Съвети за лепене на тапети по трудните места: Декорация на стени, без нито една гънка

Съвети за лепене на тапети

Лепенето на тапети е сравнително евтина, но изискваща прецизност работа по украсяването на дома

Всеки дом, независимо колко модерен и нов е, има дребни несъвършенства, които изискват особен подход за маскирането им. Дори да са прехласвате по модерните голи стени и тухли със сигурност в един момент ще помислите за покритие на стените. Най-лесно, бързо и достъпно става с добре познатото ни лепене на тапети. Проблемът обаче идва, когато от широките стени трябва да преминем към онези трудно достъпни и особени местенца, които също се нуждаят от цветно покритие.

За да се радваме на хубава декорация не може да си позволим да неглижираме дори трудните за обработка места. Всички ги знаете – ъглите на помещенията, оформените ниши, арки и други извивки, скосени стени. „Проблемните” места изискват око, опит и определено майсторство, но и то се добива, ако се вземат някои полезни съвети.

Материали:

Тапети и лепило
Инструменти:
Маса, дълга, върху която да разтелите ролката тапет
Нож, ножица, макетен нож
Четка за лепило
Стабилна стълба

За да се справите с лепенето на тапети по трудно достъпните места трябва:

Първо измерете помещението
След това пресмятате квадратурата и имайте предвид колко тапети ще ви трябва като, естествено, предвидите излишък
Измерете и изрежете парчетата тапет за лепене
Намажете с лепило и залепете
Изрежете излишествата
Покрийте ъглите
Изрежете излишествата и от там
За да се залепят по-добре тапетите под извивките, направете разрези с ножицата
Измерете и изрежете допълнителните парчета тапети, които трябва да довършат покритието на проблемните места
Залепете тапетите зад комуникационните тръби – радиатори и други „скрити” места
Накрая се лепят тапетите и по скосените стени, около прозорците и трегерите

Лепене на тапети по извивки и вдлъбнатини

Когато лепите тапети по места с по-особена форма и разположение, трябва да се съобразявате с някои неща като започнете с нещо ще се нуждаете ли от напасване на шарките? Имайте предвид колко ще ви бъде сложна задачата, когато трябва да лепите подобен десен на място с нестандартни извивки.

Такива участъци изискват повече и по-гъсто лепило – така то няма да изсъхне бързо и тапета да се отлепи. Щом залепите последното парче текстура преди проблемното място, трябва да предвидите че следващата лента ще я застъпи с няколко сантиметра. Изчислено е, че „застъпването” трябва да е поне 25 мм. Трябва да остане и свободен край от тапета със същата големина, който ще се подгъва навътре.

Лепене на тапети около вратите и прозорците

Основното правило тук е, че последните две ленти преди рамките трябва да се застъпят с по няколко сантиметра. Това е необходимо, за да се избегнат разминавания в шарките и оставянето на открити площи между лентите.

С четка приглаждайте парчетата към стената. Макетният нож ще ви помогне лесно да отстраните и оформите излишествата от тапети. Пазете го остър, за да не развали повърхността на хартията.
Първо покривате по-големите площи и едва след това – тези с празните места. Много трябва да внимавате, ако използвате тапети с шарки, за да не се получи разминавания в десен.

Подгъването е като при облепянето на ниша с тапет. Оставяме излишък, който ще подгънем навътре. Последното, което ще направим е да измерим дълбочината на рамката. По тази площ ще залепим тапет или кант.

Лепене на тапети по извити и скосени стени

Ще си опростите в пъти живота, ако си купите предварително тапети без шарки за подобни помещения. В най-лошия случай – с десен, който не предвижда внимателно засичане.

Меренето, рязането и пененето става стена по стена. Всички размери и преценки се извършват стена по стена.

Започнете от мястото на прозореца, където влиза светлина към стаята в посока вътрешността. Така няма да се получат онези неприятни сенки при застъпването на тапетите. За да не се отлепят тапетите от ъглите, предварително облепете ъглите с ивици от парчета тапет. Застъпването там трябва да е с няколко сантиметра.
Първата лента, която залепяте, трябва да бъде под отвес. По нея започва реденето на цялата цветна композиция на стената. Най-накрая остава лепенето на малките скосени площи и свободни места. И там трябва да сте внимателни за съвпадането на шарките.

Лепене на тапети около отоплителните тела

Залепете лентата до нивото на радиатора. Останалата част, която трябва да се стели зад отоплителното тяло, може да се изреже до необходимия размер. Оставете си „аванс”, който да пъхнете зад радиатора. Вземете предвид топлината, която ще отделя през зимния сезон, затова използвайте повече лепило, за да не изсъхне от топлината.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *