Как да подберем правилните довършителни детайли за интериора на жилището ни?

Съвети за ремонтни работи

Автор:Антония Саранеделчева

С края на лятото приключват и сезонните ремонти на дома. Боядисали сте стените, купили сте нови мебели, но ви липсва още нещо, за да бъде пространствотозавършено. Това са детайлите в интериора, които подчертават вашия стил, създават настроение и хармония. Чудите се как да подберете всички малки елементи, така че помещението да изглежда като едно цяло? С малко помощ от професионалист, можете да сътворите чудеса.

Представяме ви няколко ценни съвета от интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева, които ще ви помогнат по-лесно да подберете правилните довършителни детайли за вашия дом!

Златни правила при избора на детайли

Кой познава дома ви по-добре от вас? С малко насоки от наша страна ще превърнете жилището в уютен дом, изразяващ вашата индивидуалност. Интериорният дизайн е емоция, вижте как да я изразите по най-подходящия начин.

• По-малкото е повече –Инвестирайте в закупуване на по-малко, но по-качествени детайли. Не забравяйте, че вашият дом не е шоурум, където всеки ъгъл се нуждае от декоративни елементи. Подберете елегантни аксесоари, които му пасват стилово идеално.

• Работете в контекст – Когато сте в магазина, е възможно да харесате килим, масичка, огледало, които са красиви сами по себе си, но дали пасват на вашия интериор? Винаги избирайте довършителните детайли спрямо стила и атмосферата на помещението. Кой е акцентът ви? Всички останали елементи в стаята трябва да го допълват, вместо да се борят за внимание.

• Внимавайте с размерите -Голямата декорация в малка стая не е добра идея, защото помещението ще изглежда още по-малко и претрупано. Съобразете се с пропорцията на помещението.

Съвети за ремонтни работи
Сн. Моми студио

• Аксесоари по двойки – Елементите от домашния декор, които са чифт, например свещници, кърпи, килимчета, лампи внасят баланс в помещението. Понякога дори различни елементи от една и съща категория могат да бъдат поставени заедно, например по-къса и по-дълга лампа, висящи от тавана.

• Балансирайте цветовата гама – Ако искате да приложите трицветна схема в дома си, придържайте се към следното правило: 60% за доминиращия цвят, 30% за вторичнияи 10% за цвят акцент. За да добавите четвърти цвят в микса, той трябва да е производен от вторичния или доминиращия цвят, но никога от акцента.

• Един цвят в различни нюанси – Това е най-сигурният начин да постигнете хармонична визия. Изберете един цвят и върху него наслагвайте различни нюанси и текстури. Направете това с помощта на килими, завеси, декоративни възглавнички.

• Повтарящи се фигури за хармония – Какво предпочитате: строги, геометрични форми с остри ръбове; нежни извивки или пък кръгли елементи в интериора? Изберете фигура и се придържайте към нея, когато подбирате килими, масички, картини, огледала или други аксесоари за дома.

• Дърво за повече топлина и уют – Естествените материали в интериора винаги са на мода. Ако в дома си липсва топлина и уют, заложете на дървени детайли – рамки, корнизи, масички и други.

Kак да изберете завеси и килими за вашия дом?

Има две основни неща, които създават уют в един дома, това са: завесите (пердетата) и килимите, затова отделяме специално внимание за избора им.

Пердета и завеси:

• Материята определя светлината в стаята–Зада прецените, коя е най-подходящата материя за вашия интериор, водете се от тези два фактора: количеството слънчева светлина, което искате в стаята и атмосферата, която искате да създадете. По-плътните и тежки тъкани спират светлината, затова са подходящи за спалня. Прозрачните материи пропускат повече слънчева светлина и правят помещението просторно, затова са чудесен избор за хол, кухня или трапезария.

• Цветът създава настроение -Имате два основни варианта при избора на цвят за пердета и завеси – цвят, който хармонира с останалата част от обзавеждането и такъв, който създава контраст. Изберете завеси, които допълват цвета на стените или пък такива, които контрастират с тях.

Съвети за ремонтни работи
Сн. Моми студио

• Къси или дълги? -В момента актуални са пердетата, които падат до нивото на пода. За по-драматичен вид, изберете дълги завеси, които се разстилат по пода. За малки прозорчета, например в кухнята и антрето, изберете римски щори, които покриват рамката на прозореца.

В търсене на перфектния килим

• Нейно величество материята – Отново започваме с материята, защото тя е почти всичко в един килим. За по-натоварени помещения като хол, трапезария, стълбище, изберете изкуствена материя, която е по-издръжлива и не задържа петна. Ако винаги сте си мечтали за пухкави и меки килимчета от вълна или друга естествена материя, най-добре ги запазете за спалнята. Тези килими не обичат много трафик.

• Цветове и десени в хармония -Искате килимът да бъде акцент или пък деликатно да допълва интериора? И в двата случая е добре да се свързва хармонично с останалата палитра в стаята. Елементите, с които пряко трябва да се съобразите са: цвета и вида на подовата настилка, стените, пердетата и завесите, мебелите върху и около килима. Фигурите и едрите шарки оптически натоварват и смаляват помещението. Те обаче са невероятен акцент, ако бъдат подбрани в съзвучие с целия стил.

Съвети за след ремонт
Сн. Моми студио

• Размерът е от значение -Ако килимът е прекалено голям, оптически затваря помещението. Ако е прекалено малък, поставянето му се обезсмисля. Най-удачният вариант е да изберете килим с размер, който маркира определена зона. Ако искате да обособите пространство за сядане, поставете мебелите по границата на килима, така че поне двата им предни крака да са стъпили върху него. Ако имате няколко зони в помещението – за хранене, за почивка, за работа – разделете ги с килими.

Съвети за ремонтни работи
Сн. Моми студио

• Шарки и райета на помощ -Използвайте шарките и райетата на килима във ваша полза, така че да направите стаята по-просторна и приветлива. За голямо помещение изберете килим с по-едри шарки, а за малко – с по-ситни. Ако стаята ви е прекалено тясна, създайте оптическа илюзия с раиран килим, с който ще изглежда по-широка.

При избора на довършителни детайли за дома винаги гледайте цялата картина, доверете се на вътрешното си усещане и създайте една завършена и хармонична атмосфера!

Съвети за след ремонт
Сн. Моми студио

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *