Оригинални ограда и порта: Или как да засрамите съседа, който е страшно идеен

Оригинални ограда и порта: Или как да засрамите съседа, който е страшно идеен

Има начини да привлечете вниманието към вашите ограда и порта дори без да сте написали нищо върху тях

Красивата градина е истински дар за дома. Умният, сръчният стопанин обаче никога не се задоволява с това да поддържа перфектен външен вид на дворчето. Той знае, че портата и оградата към улицата или съседа са не просто стените на „крепостта” му, но и нейното лице.

В повечето случаи хората си правят обикновени каменни зидове, слагат мрежи, а най-заможните инвестират в тежки ковани или дървени порти. Възможности обаче има много и далеч не са само тези!

Започнете с по-малкото: външната порта.

През нея влизат гостите на дома ви, нея виждат хората, които минават по улицата ви, тя е последното свое, което докосвате като напускате домашното огнище. Искате да изглежда прекрасно, за да провокира положителни емоции, нали?!

Портата или вратичката, която води до двора ви е нещо като магически вход за най-личното ви пространство. Възможностите за оформянето му са много, но ще ви запознаем с най-актуалните тенденции, препоръчани от хора, които се занимават с ландшафтен дизайн:

Покрита вратичка

Старата порта или вратичка може да стане много по-интересна, ако над нея направите покрив. Не е важно от какво – самата идея превръща дворчето в по-уютно и гостоприемно.

Порта в азиатски стил

Това е частен случай на предходната. Целта на тази порта е да запази неприкосновеността ви. Любопитни очи няма да могат да надникнат в градината ви, ако сами не решите да разкриете тайните й. Допуска се да се направи или от дърво, или от пластмаса, може да й сложите дори и прозорче-„шпионка”.

Вратичка в романтичен стил

Романтиката никога няма да е демоде, независимо от индустриалното или хай – тек време. Изберете я в светъл цвят, с лози или цветя около нея и в никакъв случай не трябва да е тежка.

Хубава арка от рози е перфектно решение!

Сини вратички

Синьото се оказва топ-цвят в съвременния екстериор. Да, не сте виждали такъв у съседите си, но нали искате да сте оригинални?!

Любимите ни ковани вратички

Тези изящни творения си остават класически, независимо от промяната на модните тенденции. Независимо дали ще изберете мотиви-цветя, птици, корони или други символи – желязната плетеница омагьосва с красота.

От дърво

Независимо дали става въпрос за дъски, клони или корени – порта, изработена от дърво изглежда като уважение към традиционното строителство и придава единствен по рода си чар.

Пластмасови

Независимо дали става въпрос за винилово покритие или PVC, този тип врати не са много популярни у нас. Те не гният, не ръждясват, монтират се лесно – изобщо, лесна поддръжка! Предлагат се в бяло, бежово и кафяво.

Тук, разбира се, сме длъжни да се съобразим със специалистите:

Направете ги не по-високи от 92 см.
Вратата трябва да се отваря навътре.
Не трябва да е много по-висока от оградата.
Винаги избирайте качествени плоскости
Трябва да е в цвят един нюанс по-топъл от този на оградата.

Направи си сам

Този тип портички са най-интересните, провокиращи изделия. Може да ги направите от всеки тип материали. Важното е, че се получават цветни, весели и най-вече уникални изделия!

Оригинална ограда

Когато съседът ви е идеен, значи живеете в съседство с красиво декорирана градина, много цвят и оригинални решения. Това е радост за окото и не става въпрос за обикновена суета, когато ви се прииска да се покажете като стопанин на същото ниво.

Оградата, която делите или тази към улицата, може да бъде решена по най-разнообразен начин:

От дърво – подредени различни по диаметър изрязани окръжности от ствол, от стари клони или сухи корени може да напарвате декорация.

„Прозрачна” ограда – в духа на доброто съседство може да не слагате мъртъв материал, а вертикална градина от цветя, храсти, увивни растения,.

Ограда от слама

Разбира се, че не става въпрос за слама, а за метални решетки изпълнени с рогозки. Трябва да отбележим обаче, че подобна ограда е подходяща за къщи, построени на места със сух климат.

И нека бъде светлина!

Накрая, след като сме решили точно колко оригинална ограда или външна порта искаме, може да ни обхване сантимент към празниците. За да караме съседа и хората по улиците да се усмихват, може да украсите със светещи лампички.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *