Съвети за охлаждане на дома без климатик

Съвети за охлаждане на дома без климатик

Прилагайки естествени методи за охлаждане, ще намалите сметките в семейния бюджет

Летните горещини стават все по-непосилни и през август изглежда невъзможно да преживеем без климатик. Ако сте против тези колкото полезни толкова и вредни апарати, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да свалите температурата в дома си през горещините:

Създайте условия, за да може външен въздух да циркулира около къщата, особено вечер (когато температурата е по-ниска). Това се постига най-добре чрез отваряне на прозорци в противоположните краища на дома.

За да премахнете топлината, генерирана в кухнята, затворете прозорците с южно изложение (което също е по-изложено на слънце) и отворете онези, гледащи на север, тъй като те са на сянка през целия ден.

Покрийте прозорците със завеси, венециански щори или капаци: те предотвратяват излагането на стъклото на прозорците на слънчева светлина. Най-подходящите завеси са тези, които не пропускат светлина, а е желателно да са в синьо или зелено за усещане за свежест и спокойствие.

За летните месеци най-подходящи са тънките конопени килими или тъкани, които не задържат топлина.

Крушките излъчват топлина, когато светят; включването на малък брой крушки може да се превърне в чудесен навик, който води до по-студен въздух в дома (както и до спестяване на електричество).

Домакинските уреди също отделят топлина по време на работа, така че е най-добре да не ги използвате през деня; препоръчително е да готвите вечер, последвано от проветряване на кухнята.

Поставяйки съд, пълен със студена вода във всяка стая, ще получите усещане за свежест. Колкото по-студена е водата, толкова по-изразено е усещането за прохлада.

Също така овлажняването на завесите и поливането на цветята сутрин допринася за усещането за свежест.

За да не понасяте последиците от голяма температурна разлика между домашната и външната температура, вентилаторите са по-добри охладители от климатиците. Освен това консумацията им на електроенергия е по-ниска и те са по-екологични.

Живот без климатик

Много е важно да имате добра изолация, за да предотвратите навлизането на горещ въздух в дома. Ако къщата е недостатъчно изолирана, може да е време да обновите изолацията. Инвестицията ще се изплати през зимата, защото тогава топлият въздух ще бъде по-нужен и ще донесе икономии в отоплението.

Топлият въздух в къщата обикновено влиза през тавана, т.е. покрива, между пространството на подовете, както и между стените на отопляемите и неотопляемите помещения. Фолиото може да се използва за допълнителна изолация.

Сгорещяването на въздуха у дома също може да бъде намалено чрез поставяне на сенки за прозорци като тези на прозорците на автомобила. Не струва много, а освен за топлинна защита, те ще служат и за защита на тапета, паркета и мебелите от ултравиолетово лъчение. Другият вариант е да сложите цветно фолио, което освен полезно, е и красиво – стъклото ще заприлича на витраж. Когато инсталирате защитни филми, имайте предвид, че те също намаляват светлината в дома, затова ги поставяйте изключително на прозорци, обърнати към слънцето.

Поставете защитни сенници и щори от южната и западната страна на къщата. Това е важно, тъй като прозорците, изложени на слънце, се нагряват и след това създават парников ефект на закрито. Затова не е достатъчно да поставите щори и завеси вътре, но прозорците трябва да бъдат защитени и отвън.

Ако живеете в къща, засадете дървета, високи храсти или лозя пред прозорците, те ще създадат естествена сянка. Също така изберете растения, които са изложени на слънце през зимата.

Поставете защитни сенници и щори от южната и западната страна на къщата. Това е важно, тъй като прозорците, изложени на слънце, се нагряват и след това създават парников ефект на закрито. Затова не е достатъчно да поставите щори и завеси вътре, но прозорците трябва да бъдат защитени и отвън.

Ако след прилагането на тези съвети, температурите са все още непоносими, все пак помислете за инсталиране на климатик у дома. И след това можете да приложите същите препоръки, защото ще ви помогнат да спестите от сметките за ток. Прилагайки естествени методи за охлаждане, климатикът ще работи все по-малко, като по този начин ще намали потреблението на електроенергия и сметките в семейния бюджет.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *