Плюсовете и минусите на леглата от чам: Защо си струва да обзаведете спалнята с тях

Плюсовете и минусите на леглата от чам: Защо си струва да обзаведете спалнята си с тях

Леглата от чам са едно от нещата, които потвърждават, че класиката в обзавеждането винаги е на мода

За да бъде завършен интериорът на спалнята, изборът на подходящо легло е от първостепенно значение. Много популярни в мебелопроизводството са изделията, направени от МДФ и ПДЧ. Леглата от чам обаче държат първенство в търсенето. Популярността им е лесно обяснима. Направени са от здрав и красив материал, а цената им е ниска в сравнение с други изделия от дървесина.

Плюсове и минуси на леглата от чам

Предимствата на този тип мебели оформят сериозен списък с причини да инвестирате парите си в тях:

Уютът и красотата, които има само истинската дървесина

Природата е такъв художник, че рисунъкът по материала не се нуждае от допълнително довършване или обработка.

Разумна цена

Леглата от чам са по джоба на всеки с доход.

Еко изделие

Използването на чам е безопасно за хората. Дори при нагряване дървесината отделя фитонциди- летливи етерични масла, които убиват микробите.

Здравина

Ако чамът е изсушен добре, изделието ще служи вярно с години, няма да се деформира при използване и не изисква повече от обикновен полиращ агент и кърпа за почистване.

Подлежи на декорация

Вкусовете и модите се менят. Ако изведнъж откриете красотата на състарените мебели или просто имате нова концепция за цвят на спалнята, чамът лесно може да се обработи, боядиса, покрие с финиш и декоративни елементи.

Мебелите от чам имат малко недостатъци. Съществува хипотетична възможност за отделяне на смоли при неправилна обработка на дървесината. Това обаче няма да се случи, ако се доверите на надеждна фирма за мебелопроизводство.

С времето материалът потъмнява, но това е недостатък, който лесно може да се покрие с декоративни техники и умения. Колкото и да е здрава дървесината, тя не може да не подаде на силни механични влияния. Тогава по повърхността ѝ ще се появяват драскотини или по-сериозни повреди. Това обаче се отнася за всеки материал, използван в мебелопроизводството.

Ако предпочитате изделия от друг тип дървесина, може би няма да сбъркате. При всички случаи обаче ще се наложи да направите сериозен компромис – или да платите повече, или да получите по-крехък продукт.
Мебели от масив - легла от чам

Нещата, които трябва да имате предвид при избора си на легла

Леглата от чам са чудесно решение за всяка спалня. Вече сте наясно с предимствата им, но не бива да пропускате и няколко важни момента при избора им:

Размери

Големината на мебелите трябва да са в съответствие с площта на спалнята и броя на хората, които ще използват леглото. Единичните модели обикновено имат ширина до 1м. Моделите „персон и половина” – до 1.50м, двойното легло – от 1.60 до 2 м. Стандартната дължина на продуктите е около 2 м. Разбира се, сериозните мебелопроизводители дават възможност за изработка на легла от чам по индивидуални размери.

Подматрачни рамки

Най-популярен е моделът, който осигуряват вентилация. Тези с повдигащ механизъм са по-скъпи, но пък осигуряват допълнително място за съхранение на спално бельо и дрехи. Това пести пространство и необходимостта от допълнителна мебел в спалнята.

Функционалност

Както споменахме, леглото е място на сън, но пък дава възможност и да съхранява неща като одеала, чаршафи, дрехи извън сезона.
Легла от чам

Външен вид

Декорацията на спалнята не е свързана само с текстил и стенни покрития. Желателно е леглото да отговаря на останалите мебели по цвят и стил.

Безопасност

При закупуване на легла, особено двуетажни, трябва да се обърне специално внимание на тяхната здравина и стабилност. Това ще гарантира безопасността не само при сън, но и при слизане по стълбите.

Съвети-бонус за купувачите

Когато купувате легла от чам, трябва да използвате следните препоръки:

Бъдете наясно къде ще ги поставите, защото от това ще зависят разстоянието до стените и другите мебели.

За малка спалня много по-практично решение е да изберете модел с чекмеджета. Въпреки, че цената ще е малко по-голяма, спестяването на допълнителен скрин или шкаф в стаята ще освободи повече свободно пространство.

Оглеждайте не само здравина на повърхността и нюанс на байцовото покритие, но и за здравина а крепежните елементи.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *