Преустройство на баня в стара панелка: Съвети на експерта

Преустройство на баня в стара панелка: Съвети на експерта

Ремонтът в банята е нещо, което изисква особено внимание и педантичност, особено, ако е в соц строителство

Стандартната баня в старите панелени апартаменти често е с такава малка площ, че си е цяло предизвикателство да подредиш необходимото обзавеждане там. Обичайни неща като пералня, шкафчета и пластмасови изделия трудно намират място в друго помещение, затова винаги се налага преустройство.

Ремонтът на баня по принцип е дейност, която изисква особено внимание и поглед върху детайлите. Този в малките апартаменти се нуждае двойно повече от тях.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Имайте предвид, че ако в помещението за тоалетна има място за биде и мивка, а в банята – място за пералня, не е необходимо да си прахосвате времето и парите. Това разделение е чудесно, удобно и дори осигурява уединение в интимните мигове.

Варианти на преустройство

1. Най-популярното решение – разрушаване на стени.

В такъв случай собствениците трябва да сложат в банята – клекалото за тоалетна, но това е компромис, който ще доведе до повече преимущества.
iinterer-banya
В повечето случаи става така: Клекалото се обръща към ваната, а вратата на тоалетната се запечатва. В празното място до нея се инсталира пералнята.

Ремонтът в такъв случай може да се разшири – мивката на тоалетната се отстранява и се слага до ваната. За по-голям комфорт и зониране се слагат съответните мебели за баня.

Разрушаването на междинната стена може да се извърши по-„деликатно”. Да се сложат на мястото на шкафчето с огледало или огледални врати, или мивка – лале с модерна смесителна батерия.
iinterer-banya (2)
2. За да се увеличи значително площта на банята може да се използва част от коридора към нея. Този вид ремонт е по-трудно да се изпълни и изисква големи финансови разходи. „Преместват” се не само стени, а и настилката на пода трябва да се промени – нуждае се от допълнителна хидроизолация.

Този вид модификация на банята може да се извърши по два начина:

Просто да сложите там пералнята, за да не се налага сложен ремонт и да не губите излишно пространство от коридора или да се направи такова преустройство, че банята да „погълне” коридора. Вярно, във втория случай ще имате изключително просторно мокро помещение, но тогава ще се появи проблем със спокойния достъп до кухнята.
banya remont (6)
3. Ремонт в банята – ремонт в интериора

Нали не си мислехте, че преустройството означава само събаряне на стени и почистване на мръсотията след това. Винаги след него се налага да се подменя поне санитарния фаянс.

Ваната може да се превърне в компактна, но много модерна душ-кабина.

Ако не можете да се лишите от баня, трябва да я направите по-къса и дори да промените позицията й в помещението.

Ъгловата вана е истински хит! Това не е просто модерно решение, а такова, което пести безценно място, без да отнема комфорта.
banya remont (5)
Много важно: Не си и помисляйте да „взимате площ” от кухненското помещение за баня. Това е забранено – не само няма да ви разрешат, но и ще носите наказателна отговорност.

Особености на ремонта на баня

Разберете кои стени на апартамента са носещи. Поискайте не само разрешителни преди да пристъпите към ремонта, но и съвет на компетентни майстори.

Ако стената е носеща, обмислете идеята да промените мястото на вратата за по-лесно организиране на пространството. Преди това обаче е необходимо да се подсилят носещите стени. Винаги се консултирайте с експертите от жилищните комисии.

Събирането на всички документи и разрешителни наистина отнема време. Не се дразнете, а използвайте месеците чакане за обмисляне на детайлите и разглеждане на възможностите.
banya remont (4)
Планиране на интериора

Ремонтът в банята е сложно нещо и е истинско изпитание за нервите. Хубаво е да се прави от млади семейства или тези, чиито деца вече имат собствен дом.
banya remont (2)
Вана или душ-кабина

Душ-кабината е страшно шик, но когато дойдат децата (или внуците) ще разберете от какво сте се лишили в името на пространството. Играта във ваната е ценен ритуал, който е страхотен преход към съня. Освен това отпускането в нея е в изключителна помощ за родителите, чиито деца приемат с шумен протест всяко миене и досег до шампоана.

Напомняме за ъгловата вана – това е компромисът за вас. Осигурява и място, и комфорт.
banya remont (3)
Къде да сложим пералнята?

Уместните позиции са три:

До ваната или душ кабината, за да използвате канализацията за отвода.

Зад преграда или в нисша, което ще даде хубава възможност за декорация или дори – „маскиране” на техниката и мръсното бельо.

Под мивката
banya remont (1)

Избор на довършителни материали

Таван

Забравете за варосването. Това е метод от миналия век и няма място в модерен градски дом, независимо че е строен преди десетилетия.

Боядисването не е лоша идея, но изисква добра предварителна подготовка, наред с разходите за оцветител.

Облепяне с керамични плочки – това е лесно и изглежда добре. Трябва да ви се гарантира обаче, че няма да се появи мухъл, който да развали целия „пейзаж”.

PVC-панели – прикриват добре и вентилацията и неравностите на тавана. Не отнема време да се подредят.

С камъни – изглежда страхотно, особено, ако домът ви е декориран с естествени материали. Този метод обаче изисква време и пари.

Окачен таван – и за него трябва да отделите средства, а и се прави само от специалисти. Резултатът обаче е невероятен, особено като се предвиди ефектът на светлините обекти.
banya remont
Стени

Теракотените плочки са любимото изделие на модерните собственици. Те са красиви, надеждни, чистят се лесно. При добро желание и достатъчно разстояние от водната струя обаче може да обмислите декорации с венецианска мазилка, водоустойчиви тапети и дори – дърво.
remont banya
Под

Облицовката е най-добрият вариант. Полимерните решения също изглеждат добре. Най-удобен, но не – евтин е вариантът за подово отопление.

Ако имате деца, а нямате излишни пари, помислете си за изолация с дървени палети – изглеждат добре, няма да се деформират лесно и ще ги пази през студените месеци.

Панелките вече са остарели, но със съвременните технологии като санирането, например, могат да получат още време живот. Не се отказвайте от тях, нито се лишавайте от удобство. Най-важното при предизвикателството наречено „ремонт на банята” е подготовката – научете всичко, което трябва да знаете, съобразете се с възможните рискове и обмислете подреждането. Това не струва нищо, но пък ви гарантира години безпроблемен живот – макар и в жилище от соца.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *