Винтидж кухня – всичко ново е добре забравено старо

Обзавеждане на винтидж кухня

Проста и атрактивна елегантност в ярки цветове – така можете да охарактеризирате за кратко кухня във винтидж стил

Винтидж кухнята винаги е уютна, приятна стая, която вдъхновява създаването на кулинарни шедьоври. Усещането за старинност прави дизайна специален. Това е израз на носталгия и спомен от миналото на собственика, почит към предците му и уважение към тях. Такъв интериор е създаден от онези хора, които винаги помнят корените си и ги почитат.

С чара на носталгията обаче не бива да се преиграва! Декорацията е нещо прекрасно, но кухненското помещение изисква функционалност, защото в противен случай готвенето и всеки тип помощна домакинска дейност ще се превърне в кошмар. Просто обяснено – винтидж кухнята изглежда старомодна само на пръв поглед, но по отношение на ергономията и комфорта, тя трябва да отговаря на изискванията на нашето време.

Стилът иначе е весел и оригинален, има ярки детайли, антични мебели и предмети, намерени в раклата на бабата или на тавана. Държи се на елегантността и няма място за минимализъм и аскетизъм.
Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил

Основни черти на кухня във винтидж стил

Мнозина се опитват да напълнят кухнята със старинни предмети, като същевременно мислят, че са постигнали винтидж ефект, но това не е така. В допълнение към декора, трябва да изберете подходящите мебели, съдове, материали за декорация, полилей и текстил.

Една от отличителните черти на винтидж кухнята е нейната привидна простота с нотки на примитивност. Но това е нейният чар, а изобретателността е само поглед към античността от гледна точка на съвременния човек. Всъщност в стаята винаги има място за необходимите домакински уреди, за които домакините дори не биха могли да мечтаят през 50-те години на миналия век.

Стилът изисква карамелно-бежово-кафяви и сиви нюанси, но и розово, синьо и салатено зелено, които характеризират друг подобен стил – шеби-шика.

Винтиджът залага на плътни цветове и флорални щампи, а фасадите за мебели или корпуси на домакински уреди могат да бъдат дори боядисани.

Една от характерните особености на винтидж кухнята може да се счита изобилието от декор с различни размери и фигури. Хармонично изглеждат ръчно направените покривки, реставрираните рамки за снимки и поставки за настолни лампи, бродерии, декупаж и много други.
Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил
Покрития във винтидж кухнята – оригинални идеи

Като материали за декорация на стени се използват тапети. Те не трябва да са прекалено ярки, но фигури и декорации изглеждат на място. Най-често се използват с десен на кутийки, точки, райета и флорални шарки.

Много интересно ще изглежда, ако намерите такива тапети, чиито картинки са с винтидж прибори, стари бонбониери, стилизирани чайници и чаши, бонбони и курабийки.

Не пречи да боядисате добре обмазаната, шпаклована стена. Важното е да не слагате такива „модернизации” като вагонна шарка, пластмасови покрития, окачени тавани.

Кухненският гръб може да се направи от малки, еднотонни плочки. Останалата част на стената може да се декорира в плочки, които са в контраст с него. Можете да използвате керамика с фин рисунък, нанесен върху повърхността. Важно е декорацията или самите плочки да хармонизират с елементи на интериора – столовете, масата, рафтовете.
Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил
За пода може да изберете:

големи плочки от два различни цвята, като шахматна дъска, райета или зигзаги. Най-често се използват комбинации от черно и бяло, кафяво-бежово, синьо-бяло и т.н.

Линолеум с геометрични фигури, направен в елегантни, но не твърде ярки нюанси.

Мебели за винтидж кухня

Мебелите във винтидж стил обикновено се изработват по поръчка. Той е специфичен, затова рядко се среща в магазините. В действителност такива кухненски комплекти могат да се видят на специализирани изложения или в каталозите, предоставени от производителите.

По принцип, когато сте поръчали мебели, първото което се прави е да се изработят елементите от обзавеждането. След това се състаряват, според избрана технология. Инсталира се подходящ ретро обков и дръжчици. Ако е необходимо, се боядисват.

Друг вариант е да използвате останалите от баба етажиерки, шкаф, комод, маса със столове. Реставрирайте ги така, че да изглеждат като нови и ги боядисайте. Специално внимание обърнете на бюфета, който заема централно място във всяка винтидж кухня.

Ако имате на разположение дори прости, кухненски мебели от средата на миналия век, пак няма да сбъркате. Стига да ги реставрирате и състарите по правила. Важно е да не допускате гланцирани покрития, а да заложите на стъклените вратички и декорации във винтидж стил.

Компактните модерни мебели с многоцветни фасади могат лесно да съжителстват с декоративни елементи от времето на баба. Важни и определящи детайли тук са горните чекмеджета на подовите шкафове, под които има шкафове с люлеещи се врати.

В периода, към който принадлежи винтидж стилът, няма кухненски гарнитури. Всяка мебел се закупува отделно. Следователно подовите шкафове и стенните рафтове може да са малко по-различни един от друг и да нямат еднопосочно дизайнерско решение.

Необичайно и в същото време хармонично в кухнята ще изглежда смесител във формата на кука, изработен от бронз в ретро стил, а мивката от същия материал ще допълни композицията.

Между другото, кухненският плот може да бъде облицован с керамични плочки или изкуствен камък.
Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил

Обзавеждане на винтидж стил
Битова техника в кухня винтидж

Винтидж стилът на печката, хладилника, съдомиялната и пералнята ще ви струва скъпо, ако ги купите готови. Хубавото на съвременните уреди е, че ви позволяват да скриете в шкафовете тяхното“тяло“ от любопитни очи.

Първо, можете да закупите вградено оборудване, което е невидимо за всеки, освен за собственика му. Второ, позволено е да се скрият загражденията зад фасадите, в случай на достатъчно вентилация и охлаждане, така че рамката и стените на мебелите да не се деформират. Трето, корпусът на хладилника, фасадите на пералнята и съдомиялната машина може просто да бъде боядисан в цвета на мебелите или да ги подчертае като отделен елемент, в хармония с цветовата схема на реколта кухня.

Производителите правят домакинските уреди във винтидж стил и ги боядисват м розово и синьо, жълто, червено и дори зелено, но нюансите им, всъщност, са повече.

Декор във винтидж кухня

Изобилието от декоративни елементи се счита за неразделна част от винтидж стила. Спестяването им в кухнята е като неправилно изпълнение на стила, към който се стремите. Тук ще бъде подходящо:
Порцеланови продукти,
Керамични плочи за стена,
Ръчно изработени салфетки,
Сушени цветя,
Декоративни възглавнички,
Бурканчета или бродирани кесии с билки и подправки,
Хубави покривки с флорални мотиви и подходящи пердета на прозорците

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *