Начини за пестене на ток у дома и намаляване на сметките с 1/3

Начини за пестене на ток у дома и намаляване на сметките с 1/3

Сумата, която ще спестите от сметката за ток може да отиде за обновяването на интериора ви

В зимния сезон, а и не само, хората непрекъснато се оплакват от големите си сметки за ток. На никого не му стигат парите, но малцина знаят какво да направят. Оказва се, че лесно може да спестите поне 30% от разходите си. В никакъв случай не бива да се лишавате от модерни технологии и от комфортна топлина! Просто вземете предвид следните препоръки, относно:

Осветлението

1.Енергоспестяващите лампи са около 4-5 пъти по-ефективни от обикновените лампи с нажежаема жичка, т.е. получавате същото количество светлина, но пестите 80 вата.

2.Обикновено стаите със светли стени или светли тапети изискват по-малко осветление. Това може да се вземе предвид при следващия ремонт. Също така е по-добре да използвате леки завеси. Тези дизайнерски трикове са в полза и на визуалното разширяване на апартамента. „С един куршум – два заека, както казват!”

Уредите, които използваме

3.Микровълновата печка консумира на половината на енергията, използвана от обикновената фурна.

4.Телевизор, аудио система, магнетофон, в режим на готовност (включени в контакта), консумират средно 10 вата на час. Те трябва да бъдат напълно изключени от мрежата.

5.Зареждането на мобилни телефони, лаптопи, включени в контакта, консумират електричество, дори когато батерията е на 100%.

6. Климатикът трябва да е с термостат и да се изключва, когато температурата в помещението достигне необходимото ниво.

Домакинстването

7.Мокрите дрехи не трябва да се гладят.

8.Не отваряйте често микровълновата или фурната, докато работят.

9.Покрийте тенджерите и тиганите с капаци, за да се сготвят продуктите по-бързо.

10.Най-добре е да използвате тенджери под налягане.

11.Фурната може да се изключи няколко минути преди храната да е готова.

12.Не поставяйте гореща храна в хладилника, защото това води до размразяване на уреда, създава проблеми с компресора, техниката страда и всичко това води до завшена консумация на ток.

13.Не перете малко дрехи, оказва се много скъпо. Напълнете напълно пералнята.

14.Не поставяйте горещи предмети (лампи, телевизор) близо до термостатичния климатик. Термостатът ще „усеща“ топлина и охлажда повече от необходимото.

Компютрите

15.По-добре е да изключите компютъра, когато не го използвате. Някои компютри консумират толкова енергия в режим на готовност, колкото малък хладилник.

16.Ако компютърът не може да бъде изключен, можете да изключите монитора, спестявайки повече от 50% електроенергия.

17.Скрийнсейвърите не пестят енергия.

18.Настройте режим на заспиване на вашия компютър, принтер 5 минути след като вече не се използва. Спестете приблизително 40% енергия.

Банята

Невероятно, но за една минута един типичен душ използва около 20 литра гореща вода. Ако налягането е силно, тогава могат да се източат до 30 литра вода на минута. За 5 минути под душа човек лесно изразходва 100 литра вода. Цялото това количество трябва да се затопли.

19.Една икономична душ слушалка изразходва около 7 литра в минута.

Приблизително 90% от електроенергията, която използва пералнята, всъщност не се изразходва за процеса на „пране“, а за загряване на студена вода.В същото време мнозина дори не мислят, че е необходимо да се ператс гореща вода само много мръсни неща или да се премахват петна.

20.Перете с гореща вода само когато е абсолютно необходимо. В други случаи използвайте студено пране, за да получите същия ефект и да спестите много електроенергия.

Използването на газ

21.Ако огънят е син, всичко е наред, горелката работи ефективно.

22.Ако огънят е жълтеникав, горелката трябва да се почисти.

Добре уплътнените жилища

Ако в студените и ветровити дни усещате, че течението „се разхожда” из къщата или апартамента ви, тогава тази мярка е точно за вас.Особено течения могат да се усетят в близост до прозорци, врати, камини, пукнатини в пода и др. Когато в къщата влезе студен въздух, горещият въздух, заедно с парите ви за отопление, излитат през комина.

Тук можете и трябва да използвате старите съветски и бабини методи – запечатайте прозорците, това е особено вярно за местата, където се пресичат стъкло и рамки, рамки и стени.

Проверете плътността на входната врата.Временна изолация ще реши проблема. Ако сте с антре или малък коридор, тогава студеният въздух няма да влезе директно в отопляемите помещения.

Ако имате камина или обикновена печка, затваряйте клапата, когато не ги използвате.Така топлият въздух няма да се изтегля в комина.

Дори и да нямате клапа, можете да използвате парче картон или друг предмет, за да блокирате комина.Само не забравяйте да ги премахнете, преди да запалите огъня.

23.Изолирайте колкото е възможно повече всички пукнатини в сутерена и тавана, пролуките около входовете и изходите на тръбите и комуникациите от къщата, дупките в покрива, в пода, стените и мазето .

Тези енергоспестяващи мерки значително ще намалят топлинните загуби.

Дограмата, която използвате

24.Използвайте стъклопакет. Двойните дограми са по-ефективни от единичните, не само защото са по-дебели, но и защото създават затворено пространство между рамките.

В това затворено пространство има въздух, който играе ролята на изолатор.

Доколкото знаем, въздухът е лош проводник на топлина, така че може да се използва като отличен изолатор.

Дори е изчислено, че въздухът изолира не по-зле от ватата или дървото, но само при условие, че празнината, в която се намира, не е голяма.

Затова препоръчителното разстояние между рамките в прозореца е от 1,3 сантиметра до максимум 10 сантиметра.

Пестенето на ток

Потреблението на електроенергия нараства всяка година. Това се дължи на новите и по-мощни електроуреди, без които вече не можем.
Ето как изглежда потреблението на електричеството в обикновен дом:

За да спестите от ток, помислете за:

25.Рационално разположение на източниците на осветление в стаята

26.Използване на дневна светлина

27.Инсталиране на смарт системи

28.Увеличаване на отразяващата способност на стените

29.Устройство на системи за автоматично управление на осветлението

30.Устройства за автоматично регулиране на температурата (включване и изключване, намаляване на мощността и др.)

31.Използване на термични акумулатори

32.Почистване на мръсотия от уреди за отопление

33.Правилно поставяне на отоплителните уреди в стаята, да изберете необходимата мощност (въз основа на нуждите на сградата)

34. Минимално изполвнане удължителни кабели (или само висококачествени устройства с голямо напречно сечение на проводника)

35.Преминаване към устройства с импулсно (не трансформаторно)
захранване

36.Използваве режим на заспиване в устройствата

37.Използване на медно окабеляване

38.Проследяване незаконни връзки и връзки

39.Замяна на старите домакински електроуреди. Старите телевизори и прахосмукачки, хладилници и съдомиялни поглъщат огромно количество енергия. Всички домакински електроуреди са разделени на класове на енергийна ефективност. Най-високият клас на енергийна ефективност е обозначен с латинската буква A, най-ниският – G.

40.Използвайте прахосмукачката на средна или ниска мощност.

Кухнята

Спестяването на електроенергия в кухнята е едно от най-важните неща в схемата за домашни икономии.Една трета от цялото потребление на енергия в един модерен дом се изразходва за осигуряване на нуждите на това помещение.

Освен по-горните съвети, не забравяйте:

41.Да изберете оптималния режим на работа на аспиратора.

42.При слагане на чайник или кафемашина е рационално да използвате минималното количество вода, което е необходимо.

43.Да сваляте редовно котления камък от чайника. Той създава обвивка около нагревателния елемент, която предотвратява бързото нагряване на водата поради ниската топлопроводимост на котления камък.

Хладилник

В стандартните къща или апартамент хладилникът използва около 3%-5% от електроенергията.Знае се, че колкото по-малко отваряте вратите на хладилника, толкова по-малко електроенергия изразходва той.

Но има и други мерки за пестене на ток:

45.Размразявайте редовно хладилника си.

46.Задайте температурата вътре в хладилника на 3% – 5%. А фризера от -15% до -18%. Това е достатъчно.

47.Трябва да има достатъчно място между хладилника и стената за лесна циркулация на въздуха.

48.Покрийте течните храни с капак. Изпарението води до повишена консумация на енергия.

49.Инсталирайте хладилника така, че да има достатъчно място между стената и задната стена на хладилника за свободна циркулация на въздуха.

Топлообменникът, разположен на задната стена на хладилника, трябва свободно да отделя топлина. В противен случай излишната електроенергия ще се изразходва за разсейване на топлината.

Също така периодично избърсвайте праха от топлообменника, това ще подобри преноса на топлина и ще намали загубите на електроенергия.

Консумация на вода

Тук най-ефективните техники за пестене на вода са:

50.Монтаж на автоматични регулатори на водния поток,

51.Монтаж на измервателни уреди,

52.Монтаж на безконтактни кранове със сензори (особено в сгради с голям брой хора),

53.Използване на вода само когато е необходимо.

Сменете водопровода и проверете крановете.Ако водата изтича малко от резервоара или едва капе от крана, тогава обемът на „загубената“ вода може да достигне 200 литра на месец.

Пестене на енергия у дома не е възможно, ако има дефектни кранове или душове.

Топлоизолация на тавани и покриви

Също толкова ефективна техника, принадлежаща към общата категория „начини за пестене на енергия през отоплителния сезон“, е надеждната изолация на тавани и покриви.

В края на краищата дори малки пролуки между таванските етажи и носещите фронтони могат да добавят допълнителни 20-30% към сумата на разходите за отопление.

Комин

Не забравяйте за възможните изтичания на топлина през комина на камината.

За да ги предотвратите, достатъчно е да наблюдавате клапата на камината.

В неотопляем период, за да се предотврати охлаждане на помещението, той се затваря плътно.

Вентилационна система

Оптимизирането на вентилационната система дава висок енергоспестяващ ефект.

Според законите на физиката, след нагряване топлият въздух се издига към тавана.

Студените маси от своя страна се спускат в жилищната зона.

За равномерно разпределение на температурата в помещенията се използват специални таванни или стенни вентилатори.

Те преразпределят въздушните потоци, като по този начин осигуряват благоприятен температурен режим във всички жилищни и спомагателни помещения.

Отоплителната система

54.Сменяйте редовно филтрите и следете техническото състояние на котела и цялата отоплителна система.

55.Извършвайте редовно промиване на отоплителната система (обикновено веднъж на всеки 3 години).

56.Сменете старите тръби и батерии.

57.Изолирайте тръбите, които минават през неотопляеми помещения.

58.Инсталирайте термостати.

59.Използвайте термостати, за да намалите температурата в помещения, които временно не се използват.

60.Монтирайте топлообменници за отопление на вода и въздух.

Използвайки предложените методи за пестене на енергия през отоплителния сезон, със сигурност ще се простите с тежките разходи за поддръжка на домакинстването ви. 30% са един лъвски пай от семейния бюджет. Спестите ли го- спокойно може да си позволите промяната на интериора, за която мечтаете!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *