Гостна и спалня в една стая – Напълно нормално! (Чудесни примери за умно зониране)

Всекидневна със спалня

Да разположиш спалня във всекидневната изглежда скандално, но е вариант за комфорт в малък апартамент

Да живееш в малък апартамент е голямо предизвикателство, но с усвояване на всяко кътче и интелигентно решение можеш да имаш всякакви удобства. Понякога обаче се налага да взимаш смели решения – като да обособиш спалня във всекидневната.

Създаването на единствен по рода си дизайн на гостна-спалня е задача с голяма сложност. Ако успеете да избегнете някои основни грешки, лесно ще получите удобство в единствената си стая. В интерес на истината това решение е много модерно в интернирания дизайн, затова потърсете вдъхновение и съвети, за да постигнете хармония и в собствения си дом.
Всекидневна със спалня
На първо място стаята, която ще обособите като гостна-спалня не трябва да е преходна. След това трябва да изберете къде ще позиционирате леглото си. Важното е преди всичко да бъде далеч от вратата. Най-добре е спалнята да стои срещуположно на вратата, до прозорците. Между другото – за много хора е психологически по-приятно да заспиват с гледка навън.

Кътът за спане трябва да предлага максимално уединение – като в ъгъл на стаята или оградено пространство. Трябва да може да изолирате естествената светлина и да разчитате на стенни лампи или вградени светлини.

Зониране на двата основни къта

Най-лесно се зонира пространство с преграда, която може да бъде с различна форма и от различен материал.

От гипсокартон – много популярен вариант и се използва често в големи пространства. Тя е толкова лека конструкция, че няма да се налага да искате разрешително от специализираните служби, за да ви я направят.

Единственият недостатък е когато разположите спалнята до прозорците, ще оставите всекидневната си без пряк достъп на светлина. Най-добре е да я поръчате на половината височина на стаята (или ширина). Така ще осигурите уединение в спалното помещение и усещане за пространство в спалнята.
Всекидневна със спалня
Прозрачна преграда – от матирано стъкло или светонепроницаема пластика е друга евтина алтернатива. Получавате и уединение, и не се натрапва разделението между помещенията.

Завеси – за една малка всекидневна-спалня неприемливо е тежкото разделение. Използвайте щори от различни материали – тъкан или бамбук, които могат да се сгъват денем. Ако се решите на завеси – плътните осигуряват уединение, а леките – не натрапват разделението и в без това малката стая.

Други варианти са раздвижени панели, плъзгащи се врати, паравани. При желание ще дърпате преградата. Така ще си гарантирате уединение за сън или пространство в светлата част на деня. Хубавото при параваните е тяхната мобилност. Ако дойдат гости, лесно ще направите всекидневната по-просторна – за сметка на спалното помещение.
Всекидневна със спалня
Стелаж без стена е най-„хитрата” и полезна за зониране преграда. От една страна тя разделя стаята на две основни части, от друга – играе роля на система за съхранение.

Мебелите също са вариант „прегради”. Един шкаф с плъзгащи се врати може да служи за „параван”, стига да не пречи на потока естествена светлина. Гърбът на ъгловия диван деликатно показва коя зона за каква цел служи.
Всекидневна със спалня
Най-артистичен вариант за разделение на стаята са визуалните ефекти.

Покритието на пода – в спалното постелете килим, а в гостната да остане само ламината.

Покритието на стените – ако боядисате или облепите двете зони по различен начин, лесно ще обособите пространството, без да натрапвате допълнителни елементи като прегради.
Всекидневна със спалня
Подиумът е лека и много модерна конструкция, която може да е много полезна. В нея може скриете много неща – дори самото легло.
Осветлението – най-деликатно се поставя разделителна линия при избора на осветителни тела. Ако решите да бъдете най-фини в избора си на зониране, може да сложите тежки полилеи с ярки светлини там, където ще приемате гости и приглушено осветление, дори ЛЕД, в спалното.

Предизвикателството на малкото помещение е сериозно, но далеч не е задача с невъзможно решение. Ако имате добри образци за подражание и идеи, лесно ще разберете, че всекидневна-спалня е доказателство, че допълнителните квадранти метри не означават допълнително щастие.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *