Фън шуй за баня и тоалетна: Как да изтича водата, без да „изтичат” парите?

Фън шуй баня и тоалетна правила и съвети за обзавеждане

Фън шуй правилата за обзавеждане на дома трябва да се съблюдават особено внимателно при обзавеждането на баня

Банята и тоалетната могат да отслабят сектора, в който се намират, само защото често източват вода, символично свързана с разхищаването на пари и изтичането на чи. Освен това тези помещения /ако са две/ са тясно свързани със здравето на собствениците. Ето защо е толкова важно да знаете тайните на успешния фън шуй в тези стаи.

Хубавите цветовете на банята и тоалетната  според Фън Шуй

Във физическия свят винаги има невидимо поле, енергия. Ако например в ъгъла се натрупа обилен мъх, ви е ясно, че повърхността му не е чиста. Започвате да чистите енергично и последователно и изведнъж имате усещане, че стаята става по-лека и по-просторна и е по-лесно да дишате и дори – да живеете по-щастливо. Не, не си въобразявате. Всичко става така, заради невидимите потоци на Чи, които вече не са възпрепятствани и се движат свободно.

В банята ние измиваме от себе си не само от обикновена мръсотия, но и енергия, вода отмива „лошите очи” и стреса. Поради тази причина цветът на банята е от голямо значение. За нашето здраве благоприятна е гамата от бели, пастелни или свежи, меки сини и зелени цветове. Тези нюанси ни помагат да се отпуснем, да се освободим от напрежението и лесно да се изчистим от всички негативи.

Тъмните цветове като кафявото и черно не са добри, тъй като те привличат астрална кал, те не ни позволяват бързо и лесно да се разделим с нея. Приемливо е обаче присъствието на естествена дървесина, покрита с прозрачен лак. Не случайно северните народи изработват сауните си от светло дърво – то насърчава изцелението.
Ярки стени не се препоръчват, защото те не дават да се отпуснете и да отмиете умората, стреса, дават жизненост не само сутрин, но и вечер. Използвайте ярки цветове в акценти, малки детайли и аксесоари. Тогава те ще стимулират привличането на Чи към банята и ще радват очите ви.

Що се отнася до тоалетната, правилата са едни и същи:

Добри нюанси са: бял, син, зелен пастел или светли и свежи тонове.

Лоши нюанси са: черно, кафяво, всякакви ярки цветове.

Таванът най-добре е да бъде равен и бял. Ако харесвате тавани с много нива, трябва да знаете, че това не се отразява добре на здравето. В никакъв случай не трябва да е огледален! Огледалото отразява не само телата ни, но и енергийните потоци, и по този начин прекъсвате връзката си с космоса.

Палитра желани и нежелани цветове за баня и тоалетна по предписания на Фън Шуй - специалисти
Палитра желани и нежелани цветове за баня и тоалетна по предписания на Фън Шуй – специалисти

Осветление в банята и тоалетната

Сега е станало модерно да украсявате тавана със „светулки”. Ако тези малки източници на светлина не изпъкват, те са идеални от гледна точка на фън шуй. Но ако са стърчащи от структурата или самата форма на прожекторите, съдържа остри ъгли или висящи кристали, най-добре е да ги поставите върху тавана на места, при които не стоите дълго, или най-добре – под който не преминавате изобщо: на стената или в ниша. Същото важи и за свещниците-бра.

Най-добре е да изберете осветителни тела с гладки повърхности на осветителните тела. Избягвайте полилеи, чиито части са насочени надолу – те пронизват пространството, създавайки стрели Ша чи.

Подреждане на предмети по банята от Фън Шуй

Отваряйки вратата към банята, препоръчително е да имате достатъчно пространство напред. Дори ако стаята е малка, опитайте се да се отървете от излишъка и да подредите предметите, така че входът да е свободен и в него да няма усещане за плътност.

Докато сте в банята, за измиване на ръцете или душ, трябва да можете да виждате входната врата. Да, вратата на мокрото помещение се затваря и заключва, но въпреки това хората се чувстват по-защитени и спокойни, когато входът е пред очите им. Ето защо, ако е възможно, поставете водопроводната инсталация по такъв начин, че да не се налага да правите нищо, обръщайки гръб към вратата.

Баня или душ – най-големите и най-важните елементи в банята. Ако пространството и съоръженията позволяват, вместо ъглова правоъгълна вана или душ, изберете с кръгла, полукръгова или овална форма. Тези форми са свързани с кръглата монета, а водата е символ на паричния поток, така че заедно те насърчават просперитета и богатството. Същото важи и за мивката – кръглата мивка е стилно и успешно решение.

Много хора имат пералня в банята. Обикновено е доста голяма и заема много място. Ако банята не е толкова просторна, замислете за поставянето на машината, така че да не създава усещане за претрупаност. Опитът на дизайнерите показва, че оригиналните решения в интериора в много случаи позволяват максимално използване на пространството. В същото време го правят не само ергономичен, но и просторен.

Ако се направи обзавеждане на Фън шуй по правилата, трудно ще бъде в разрез с красотата в обзавеждането. Когато избирате интериора на баня, се подгответе добре и разчитайте на усещането – то ясно ви насочва кое как ви действа на енергийно ниво.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *