Сензорна стая за деца със СОП

Сензорна стая за деца със СОП обзавеждане

Сензорната стая у дома е скъпо решение, но ще окаже изключителна помощ на вашето „различно” дете

Сензорната стая е нещо повече от детска стая. Тя е страхотно изобретение, дело на строители, дизайнери и психолози, което позволява на детето да се потопи в интерактивна атмосфера и да развие сетивата си в удобна среда. Заниманията в такава стая му дават възможност не само да се отпусне, но и да се забавлява.

Междувременно атмосферата помага на психолозите да работят за премахване или значително отслабване на различни заболявания върху живота на детето.

Ползи от сензорни стаи

В лечебните заведения такива стаи се използват за коригиране на:

неврозоподобни състояния,
нарушения на адаптацията,
нарушения в емоционалната сфера (страхове, изолация),
психосоматични заболявания,
стрес, депресия, психо-емоционален стрес,
мускулна треска
нарушения в сферата на поведение (агресивно поведение),
Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност,
отслабване на сензорните функции (зрение, слух, допир),
забавена реч и психомоторно развитие,
остатъчни органични лезии на централната нервна система,
нарушения на двигателните функции,
леки форми на аутизъм,
енуреза и енкопреза,
нервен тик
заекване.

спомагат за намаляване на невротичните и вегетативно-съдови реакции при пациенти с психоневрологични проблеми (например с неврози);
стимулират увредени или отслабени сетива (тактилна чувствителност, слух, зрение, обоняние, допир);

облекчаване на хронична болка.

Сесиите в сензорната зала допринасят за рехабилитацията на пациенти с нарушения в опорно-двигателния апарат (церебрална парализа), речта, зрението, слуха, двигателните умения или имат забавено психоемоционално развитие. Занятията там помагат за облекчаване на стреса, коригират психо-емоционалното състояние и имат положителен ефект върху развитието на децата.

Благодарение на престоя в сензорната стая, намаляват тревожността, детските страхове, конфликтите, хиперактивността. Едновременно с това ще се повиши тяхната сензорна (тактилна) чувствителност, ще развие фината моторика, ще се подобри вниманието и ще се провокира интерес към изследванията на околната среда, разширява кръгозора.
Обзавеждане на сензорна стая за деца със СОП
Заниманията в сензорна стая развиват креативност, таланти, въображение. Така се улеснява адаптацията към детската градина (или училище). Ще помогне детето да се отпусне, да преодолее проблемите със заспиването, което ще намали преумората.

Възрастен в такава стая може да си вземе почивка от суматохата, мислите, проблемите, да бъде сам със себе си. Можете да седнете удобно в меко кресло с мека тапицерия, да затворите очи, да се потопите в приятна музика (или тишина). Дишането постепенно се изравнява, пулсът, налягането се нормализират, мислите се подреждат.

В специализираните центрове на големите градове у нас вече има сензорни стаи. Те обаче са малко на брой, а децата със СОП имат нужда от по-чести посещения. Възможно ли е тогава да оборудваме помещение със същите характеристики у дома?

 Сензорна стая за деца със СОП

Оборудване на сензорна стая

Такива помещения са оборудвани с дидактични меки модули, тактилни панели, сензорни елементи за игра, светлинно и оптично оборудване, меки конструктори, интерактивни пясъчници.

Професионалното оборудване е скъпо, но можете да се справите с импровизирани средства.

Първо намерете място, където можете да организирате сезорна стая Най-добрият вариант това да бъде отделно, тихо помещение.

Използвайте различни материали за покрития и довършителни работи:

Тапети с релефен модел- груби или гладки,
Обособете области с вложки от плат, дървени ивици или панели.
Карета, покривало за легло, завеси – нека бъдат в различни цветове. Не забравяйте, че топлите цветове (розово, червено, оранжево, жълто) са възбудителни нюанси, стимулират мозъчната дейност, апетита, всички сетива. Тези цветове са полезни за меланхолични деца.От друга страна, сините нюанси тушират активността; успокояват, облекчават стреса, нормализират пулса, кръвното налягане.Зеленото е цвят, който хармонизира общото състояние. Бежовото, кайсиевото придава усещане за топлина.
Поставете в тази стая меки мебели с отворена рамка, люлеещ се стол, сух басейн.

Постелете пухкав килим или релеф.
Живите растения, фонтани, масажори също ще бъдат подходящи за декорация на сензорна стая.
При възможност, използвайте следните допълнения и оборудване:

Овлажнител. Той е много полезен през отоплителния сезон, тъй като отоплението изсушава въздуха, както и кожата и лигавиците. При такива условия вирусите много по-лесно навлизат в организма.
Сензорна, ортопедична пътека, направена от скрап материали. Осигурява тактилна стимулация на краката, както и обучение на координация на движенията и профилактика на плоскостъпието.
Сензорни кутии, пълни със зърнени храни, тестени изделия, малки камъчета, пясък и др. Развиват тактилната чувствителност на върховете на пръстите, както и фината моторика.
Големи топки за сядане.

Малък сух басейн, пълен с разноцветни топки.
Барбарон, пълен с гранули – осигурява удобство, комфорт, както и лек масажен ефект.
 Сензорна стая за деца със СОП
Визуална сензорна стимулация

Помислете за осветителна система. Приятна среда се създава от приглушената светлина, така че вашият полилей (или лампи) трябва да може се настройва. Помислете за уреди, които могат да възпроизведат интересни за децата многоцветни светлинни „зайчета“, различни видове гирлянди, стъклени предмети, топки, огледала, които да отразяват и пречупват лъчите на светлината.

Стъклени плазмени топки с „мълния“, сфери, флуоресцентни картини, интересни прожектори (дъги, океан, звездно небе) дават необичайни ефекти.

Прекрасен ефект създава аквариум с водорасли, охлюви и пъстри риби. Наблюдавайки обитателите му, децата се отпускат, научават за природата, концентрират вниманието си върху различни елементи.
Препоръчително е да закачите цветни панделки пред вентилатора или климатика. Движението им ще разсейва от мислите и ще действа успокояващо.

Други видео ефекти могат да бъдат показани с помощта на проектор или компютър. Можете също да използвате цветни картички, стикери, цветни петна като визуални стимуланти.
Обзавеждане на сензорна стая за деца със СОП

Звуци и музика

С компютър или популярна техника може да организирате музикална атмосфера. Запасете се предварително с дискове или други носители с класическа или медитативна, релаксираща музика, камбанен звън, звуци на природата (вълни от океана или морето, звуци от гората, градината, ромоленето на поток, звуци от делфините, пеенето на птици). Можете да закачите малки звънчета, които да звънят, разлюлени от въздушната струя на вентилатора.

Аромати

Ароматните масла имат различни лечебни свойства. Те могат да променят настроението, поведението, емоционалното състояние.
За да ги осигурите, използвайте аромо лампа, аромомедальон, ароматни свещи. Портокал, грейпфрут, лимон, бергамот, лимонена трева (цитронела) имат тонизиращ мирис. Те изпълват с положителни емоции, дават прилив на енергия, увеличанат вниманието, активността и ефективността.

Релаксиращи аромати са тези на лавандулата, маточината, ментата. Те премахват меланхолията, депресията, превъзбудата, неврозите, истеричните състояния. В продажба има специални комплекти етерични масла – някои помагат за отпускане и успокояване, други помагат на учениците да се учат по-добре, а трети стимулират имунната система.

Какво друго е полезно за детска сензорна стая?

Децата често наричат сензорната стая магическа: в нея има толкова много интересни и необичайни неща, всичко свети, блести в различни цветове, звуци …

Уютна и хармонична сензорна стая или ъгъл е уникално помещение за къща или апартамент. То предполага нови усещания и е истински „остров“ на спокойствието. Това не е място само за „специални” деца. Домакините, гостите и останалите деца ще се радват на почивка там и ще излязат заредени с енергия и положителни емоции.

Противопоказания и ограничения за използване на сензорната стая
Не всички деца ще се чувстват добре в подобна стая. Направо е забранено за лица с дълбоката умствена изостаналост, епилепсия, инфекциозни заболявания. Бъдете внимателни и разреждайте посещенията на деца с хиперактивност и различни невропсихични заболявания, лечението на които се извършва с използването на психотропни лекарства.
Обзавеждане на сензорна стая за деца със СОП

Обзавеждане на сензорна стая за деца със СОП

Обзавеждане на сензорна стая за деца със СОП

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *