Баня в стил Прованс – удобство, обвито в луксозна опаковка

Баня в стил Прованс – съвети и идеи

Провансалският стил ще направи банята романтична, уютна и шикозна, което няма да навреди на практичността й

Романтичният френски стил Прованс е идеален за тези, които обичат изискан и удобен интериор. От снимките, които сме подбрали може да видите колко красиво се получава с подобен декор. Ако ви хареса, ще ви дадем полезни съвети за всичко – какви мебели, плочки и аксесоари трябва да се вземат, за да се създаде атмосферата на френско село.
Баня в стил Прованс – съвети и идеи
Стил Прованс – Селски чар и лукс

Баня в провансалски стил трябва да има както селски чар, така и фини бляскави нотки. Това може да се постигне с помощта на подходяща цветова схема, стари и изкуствено състарени материали, както и внимателен подбор на аксесоари.

Антикварни или изкуствено състарени мебели създават уютен и неформален характер на интериора. В допълнение, баня в стил Прованс трябва да има подходящата водопровод – заоблени или извити форми с красиви ковани крака, покрити със злато или бронз. Умивалниците по правило имат овална форма, а душовете са украсени с флорални шарки и орнаменти.

Цялостната композиция се допълва от елегантни кранове с лъскава хромирана покривка или финиши в злато, бронз или сребро.
Баня в стил Прованс – съвети и идеи

Мебели за провансалска баня

Един от най-популярните начини за създаване на стил Прованс в банята е използването на антикварни или ръчно изработени мебели с ретро визия – столове и пейки, шкаф за умивалник, килер за спално бельо и различни рафтове. Обърнете внимание, че те могат да бъдат изработени от различни материали – дърво, метал, МДФ и др. Те задължително трябва да имат изразителни форми. Често мебелите за баня в стил Прованс са боядисани в теракота, синьо, кафяво и светло зелени нюанси, а също така се допълват от ковани и резбовани детайли, изваяни дървени дръжки и флорални шарки.

Ако пространството на стаята позволява, можете също да допълнете с плетени кошници за пране, столове от ковано желязо, етажерки, елегантни прегради и тоалетка.
Баня в стил Прованс – съвети и идеи
Плочки за баня в стил Прованс

Защо много от нас толкова обичат стила на Прованс в банята и другите стаи на къщата? – Със сигурност основната причина за това е уникалното усещане за топлина и домашна атмосфера, които той притежава. И това усещане се предава с подходящия дизайн на пода и стените.

Плочките за баня в стил Прованс, като правило, се отличават с меки пастелни цветове: светло зелено, светло синьо, бежово, както и цвят на морската вълна. Много е уместно използването на флорални мотиви и такива с ефект на похабеност.

Ако говорим за избор на подови настилки, тогава най-доброто решение тук е камък, както и плочки от дърво, мед, камък или направени в топли кафяви нюанси. И не забравяйте да сложите отгоре постелка, направени от стърготини!
Баня в стил Прованс – съвети и идеи
Аксесоари

Плетени кошници за пране, антични вази и саксии с билки, зюмбюли, лалета или лавандула, изящни лампи, огледала и завеси – всичко това ще ви помогне да пресъздадете красив провансалски стил в банята.

Детайли като картини с живописни пейзажи, големи огледала с антични рамки, порцеланови фигурки, декор на морската тема и красиви вази ще добавят уникална и изтънчена атмосфера в баня в стил Прованс. Тези стилни аксесоари трябва да бъдат допълнени от лампи от ковано желязо или класически подови лампи, брави и полилеи, както и незаменим атрибут на този стил – ярки памучни или ленени тъкани.
Баня в провансалски стил идеи

Баня в провансалски стил идеи

Баня в провансалски стил идеи

Баня в провансалски стил идеи

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *