Басейн в двора: Дизайн, разположение и грешки, които можем да допуснем

Басейн в двора: Дизайн, разположение и грешки, които можем да допуснем

С басейн в двора и цената на имота, и комфортът ви се повишават, а дори не е нужно да инвестирате много пари

Какво е да имаш басейн в двора?! – Не е нещо от първа необходимост, но пък удвоява удоволствието да си на открито, дава по-големи възможности за забавление на вас и гостите ви и не на последно място – оскъпява имота ви.

По принцип никак не е евтино да имате басейн – и да се направи, и да се поддържа, но като всяко нещо у дома, не изисква непременно да платите на майстор. Ако имате сръчност и предварително си „научите урока”, може да си помогнете сами.

Важни неща, които трябва да се имат предвид, когато се прави басейн в градината

Без значение от какви материали е изграден басейнът, важно е да се проучат всички моменти по изграждането на конструкцията. Изграждането на отделен съд обикновено е със стоманобетон, придружено е със земни работи, окабеляване, инженерни системи, т.е. дори най-малката грешка не може да бъде поправена. Затова имайте предвид следните неща:
Басейн в двора: Дизайн, разположение и грешки, които можем да допуснем
Нужна е подготвителна работа – прекомерната дълбочина води до увеличаване на бюджета за строителство, на практика европейският стандарт от 1,5 – 1,0 м е напълно достатъчен за нуждите на семейството.

Материал на съдовете – пластмасата е по-практична, бетонът е по-издръжлив, вместо традиционното покритие за стена с мозайки, плочки, експертите препоръчват полимерен филм върху бетон.

Външна защита на контейнера предотвратява унищожаването на материал от подземни води, движенията по време на замръзването на платното.

Трябва да се осигури помпа за източване, за да не престоява водата.

За по-мащабни проекти е необходимо да се използва оборудване, което работи с трифазни мрежи и това трябва да се предвиди.

Дизайнът е от особено значение не само от естетическа гледна точка.

Периодичното се отделят отпадни води дори, ако имате регенеративен тип басейн. Използването на септични системи за външни отпадни води е строго забранено. Да се отвеждат в градината пък е много опасно, химичните агенти, които са използва се в системите за пречистване на вода, са вредни за почвата и насажденията в нея.

Дренажът е необходим както за композитни, така и за бетонни плочи, по време на строителната фаза на ямата. С негова помощ се избягва наводнение, причинено от валежи, размразени, подземни води. Нужен е собствен подземен резервоар от затворена мрежа перфорирани гофрирани тръби.

Покритието се полага с двукомпонентно лепило и специални плочки за басейни.

Бетонните конструкции са по-скъпи от сглобяемите плочи, което увеличава времето за изграждане. Невъзможно е да поставите материала едновременно с дъното, като го покриете, докато не стане напълно сух и траен. Той трябва да бъде подобрен и защитен от механични повреди.
Басейн в двора: Дизайн, разположение и грешки, които можем да допуснем
Избор на място за басейна

Не правете домашния си басейн „съсед” на храсти и дървета. Стените се разрушават от корените им, водното огледало се покрива с листата, а короните на дърветата намалява качеството на слънчевите бани заради сянката, която хвърлят. С думи прости – басейнът в градината се препоръчва да е на открито.

Най-добрият вариант е да го издигнете или наклоните над естествения терен. В тези случаи обемът на земните работи е намален, минималният дренаж е достатъчен. Външните тръби за отпадни води са вкопани до минимум, улеснявайки инсталирането на помпено оборудване и системи за пречистване на водата.

Глинените почви не позволяват на водата да премине, но след това замръзването й системно разруша конструкцията. При запълване се препоръчва замяната на почвата с чакъл, пясък, натрошен камък.

При избора на удължена конфигурация, правоъгълната форма на ямата за бъдещата конструкция, е необходимо да се вземат предвид преобладаващите ветрове, които определят дългите страни по посоката им. Преливната тръба в този случай се монтира близо до далечната (по посока на вятъра) стена – възможни отломки ще се придържат към нея.

За външни басейни се препоръчват високи страни, за затворени – модификации с нивото на пода. Производителите предлагат асортимент от пластмасови плочи, изработени от класически, асиметрични форми със същата, променлива дълбочина.
Вградените конструкции са по-подходящи за използване, но най-новите опции са много по-мобилни. Бюджетът за изграждането на басейн в градината зависи от много фактори, той винаги се изчислява индивидуално.

Басейн в двора: Дизайн, разположение и грешки, които можем да допуснем
Как, всъщност, да направите басейн в двора си?

Най-общо, процесът на изграждане на стационарен басейн може да бъде разделен на следните етапи:

Изборът на вида на съда и подготовката на проекта. В същото време се избира подходящо място за строителство.

Маркиране на земята. Изкопни работи.

Подреждане на кофраж и изливане на купата на басейна.

Начертайте хидроизолационен слой върху повърхността и завършете купата.

Оборудване на басейна с осветление и помпи.

Когато решим за размера и мястото на монтиране, маркираме терена с колчета и опънато въже.

След това преминаваме един от най-трудоемките етапи на строителството. Трябва да изкопаем фундаментна яма с необходимите размери и дълбочини- ширината, дължината и дълбочината трябва да се правят с около половин метър повече. Това допълнително пространство е необходимо за кофражното устройство. Ако размерът на басейна, който сте планирали, е доста впечатляващ, тогава трябва да помислите за включване на специално оборудване.

След като ямата е готова, идва ред на следващата фаза, в която са включени следните дейности:

Дъното и стените на ямата са внимателно уплътнени.

Направена е пясъчна възглавница. За това върху дъното се изсипва слой материал с дебелина 20-30 см и внимателно се опакова.

Хидроизолационен слой се полага върху възглавниците в долната част и върху цялата повърхност на стените. Днес на пазара можете да намерите много материали, които са надеждна бариера за водата. Най-достъпният е този, който се използва за покривен материал и битумна маса.

По цялата повърхност се полага слой покривен материал (на дъното и стените, като последният трябва да бъде покрит с материал до самия връх със запас). След това се нанасят няколко (за предпочитане 3-4) слоя битумна маса.

Следващата стъпка ще бъде инсталирането на дренажната система. Това трябва да се направи преди да инсталирате кофража. Колко дренажни дупки да направите и къде да ги поставите, зависи от размера и формата на купата на басейна.

След това инсталираме кофража, който може да бъде направен от импровизирани материали. После изливане на бетон. Задължително е да се използва армировка. За да служи купата за дълго време, е необходимо да се използва бетон от съответната марка и с добавки.

След като бетонната маса се втвърди, кофражът се отстранява. След това е необходимо да обработите цялата повърхност на получената купа с разтвор от бетон и вода. При това основните етапи от създаването на басейна могат да се считат за завършени.

Сега трябва да довършите купата на басейна. Но преди това се полага допълнителен слой хидроизолация. Много е важно да затворите всяка пукнатина, така че водата да не повреди купата. За тези цели можете да използвате импрегниращи материали, филм или мастик.

След хидроизолацията можете да започнете да декорирате. Най-популярни са керамичните плочи. Този материал лесно издържа на дълъг престой във вода, лесно се почиства и има привлекателен външен вид.

В допълнение към керамичните плочки можете да използвате модерен материал, например, PVC филм. Характеризира се със здравина и издръжливост.

На самите довършителни работи можете да завършите, но е по-добре да оборудвате басейна допълнително:

Устройство за пречистване на вода. Такъв монтаж може да включва циркулационна помпа, многопосочен клапан, филтриращ резервоар и филтриращи елементи. С такова оборудване смяната на водата може да се извърши много по-рядко;

Поточен нагревател – С монтажа му можете да плувате дори в хладни дни.

Осветително оборудване. Подсветката в басейна ще изглежда много красива.

Не забравяйте да оборудвате района около новия изкуствен резервоар. По правило той също е покрит с керамични плочки. Но тук е важно да изберете вариант с противоплъзгащо покритие. В този случай ще намалите риска от нараняване, когато се движите по ръба на басейна в двора.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *