Баня в мансардата: Пълен комфорт на тавана

Обзавеждане на баня на тавана или в мансарда

Банята има място и на тавана на къщата, стига да се съобразите със спецификата на мансардата и изберете подходящо обзавеждане и санитарно оборудване

Един от начините да се увеличи жилищното пространство в къщата е да се усвои и таванския етаж под покривните наклони. Обикновено мансардата се използва като спалня, детска стая или офис, но в проектите за обзавеждане на този допълнителен етаж има все повече и повече се организират и други функционални стаи. Банята на тавана – една от популярните опции за подреждане на пространството под покрива.

Специфика на мансардата

Таванската баня ще бъде най-уместна до спалнята.
За да се опрости процесът на комуникация, банята на мансардата трябва да е разположена над кухните или баните на долните етажи,
Според строителните норми и правилници, височината на тавана на банята може да бъде с 15 см по-ниска, отколкото в другите стаи, така че банята на тавана може да бъде разположена под наклона на покрива.

Препоръчителната минимална площ за комбинирана баня (вана или душ кабина, тоалетна чиния, мивка) трябва да бъде най-малко 4 кв.м., при отделни баня и тоалетна – 3,3 и 1,2 кв.м. съответно.

Характеристики на дизайна на банята на мансардата

Ако таванът не е предвиден при проектирането на къща, възможно е да превърне таванското пространство в жилищна зона. На първо място е необходимо да се помисли върху топлоизолацията на покрива, което ще избегне прегряване на помещението през лятото и запазване на топлината през студените месеци.

В случай на използване на пространство под покрива през зимата, трябва да се има предвид и отоплителната система. Тя може да бъде едновременно продължение на общата система за отопление на къщата, и автономна. Когато извършвате работи по преобразуване на тавана в помещение за живеене, не забравяйте, че обзавеждането на банята има свои собствени характеристики. На първо място, това се дължи на постоянно висока влажност в помещението.

Важно! Всички материали, използвани за затопляне и довършване на стени, подове и тавани, трябва да бъдат устойчиви на влага, плесени и възпроизвеждане на микроорганизми. Особено внимание трябва да се обърне на изолацията на покрива на мястото, където ще се намира банята на тавански етаж.

Като утоплител е по-добре да използвате минерална вата или базалтови влакна. Не препоръчваме използването на листа от дунапрен, полиуретанова пяна или стиропор поради ограничената им влагопропускливост.

Добра възможност за допълнително отопление в банята може да бъде инсталирането на топъл под. То създава усещане за комфорт, помага при изсушаването и чрез него може да се предотврати образуването на мухъл или плесен. Стаята може да бъде украсена с пластмаса, водоустойчива боя, гипс или гипсокартон, керамични плочки. За да се отървете от прекомерната влага, банята на тавана трябва да има прозорец и вентилационна система. Вентилационната система може да бъде принудена (с използване на вентилатор за отвеждане на изгорелите газове) или естествена.

Избор на мебели и санитарен фаянс

Поради факта, че банята, разположена на тавана, има ограничен обем пространство, изборът на интериорни и санитарни изделия за тази стая, както и тяхното разположение имат особености. Основният принцип на подреждане е максималното използване на цялата площ, включително пространството под покривния наклон.

На първо място, трябва да решите за комплекта водопроводни инсталации.

Ако площта позволява, баня на тавана може да бъде оборудвана с душ, вана, тоалетна и мивка. Поставянето на интериорни предмети се извършва, като се отчита удобството за използване. Например, ако тавана ще се използва само за баня, тя може да бъде поставена под наклон на покрива, но имате намерение да сложите душ, по-добра позиция за мястото на ваната е най-високо ниво на тавана.

Душ кабината трябва да се намира далеч от наклона на покрива. Тоалетната чиния и мивката да се поставят по такъв начин, че да се избегне възможна травма при удар в таванните конструкции.

Независимо от дизайна на банята на тавана, всички интериорни елементи трябва да бъдат компактни и функционални. За да се спести място, е по-добре да изберете мивка, комбинирана с шкаф, а под склоновете на покрива – висящи рафтове и държачи за кърпи.
Във връзка с необичайната форма на стените, някои мебели може да се наложи да бъдат направени по поръчка.

Особености на дизайна

Дизайнът на банята на тавана е насочен основно към увеличаване на ограниченото пространство. Има няколко начина за визуално увеличаване на стаята. Банята ще изглежда по-голяма, ако инсталирате прозорец на покрива на склона. Колкото по-голяма ще е площта му, толкова по-лека и по-просторна ще изглежда стаята.

Съвет: Визуалният ефект от увеличаването на пространството ще дадат огледални повърхности. За това, при обзавеждане на баня в тавана, трябва да се даде предимство на шкафове с прозрачни или огледални врати, огледални плочки.

Светлите цветове ще ви помогнат да увеличите визуално помещението. Поради това е желателно да се използват материали в светли нюанси за довършителни работи. В по-просторни стаи можете да използвате по-широка гама от цветове. В малките бани се препоръчва също така да се използват мебели и обзавеждане с гланцови повърхности, които отразяват светлината и визуално увеличават пространството.

Заключение

Мислейки за дизайна на банята на тавана, е желателно да се използва същият стил, в който са декорирани всички останали стаи. В някои случаи обаче е напълно възможно да се отклоните от дизайнерските решения за къщата.

Това се дължи на факта, че дизайнът на таванската баня до голяма степен зависи от формата на покрива и наличието на видими структурни елементи като подпори и греди. Скриването им е възможно само чрез намаляване на обема на помещението, което е нежелателно в малките стаи. В този случай можете да декорирате мансардата за баня в провансалски или кънтри стил, където всички видове дървени елементи на покрива ще изглеждат много органични.

Bathroom conversion built into the eaves of a house with roof windows providing light.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *