Как да обновим старите врати на стаите в дома ни: Съвети и идеи в снимки

Направи си сам декорация на стара врата

Преди да вложим маса пари и в сменянето на стари врати, по-добре е да ги декорираме

Ако влизате в нов дом или планирате генерален ремонт в дома си, със сигурност ще се наложи да се справяте с огромни разходи. Не става въпрос само за боядисване на тавани, стени и смяна на мебелировката. Колкото и да инвестирате в тях, усилията ви ще са напразни, ако не обърнете внимание и на „дреболии” като старите врати.

Пълната им подмяна изисква стотици левове – нови врати, каси, майстори, които да ги сложат и да се погрижат за стените на входа. Ако старите врати са цели, здрави и направени от висококачествен материал, ви предлагаме една по-икономична алтернатива – да ги обновите с подходяща декорация.

Първи етап – сваляне на старото покритие и обработка повърхността на вратата

Ако повърхността на вратата има дълбоки драскотини или пукнатини, или самата е виснала, най-добре е да я свалите и преведете в пълен ред. Преди всяко следващо покритие, най-хубаво е да се отървете от старите и да заличите дефектите. За тази работа желателно е да има поне основни познания за работа с дърво и инструменти.

За да обновите дървената врата, извадете я от пантите. Свалете всички аксесоари – дръжки, брави, ключалки, и т.н. Ако вече не са подходящи, заменете ги с най-добрите. Естествено, всички в жилището трябва да са в еднакъв стил и да отговарят на обзавеждането.

Ако вратата е стъклена, внимателно извадете стъклодържателите и се погрижете за стъклената плоскост – почистване, ремонт, смяна – каквото е нужно. След това, можете да пристъпите към смяна на покритието. С подходящ уред нагрейте слоя на старата боя, след като омекне и стане на мехурчета, го премахнете с помощта на шпатула.

След като се махне и последната останка от старата боя, трябва да се пристъпи към пломбиране на пукнатините и драскотините по повърхността на дървесината. После следва подравняване. Може да се използва специален кит за дърво и шпакловка. След като изсъхне – изшкурете.

Лакирайте – това ще придаде желаният цвят на вратата, а и действа като защитно средство.

Втори етап – избор и нанасяне на декорация

И как все пак да подновите старата врата? След като сте приключили с цялостно почистване и сушене е време да изберете декоративни, които да сложите на повърхността й.

Боядисване – Най-простият и най-надеждният начин е да боядисате. Ако вашата врата е изработена от масивно дърво или има подплата от дървен фурнир, можете да изберете лак или боя, чийто цвят ви хареса. Изберете дали да ползвате четка или спрей. Най-надеждно е да използвате четка, защото влакната ще покрият всички вдлъбнатини и неравности.

Маркиране на лайсни и орнаменти – Вместо монохромно декориране, може да изберете и по-арт украса. Може да боядисате врата с едни цвят, а отделните елементи или касата в контрастен цвят. Ако вратата има релеф или орнаменти, може и тях да оцветите в различен цвят, но това трябва да стане след като сте боядисали основната част.

С тапети – може да украсите старите врати и по-доста по-модерни и интересни начини. Вече се произвеждат тапети за врати със стандартни размери, които може да поръчате онлайн.

Фототапетите не са най-евтиния вариант, но ако имате обзавеждане в конкретен стил, особено за детската стая, това е много оригинално решение.

Ако избирате стандартни тапети, трябва да внимавате с лепилото. Хубаво покрийте повърхността, за да не се образуват мехурчета – няма как да изравните след като изсъхнат. Сухото лепило е по-просто решение. С него покривате цялата повърхност, залепете, а хартията покрийте с безцветен лак. Той ще защити тапета от избледняване и влага.

Витражи или пясъкоструйна обработкаМного по-сложно, но ефектно се получава, ако украсите стъклото на вратата с витраж. Общо-взето процесът не е сложен, ако сте овладели предварително тази техника за декорация. Първо трябва да направите ескиз 1:1, след това да очертаете контурите на елементите по стъклото с акрилна боя – златна или цветна, най-накрая да боядисате елементите.

Алтернатива на витража е да нанесете изображение с пясъкоструйна обработка.

Двата варианта са изключително подходящи за класическо и всеки тип по-аристократично, царствено обзавеждане. Задължително обаче трябва да сте изучили техниката предварително и да сте изпитали уменията си.

Декорация със стикери – Огромното разнообразие от винилови стикери на пазара ги превръща в най-лесният начин да се обнови стара врата. Те позволяват дори да не чистите стари покрития и демонтиране на вратата. С винилови стикери могат да бъдат скрити от погледа малки драскотини и ожулвания. Впоследствие могат да бъдат боядисани в различни цветове.

Просто предварително изчистете повърхността, след това отделете стикерите от базовата повърхност и натиснете равномерно. Най-накрая можете да премахнете филма, който предпазва външната част на стикера. Ако се притеснявате, че няма да го направите безупречно, може да използвате някакъв прост нагревател.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *