Пергола, асмалък, навес – красиво и практично решение за сянка

Пергола, асмалък, навес – красиво и практично решение за сянка

Класическият асмалък в двора на старите българи се е трансформирал в навес от съвременни материали

„Пергола”-та доскоро беше понятие, известно само на ландшафтните дизайнери, но всъщност всеки у нас добре знае какво е това! – Същото като прекрасния асмалък на село, но може да се сложи навсякъде в градината! Освен тях, градските домове отдавна се оборудват с елегантни навеси/тенти – за сянка, но направени така, че да носят радост на очите!

Пергола /Асмалък

Елементът идва от Средиземноморието, където още в древен Рим е използван с практична цел – за подпомагане и укрепване на лозата на гроздето, което улеснява беритбата. С течение на времето, поради лекотата на изпълнение, практичността и естетиката, перголите се обособяват като ярък и ефективен акцент в ландшафтния дизайн.

Видове

Първоначално пергола е наборна конструкция с повтарящи се секции (колони, арки, стълбове), които са свързани помежду си с незабележими пръти и плътно преплетени с растения. Днес може да се използва за различни цели:

Класика – асмалък

И красиво, и полезно е използването на пергола при отглеждането на лозите. Те не само удобно разполагат своите листа и гроздове, но и правят плътна сянка под лятото. Прекрасно е под нея – и прохладно, и може да си организирате трапезария под нея!
Видове пергола - асмалък
Навес

Горната част е по-плътна, за да попречи на жарките лъчи на слънцето. Тогава се използва и като беседка, в която сте на въздух, а приятната сянка ще ви позволи да се насладите на градината си през лятото.
Пергола идеи
Тази тип пергола може да е плътно прикрепен към къщата или да се издигне самостоятелно. Не бива да забравяте обаче, че този тип конструкция не пази от дъжд. Затова трябва да имате подходящ материал – брезент или дебел найлон, който да поеме тази функция.

Параван
Пергола идеи
У нас може да срещнете подобни елементи само в големите частни градини или известните паркове. Този тип пергола се използва за зониране или за „маскиране” на неестетични или недовършени обекти.

Тунел
Пергола идеи
Изключително приятно е оформянето на пергола като свод – не само над входната порта, но и по пътеката към дома. Независимо дали ще я посадите виещи се растения до основите на елемента или ще разчитате само на красотата на материала, от който е направена, ще създадете едно празнично, тържествено усещане в гостите си.

От какви материали се правят?

Като всеки градински елемент в съвремието, перголата/асмалъка може да се направи от всичко. Най-популярните варианти са:
Пергола идеи
От дърво: Достатъчно икономично е. Най-популярни са целта са: бор; трепетлика; смърч; дъб.

Чепките грозде изглеждат толкова естествено на фона на дърво, а то от своя страна допринася за правилното формиране на лозите. Представете си само красива дървена беседка с увити около елементите й лозници!
Пергола идеи
Гниенето е проблем при дървената пергола, но обработката с меден сулфат или керосин и смолата ще запазят първоначалния вид на дървесината за дълго.

От метал: Елементите от него са по-трудни за сглобяване и съответно-по-скъпи, но пък са по-издръжливи на атмосферни влияния и температурни промени.

За да избегнат петна от ръжда, се препоръчва перголата да бъде грундирана и боядисана по цялата повърхност.

Пластмасата е евтин, но неподходящ материал за асмалък или пергола за декорация. От нея могат да се направят всевъзможни елементи, но не изглежда никак добре в градината.

Навеси/сенници/тенти над врати и прозорци

Да сложите перголи за тераси и веранди е възможност да придадете на сградата изискан вид като едновременно с това рационално да използвате прилежащата територия, за да си осигурите комфорт.

Наличието на навес може да ви защити от дъжд, сняг и слънце за дълго време. Този прост и ефективен дизайн ще помогне не само да спасите фасадата на сградата като едновременно с това я украсите.
Пергола идеи
Видове конструкции

Прозоречна – представлява външна щора, разположена вертикално. Предпазва помещението от пряка слънчева светлина.

Количеството на проникващата слънчева светлина се регулира лесно чрез отваряне или затваряне на завесата. Дизайнът на такава тента обикновено е стандартен и се състои от опорни скоби, разположени в средата на височината на отвора на прозореца. Разстоянието от тента до склоновете е средно 10-15 см. – в отворена форма платното трябва да стърчи от стената на разстояние 60-100 cm.

За тераса – Изпъват се като платно и са доста по-големи.

Конструкцията трябва да издържи тежестта му.Хубавото при тях е разнообразието както на материята, така и на формите.
Пергола идеи
Вертикални – не са така популярни. Имат прост дизайн, който представлява вертикална стена. Използват се за създаване на подвижни беседки, както и за ограждане на перголи.

Навесите, обикновено се правят от плътна тъкан, но може да ги намерите и от други материали В промишлеността и селското стопанство има разнообразие от метални и дървени конструкции. В съвременните частни домове обаче наблягат на поликарбонатните елементи.
Пергола идеи
Как да се грижите да сенниците/козирките?

За да може навесът ви да ви служи възможно най-дълго, препоръчително е да се спазват следните правила за работа:
в студено време, когато тентата не е нужна, се препоръчва да се събере в калъф или да се свържете със специалисти, които да демонтират конструкцията в цялост и безопасност;
поне веднъж годишно е необходимо да се поддържа конструкцията: да се смени смазочното вещество (особено за плъзгащи се тенти) и да се коригират всички елементи;
Поликарбонатните козирки се мият с щадящ повърхността препарат и подходяща тъкан.
Пергола идеи

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *