Дълга и тясна всекидневна – обзавеждане, което ще „надхитри” усещането, че сте в тунел

Дълга и тясна всекидневна – обзавеждане, което ще „надхитри” усещането, че сте в тунел

Всекидневна дълга и тясна може да накара и най-спокойните хора да живеят в чувство за напрежение, умелото обзавеждане обаче поправя всичко

Много собственици на жилище се сблъскват с предизвикателството да направят от дълга и тясна всекидневна – удобен и визуално просторен хол. Удължената правоъгълна форма задължава да се вземат предвид много условности и нюанси, за да се получи хармонична стая, която не създава илюзията за тунел.

Важни особености при оформяне на дизайна на дълга и тясна всекидневна

Този тип помещения са характерни предимно за старите панелни жилища. Такива апартаменти имат неудобно оформление, лошо осветление, малки размери на стаите. Типичните пространства са широки само 2,2 метра, а таванът се издига само с 2,5-2,7 метра. Тази комбинация представлява много проблеми за собствениците, които могат да се решат само с умел, дизайнерски подход.

Използват се различни подходи – от добре подбрана цветова палитра до органично зониране. Най-важното е да се използва рационално цялата налична площ и визуално да се внушат квадратни пропорции на гостната.

Според основното си функционално предназначение холът е стаята, където вечер се събира семейството или се приемат гости. По тази причина най-просторната стая в апартамента се организира за тази цел.

Когато имате на разположение дълга тясна стая, трябва да се погрижите за правилното разграничаване на пространството. Всъщност трябва да го разделите на няколко малки зони, според нуждите на семейството.

Най-добрият стил обзавеждане на тесен хол

По правило всекидневната би изглеждала чудесно във всеки стил. Тук можете да дадете воля на дизайнера в себе си и да се насладите изцяло на процеса на оформление. В случай обаче, че на разположение има огромно тясно пространство, трябва да правите компромиси и да работите в рамките на съвременните стилове, търсейки преди всичко пространство и свобода в стаята.

На първо място, обърнете внимание на минимализма. Дискретна монохромна цветова схема не прикрива пространството и не натоварва пространството. Правите линии създават геометрия и изразителност на обзавеждането.

Можете също да опитате да приложите обичайното за стила Лофт:

1. Отървете се от огражденията. Например, комбинирайте хола с кухнята. Ако имате компетентно зониране, подобен ход ще добави реални метри към площта на стаята и ще създаде свободна атмосфера.
2. Боядисайте тавана в бяло. Това визуално ще увеличи височината на стените.
3. Използвайте мебели за зониране. Огромните лофт стаи просто нямат стени и следователно трябваше да зонират пространството по други начини като използват дори мебели.
4. За да завършите лофт интериора, добавете характерни детайли – тухлена, груба мазилка, отворени тръби, както и смели декоративни елементи.

Скандинавският стил предполага изобилие от бяло, което визуално разширява пространството и частично компенсира липсата на естествена светлина. Поставете голям брой изкуствени източници на светлина. За разреждане на бялото , ще помогне ярък текстил, килими и възглавници.
Дълга и тясна всекидневна – обзавеждане, което ще „надхитри” усещането, че сте в тунел

Дълга и тясна всекидневна – обзавеждане, което ще „надхитри” усещането, че сте в тунел
Романтични стилове като ампир и шеби-шик не са най-доброто решение за дълга и тясна всекидневна. Те се характеризират с излишъци в декора и декорацията на мебели. В малка стая за такова пиршество от елементи просто няма място.

Цветове за дълга и тясна всекидневна

Ефективен начин за коригиране на формата на тясна всекидневна с цвят е покриването на удължените дългите стени със светъл нюанс, а късите – с богат дълбок нюанс. Тук ще ви бъдат полезни черно и бяло. В допълнение, тази комбинация е в състояние да направи дизайна интересен и изразителен, а също така се вписва идеално във всеки модерен стил.

Нюансите на бежовото създават ярък, просторен и мек интериор. Ако решите да комбинирате хола с кухнята, тогава топлите полутонове на цвят кафе, млечните, кремавите нюанси ще изглеждат добре като едновременно ще действат релаксиращо и ненатрапчиво.

Южните и източните стаи, на които не липсва естествена светлина, могат да бъдат декорирани в студен нюанс – сини, сиви и снежнобели цветове. Тази гама създава невероятно свежа и стилна стая. В същото време, сдържаните цветове няма да е излишно да се разредят малко с топли бежови, дървесни нотки.

Светлият фон може да се остави без добавяне на ярки ц, но е напълно подходящо да украсите монохромен с красиви розови, червени, зелени или със същите сини и сини акценти.


Покрития за дългия хол

И в това отношение минимализмът и простотата ще помогнат да се организира хармонично тясно пространство.

На е най-добре да поставите паркет, ламинат, линолеум с шарка, перпендикулярна или диагонална към продълговата страна – тогава контрастът между дължината на стените няма да бъде толкова забележим. Възможно е да се постави ламинат с модел, успореден на дългата стена, но това се прави, когато подовото покритие не е със светъл нюанс.

По същите причини се въздържайте от продълговати килими по протежение на по-дългата стена.


За стените най-добрият вариант са неутрални светли тонове на боя или обикновен тапет. Късата част от стаята може да е в активен тъмен или светъл цвят като се ползват стенни покрития или завеси. Ако имате голям брой прозорци и много лампи, е напълно подходящо използването на ненатрапчив цвят светлосиньо.

Най-добрият вариант за тава е да бъде с бял цвят, за да не натежи на атмосферата и да създаде илюзията за височина.

Мебели и варианти за обзавеждане

Последният елемент в правилното декориране на дългата, тясна всекидневна е обзавеждането. След като сте оформили покритията с цвят и материали, време е да разположите отделните елементи от мебелировката.

Дългото пространство по правило не се обзавежда стандартно, защото изисква специален подход. Дори нещо малко да не е на мястото си, може да засили усещането, че сте в тунел.

Най-добре е да поставите дивана под ъгъл. Този метод обаче е подходящ само ако размерът на стаята ви позволява да направите това. Можете да подчертаете ефекта на разчупена геометрия като използвате кръгли елементи: масичка за кафе, столове, пуфчета.


Украса и осветление

Повечето апартаменти не предполагат високи тавани и затова е важно да не се претоварва пространството. По-добре е изобщо да не използвате полилеи или да се заложи на най-леките и „леки“, ефирни опции. Светлината може да идва малки прожектори на тавана или пода, допълнителни източници на светлина, които, между другото, вършат добра работа на зонирането.

Готовото обзавеждане остава само да се украси:

-Най-доброто решение е живи цветя – рязан цвят или саксийни растения
-Огледала, които визуално разширяват пространството
-Красив, ярък текстил
-Картини и снимки в елегантни рамки
-За да поставите малки и средни декоративни предмети, както и книги, използвайте отворени рафтове или малки шкафове със стъклени или огледални рафтове.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *