С морска детска стая всеки малък мъж се превръща в Капитан

Морска детска стая и идеи за обзавеждане на детска стая в морски стил

Обичайно момчето живее в син интериор с декорация на футболна тематика, но наистина идейните родители ще направят морска детска стая

„И тъй — всяко момче /всъщност е бъдещ мъж, поет/или моряк.” – поколението, израснало с тази песен вече има собствени деца. Като добри родители искат най-доброто за тях. При възможност им обособяват собствена стая. В нея ще видите много синьо и декорация с любимата тематика. Най-най идейните родители обаче ще направят от детска стая – поле на мечтите. Ако си имат момиче, ще я накарат да се чувства принцеса. Ако отглеждат момче, няма да спестят въображение, за да го зарадват с перфектна морска стая.

Морската тема в интериорния дизайн придава атмосферата на приключения и далечни плавания, търсенето на пиратски съкровища и екзотични острови, соления вкус на свободата и най-голямото пространство за мечти. Детската стая в морски стил може да бъде кабина на кораб или уютна стая на морско бунгало, каюта или палуба на плаващ кораб.

И между другото да ви кажем – и момичетата обичат морето! Ще ви помогнем да направите истинско морско царство за своята малка русалка, но ако тя е по-скоро смела и дива – дайте й възможност да бъде като смелите жени-пирати от едно време! Тя със сигурност ще оцени стая, която напомня по всичко на кораб.

Основни теми за оформление на детски стаи в морски стил
Морска или корабна тема. Такава детска стая е най-добра за момчета и юноши. Отличителни черти: използване на класически полирано тъмно дърво, синьо-бяло или червено-бяло в цветова схема, плавателни символи и атрибути (морски флагове, рул, котва и др.). Ако желаете, можете да украсите интериора като каюта, яхтата, корабната палуба, платноходка, брегова охрана или флота.

Стилът на крайбрежната къща. Този стил е по-универсален и подходящ не само за момче, но и за момичета от всякаква възраст. Освен това, благодарение на светлата си цветова схема, е чудесно за декориране на малки и тъмни стаи. Особености: използването на светли нюанси, светло дърво, неутрални цветове със сини или сини акценти, просто мебели в традиционните форми, лен или от памучен текстил, морски съкровища (коралови, звезди, черупки), плетени кошници, бамбукови завеси.


Плажна тема. Детска стая с плажна украса е подходяща за момчета и момичета, но може би на възраст само да 10 година – това е прекалено ярко и игриво. Отличителни белези: използването на бежови и сини тонове, за да се създаде атмосфера на плажа, избелено дърво, естествени материали като бамбукови завеси, мебели от ратан или килим, изработени от сезал и неща като палми, хамак, дъски за сърф. Между другото, плажната тема може да бъде пренасочена към темата за сърф или хавайски курорт.

Тема, свързана с любим анимационен филм. Ако детето ви обича филмчетата за Малката русалка, Спондж Боб, Попай морякя или риба Немо, защо не го направите отправна точка за дизайна на детската стая? Стая, украсена с любимия анимационен филм, ще се хареса на деца под 10-годишна възраст. Можете да възпроизвеждате местоположенията с помощта на стенописи и да създавате пейзажи от анимацията или просто да украсите интериора с няколко разпознаваеми подробности.

Общи препоръки за обзавеждане на морска детска стая

Придържайте се към един и същ стил

За да се получи детската стая в морски стил наистина елегантна, не смесвайте декоративни елементи от различни области. Например, в кабината на кораба няма място колекция от морски черупки и корали, а стилът на крайбрежната къща няма да търпи мебели, изработени от тъмно полирана или лакирана дървесина.

Оформете основата на интериора в неутрален диапазон

Каквито и стил на морския интериор изберете, предпочитайте светлите цветове за декорирането на стени, подове, тавани и големи мебели. Бяло и бежово са идеалните цветове за детски дизайн в морски стил.

Бялото си пасва със сини ленти, увеличава пространството и го прави по-леко, а бежовото може да неутрализира студа със сини или тюркоазени акценти. Неутрално покритие ще ви позволи да се изработи интериор, който да е уместен във всяка възраст и ще е финансово по-изгодно да го промените по-късно, ако детето иска.

Добавете към интериора топли цветове, за да не „замръзнете” в детската стая в изобилие от синьо, гълъбово или тюркоазено
Добавете към интериора топли цветове: червено, оранжево, жълто, розово, кафяво или бежово. В стая с лошо осветление топлите тонове трябва изобщо да преобладават.


Използвайки предимно естествени материали в украсата

Не само като грижа на околната среда, но използвайте естествени материали и заради способността им да създават атмосфера на крайбрежна вила, къща на плажа, кабина или палубата на кораба. Така естествено се избягва чувството, че детето живее сред театрални декори. Например, вместо на винил е по-добре да залепите хартиен или нетъкан тапет, вместо легло и щурвал от МДФ, легло и щурвал от евтина дървесина.

По въпроса за синьо-белите ленти

Бяло-синята или бяло-червената лента е много ефектна и активна и затова трябва да се използва само за акценти и да се „разрежда” с други неща като зигзаг или каре.

Завеси, легла или килим – това са идеалните места тях. Идеята да се сложи морска ивица по стените е рискована. Ако обаче стаята е с висок таван, можете да украсите една или две стени. Имайте предвид, че тази техника ще помогне визуално разширяване на стаята, но ще я направи малко по-ниска.

За морската детска стая най-хубавият избор е класическото и просто обзавеждане

Най-подходящи мебели за морски интериор са класическите, но почти без декорация. Най-добре стоят избелени повърхности, светло дърво или боядисана в ретро стил, но може да се включи и мека мебел и плетени мебели. Основното нещо тук е да изберете и комбинирате подходящи постелки, легла и възглавници.


Декоративните елементи

В дизайна на тематичната детска стая е много важно да се спазва мярката в интериора. Не е необходимо да се събират в него всички морски атрибути, от риболовната мрежа до колекция платноходки. Нека интериорът да бъде малък, но от високо качество и подходящ за цвят, текстура и концепция. Ето някои принадлежности, които могат да украсяват детската стая в морски стил:

знамена, изобразяващи флаговете на флота на нашата страна или на света;
Изображения или модели на платноходки или кораби;
Компаси или карта „Розата на ветровете”
Фар, щурвал, котва, спасителен пояс под формата на отпечатъци върху тапети, текстил, плакати или под формата на аксесоари;
Глобус или голяма карта, която може да замени тапета на една от стените на стаята;
Часовник с махало
Ретро съндък, в който да криете детските играчки
Раковини, корали, морски звезди, риби, костенурки и други жители на подводния свят под формата на принт върху тапети и текстил;
Фенери и полюлеи в морски стил
Гребла или сърф

Някои неща обаче може да направите със собствените си ръце – дори най-важната мебел. Очаквайте в следващия ни материал, който ще бъде своеобразно продължение на темата „Морска детска стая”. В него ще разкажем за леглата – кораби и как може да си ги направите сами!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *