Зониране на детска стая: Основни правила и препоръки

Зониране на детска стая: Основни правила и препоръки

Когато човек започва да мисли за създаването на семейство и уютен кът за своето потомство, неизбежно възниква нуждата от зониране на детската стая

Независимо от социалното положение, финансовата възможност на семействата и стила на обзавеждането на дома, една детска стая има за цел да бъде нещо като остров за малкия му стопанин. В нея то ще расте, ще учи, ще се забавлява и ще си почива. Всички тези функции са съвместими, благодарение на разумното зониране на детската стая.

Необходимо да се вземат предвид много детайли, които засягат подхода към този въпрос. Това включва:

Възрастта на детето;
Пол на детето;
Брой деца;
Интереси и предпочитания;
Размери на разпределената жилищна площ.

В зависимост от възрастта

Всяка успешна работа започва с подробно проучване на основната идея и включване на всички последващи въпроси в тази посока. Създаването на определена зона за деца, на първо място, зависи от първоначалното зониране на жизненото пространство. Това ще осигури комфорт, уют и нормално психологическо възприемане на света на момченцето или момиченцето.
Зониране на детска стая идеи
Бебетата, например, прекарват по-голямата част от времето си в сън, събирайки сили за приключенията през предстоящия ден и затова при зониране е необходимо да се обърне много внимание на мястото за спане.

Стаята трябва да разполага с удобно бебешко легло, където то да се чувства в спокойна атмосфера, защитено от прекомерна слънчевата светлина.

Няма нищо лошо в това да има легло за възрастен, който да е близо до него в първите дни или по време на деликатни ситуации като болести или нощни кошмари.

Когато детето е в предучилищна възраст, има излишък от енергия и следователно, в допълнение към леглото, е необходимо да се организира зона за игра с играчки и украсени фототапети.
Зониране на детска стая идеи
Леглото за възрастен ще се премести, за да поставите в рафт за подреждане на колекцията от автомобили, кукли, плюшени възглавнички и книжки.

В училищна възраст акцентът пада върху мястото за учене, което трябва да е максимално удобно, с хубава светлина, но далеч от разсейващото движение по улицата. Столът и масата трябва да са комфортни и подбрани така, че да не изкривят фигурата на ученика.

Зониране на детска стая за момче и момиче

Като се има предвид разликата във възрастта и пола на децата, става ясно, че всяко от тях има свои собствени интереси и възгледи за живота.

В същото време някои зони могат да се комбинират като зоните за игра, работа и живот. В тези области трябва да се заложи на неутралните цветове и универсални забавления.

Предимства на зонирането на детската стая

Разбира се, нищо не ви задължава да зонирате помещението. Ако е малко, ще подредите удобно някак легълцето, коша за играчки и може би ще поръчате окачени мебели, за да спестите пространство. Трябва да имате предвид обаче, че зонирането освен визуално приятно има някои безценни предимства. То осигурява:

Психологически комфорт
Организирането на пространството създава перфектната атмосфера за развитие
Дисциплина. Добре структурирана стая привиква детето на ред
Лично пространство. Отделянето на помещенията решава проблема с едновременното настаняване на две деца в детска стая.
Полова идентичност. Обособяването на отделни места за спане и съблекални, разделени с параван, е необходимо за едновременния престой на деца от различен пол над 10 години.
Зониране на детска стая идеи
Способи за зониране на детска стая

Зонирането може да се осъществи по няколко начина, които ви гарантират не само удобство, но и изглеждат наистина шикозно.
Най-просто е да го постигнете с гипсокартонена стена, която ако има по-разчупен дизайн, може да се превърне в истински акцент в помещението.

Окачен таван в определен ъгъл на стаята може визуално да обособи или къта за игра или къта за учене.

Най-лесно се зонира с помощта на мебели като рафтове или пердета. Просто ги поставете между зоната за игра и зоната за спане.
Много атрактивно изглежда боядисването с различни цветове или облепянето на зоната за игра с шарени тапети. Комбинацията от фигури и нюанси ще направи детската стая наистина красива, а зонирането й – ненатрапчиво.
Зониране на детска стая идеи

Зониране на детска стая идеи

Зониране на детска стая идеи

Зониране на детска стая идеи

Зониране на детска стая идеи

Зониране на детска стая идеи

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *