способността ѝ да издържа на неблагоприятни условия. Най-добрите решения за под на открити балкони са:

Плочка

Керамични, порцеланови, клинкер, PVC плочки са чудесен избор. Те са красиви и дават невероятни декоративни възможности- може да се направи мозайка от тях или да се изберат плочки с различна от квадратната форма.

Те са водоустойчиви, което означава че дъжд и сняг няма да ги променят и се почистват лесно. Устояват и на механични натоварвания и замръзване.

Като техен недостатък не бива да се пропуска студената им повърхност, което означава, че върху тях трябва да се стъпва бос само през лятото. Могат да се спукат, ако върху тях се изпусне нещо много тежко. Допълнителни проблеми са лошата звукоизолация както и трудното, скъпо монтиране.

Най-добре е да се използват груби, еднократно изпечени керамични плочки . Препоръката е да се вземе материал с малък марж, за да не се допуснат разлики в оцветяването.

Дърво

Няма нищо по приятно за краката от дървения под. За балкона може да се използват дъб, лиственица, тик и бреза- в зависимост от възможностите на стопаните. Те са най-устойчиви на влага, но при монтажа дъските трябва да се покрият задължително с байц/ боя и лак.

Дъските са много издръжливи, красиви и лесни за монтиране. Не са толкова здрави като плочите и определено байцът / лакът по тях трябва да се обновява.

Другата възможност е да се използва градински декинг. Той се прави от твърда дървесина или дървесно-полимерни композити (WPC). Монтира се лесно, не гние, не изсъхва, понася температурни промени и механични натоварвания и не е недостъпен като цена.

Преди да се постави покритието, трябва да се разнесе хидроизолационен филм или пенофол.

Изкуствена трева

Това е модерен и много атрактивен вариант. Материалът се прави от съвременни видове пластмаса, затова устоява на значителни температурни промени, почти не избледнява на слънце и няма проблем да се намокри. С него балконът придобива наистина модерен, свеж вид.

Полагането на изкуствена трева не е скъпо и трудно. Тя обаче изисква системно почистване. Не бива да се забравя и, че покритието става хлъзгаво, когато се намокри.

Модулни PVC плочи


Плочите от поливинилхлорид са здрави и устойчиви на агресивни влияния на околната среда. Стават все по-популярни и една от причините е, че могат да се намерят в най-различни цветове. Важно е само да се изберат елементи от различни серии но с еднакви „ключалки”. Това покритие не се хлъзга, лесно се монтира и разглобява, ако е необходимо. Трябва само да се внимава отдолу да не се натрупа влага.

Каучукови плочи или плочи с т.нар.каучукови трохи

Това е непопулярен все още, но много успешен вариант при проектиране на открити тераси. Освен готови каучукови плочи, може да се използва насипен материал, който се полага с ръчен валяк.

Това покритие няма недостатъци- топло е, издържа около 15-20 години, не се плъзга и не се деформира при отрицателни условия на околната среда. То дори не създава кухини, в които може да се натрупа влага.

Саморазливен под

Това е добра възможност за създаване на оригинален дизайн, но в интерес на истината не е популярно покритие. То обаче има редица достойнства като : устойчивост на замръзване, химикали и вода. Проблемът е, че тежи и трябва да се положи от експерти, за да се получи красив, завършен вид.

Покрития за пода на закрит балкон

Ако трябва да се покрие пода на остъклен, но неотопляем балкон(каквито са повечето) , не е нужно да се подхожда с чак такова внимание към природните фактори: водата не навлиза в покритието, а ултравиолетовото лъчение се разсейва частично от стъклото. Температурните колебания са значителни. По тази причина най-добре е да се използват всички горепосочени видове материали, без каучуковите плочи, защото не са много еко, а и могат да отделят неприятен мирис.

Допълнителна възможност е балатумът, защото няма директен контакт с водата, но трябва да е с гумена, а не филцова подложка. Това покритие е бюджетно и лесно се поставя. При нужда може да се махне по най-простия начин и да се замени.
Важно е само да не се задържа дълго, защото между него и бетонната плоча може да се натрупа влага и плесен.

Ако трябва да се покрие отопляем остъклен балкон вече не е най-важна издръжливостта на материала, а неговите експлоатационни характеристики: усещането, което създава при допир; топлина на материала, красота. Всичко в крайна сметка зависи от личните предпочитания на собственика, защото изборът на подова настилка е практически неограничен. Освен посочените по-горе устойчивите материали, може да се ползват още и: ламинат, корк, кварц винил и дори- паркет или килим за открито!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *