Кухня с или в коридор: Предимства, недостатъци и съвети за обзавеждане

Кухня в коридор или кухня разширена с коридор съвети и идеи

Съвместяването на кухня с коридора да нея е добра идея, ако ви е нужен всеки квадратен сантиметър площ

Кухня – коридор може да се организира с реконструкция или да бъде решено като първоначален замисъл на интериорния дизайнер. Последното се случва при обзавеждането на студия, частни къщи, апартаменти с открито или свободно планиране. Такова нестандартно решение има своите плюсове и минуси:

Предимствата: Увеличаване на жилищното пространство в апартамента (с пълно прехвърляне на кухнята в коридора) или жилищна площ в кухнята (с частично / пълно разрушаване на помещението за разделяне). Друг плюс е удобството при товарене и разтоварване на продуктите, както и изхвърлянето на боклука.

Недостатъците: Когато кухнята е изцяло прехвърлена в коридора, стаята става стръмна и тясна, затова вместо маса за хранене най-често се използва бара, а в друга стая, например дневна, се помещава напълно оборудвана трапезария.

Други недостатъци на кухня-коридор:

Необходимостта от непрекъснато и много почистване;

Разпространението на кухненски миризми във всички съседни стаи;
Движението става неудобно и дори опасно;

Често в коридора няма достатъчно естествено осветление;

Процесът на прехвърляне на инженерните комуникации и разрушаването на стените е бюрократичен и технически сложен и скъп.

Ако все пак се решите на подобно преустройство:

Координирайте проекта за реконструкция с архитекта на жилището и всички местни жилищни инспекторати. В противен случай може да се окажете задължени да върнете всичко в оригиналната му форма и да платите дори глоба.

За да бъде одобрен проектът за реконструкция, е необходимо апартаментът отдолу под бъдещия кухненски коридор да няма хол или газифицирана кухня.

В апартамента отгоре над мястото, където искате да оборудвате кухнята, не трябва да има баня или тоалетна.

Кухнята в коридора трябва да има прозорец (поне в съседната стая), така че да може да проникне достатъчно дневна светлина и да се проветрява ежедневно.

Не е възможно нито да комбинирате газифицираната кухня, нито да я преместите в коридора, тъй като тя трябва да бъде изолирана от други стаи с пълнофункционални прегради. Дори арките и отворените входове са неприемливи.

Само неносещи стени и конструкции могат да бъдат разрушени.
Съгласно правилата за пожарна безопасност входа на такова помещение, вече обзаведено с мебели, трябва да са поне 1 метър. Но най-добре е проходът да е още по-широк – около 120 см.

Съвети за кухня, преместена в коридора или кухня, съвместена с коридор:

Съвет: 1. По-голяма дълбочина на шкафовете ще направи движението там по-безопасно. Ако е възможно, закупете кухненски мебели по поръчка, така че долните шкафове и плота да нямат стандартна дълбочина (60 см), а па-голяма (70-80 см). След това можете да инсталирате мивката и печката по-близо до вътрешната стена.
Ако поставите мивка на около 5-10 см от ръба на плота, ще има по-малко водни пръски върху пода. Печката трябва да се инсталира още по-навътре – на разстояние 10-15 см от ръба на плота. Така намалявате риска от случайно изгаряне или обръщане на тава с храна.

Съвет 2. Изхвърлете отворените рафтове, шкафове и релси В кухнята, в комбинация с коридора, прахът се натрупва много по-бързо, отколкото в затворена стая.

Затворените не само ще предпазват ястията и хранителните продукти от мръсотия, но и визуално ще направят кухнята приятна.

Съвет 3. Широчината на пътеките трябва да бъде най-малко 120 см. От кухненския модул до противоположната стена или мебелите, ширината на пътеката трябва да е най-малко 120 см, а по-добре – 1,5 метра. В противен случай стаята ще стане не само неудобна, но и опасна.

Съвет 4. Използвайте мощен аспиратор. За кулинарни миризми и мазнини трябва да инсталирате наистина силен аспиратор. На първо място, тя трябва да бъде куполен или построен точно над котлона, и второ, неговият капацитет да бъде най-малко 900 m3 / h.

Съвет 5. Опитайте се да запазите правило „Работен триъгълник“. Ако сложите трите операционни точки (мивка, готварска печка и хладилник) така че да не са далеч една от друга, ще е най-удобно.

Съвет 6. Решете интериора в ярки цветове. Това, първо, визуално ще увеличи и разшири малко пространството. На второ място, кухнята ще изглежда по-лека. Ако разчитате на светлината, която идва само от прозореца на съседната стая, светлият цвят на стените и мебелите е особено необходим.

Съвет 7. Зонирайте стаята. За да изглежда удобен интериорът, кухненският бокс трябва да бъде визуално или физически отделен от коридора. За да направите това, можете да използвате следните техники: Направете различно покритие на под и / или стени.

Например, подът в работната зона може да бъде облицован с практични плочки, а останалата част от апартамента трябва да бъде покрито с дърво.

Използвайте арки или стъклена врата за разделение, както и някоя мебелировка като бар, пуф, остров, шкаф.

Направете различно осветление – в зависимост дали е обедна зона, или работна.

Съвет 8. Използвайте огледала. Огледалото може да бъде окачено на стената, да е облицовка на кухненския гръб или гардероб. Така пространството ще изглежда по-просторно.

Съвет 9. Мебелите трябва да са разумно избрани:
Заради пространството в кухненския коридор, изберете гардероб с плъзгащи се врати.
За да се поберат всички неща в малката кухня, комбинирана с коридор, изберете сет с три нива. В горните шкафове можете да съхранявате неща, които не се използват често.

Съвет 10. Помислете къде и как да устроите удобна обедна зона.

Ако в кухненския коридор изобщо няма място, то най-добре е да подредите трапезарията в хола. Ако все още е възможно да се освободят поне 1-1.5 свободни квадратни метра, тогава е напълно възможно да се организира мини-трапезария.

Основното нещо – да изберете компактно обзавеждане. Ето някои идеи и решения:

Масата за хранене може да замени бара, при който е удобно да закусвате, хапвате на крак и дори да работите на компютъра.
Друг мобилен вариант е сгъваемата маса, която е монтирана към стената, а когато е сгъната, тя изглежда по-скоро като рафт.
Ако често ви идват гости, помислете дали да не обзаведете вашата кухня – коридор с масичка-трансформер!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *