Още за изкуственото състаряване на мебели: Да придадем антикварен вид на новото обзавеждане

Още за изкуственото състаряване на мебели: Да придадем антикварен вид на новото обзавеждане

За да има обзавеждането ни аристократичен, ретро чар, не е нужно да купуваме антики, а да научим надежден начин за състаряване на мебели

Дървените мебели са великолепен материал – красив, здрав, дълговечен и създава усещане за близост с природата. Хубавото е, че никога не излизат от мода, а с времето придобиват една известна аристократичност. Ако сте любители на ретро обзавеждането, а сте наясно с огромните цени на антиките, има начин да го имате. Трябва да овладеете изкуството, наречено „състаряване на мебели”. Да, ще ви отнеме малко усилия и врем, но резултатът е гарантиран – красиво обзавеждане, с което ще оформите елегантен интериор във винтидж, кънтри или стил прованс.

Състаряване с четка

Методът се основава на разликата в твърдостта на слоевете, от които се състои дървото. В процеса на четкане мекият светъл слой се отстранява с помощта на метална четка (или специална машина).В резултат площите стават релефни, което придава на материала специален вид, присъщ само на доста стари дървета.

Дълбочината на четкане е свързана с приложението на дървената повърхност. Ако е необходимо да се създаде ефектът на дълбоко стареене, дълбочината на триене и грапавостта може да бъде до 2-3 мм. Такова дърво не е за подова настилка, защото ще се цапа много лесно и няма да може да се изчисти. Оптималната дълбочина на такива дъски трябва да е 0,5-0,8 мм.

За разлика от естествения процес на стареене, структурата на дървесината спомага за увеличаване на здравината на материала, дълголетието му. Също така, четкането предотвратява гниенето на материала и увреждането му от гъбички и насекоми. Това се дължи на използването на специални антисептични средства за защита на дървената повърхност.

На пръв поглед процесът изглежда много сложен, но всъщност е най-достъпният и лесен начин за визуално състаряване на естествен материал. Дори неопитен майстор може да го направи. Може да се направи ръчно или с помощта на инструменти.

Металните четки се използват за грубо отстраняване на меките влакна от повърхността на частта, като твърдите оставят непокътнати. Използват се за първична обработка. На първия етап на обработка е по-добре да се използва четка с най-твърдата четина. Желателно е четката да има широка крайна част и да е близка по форма до ролката. Тази форма гарантира по-равномерна обработка на дървесината.

С длето можете да нанесете дълбоки надлъжни канали с различни извивки в дървесните влакна. С умелото използване на този инструмент можете да получите материал с максимален реализъм поради прилагането на дълбоки пукнатини.

С груба шкурка се подчертава текстурата на материала, което прави модела по-ясен. За да се постигне оптимален резултат по време на работа, е необходимо да натиснете шкурката по протежение на влакната. Използвайки хартия с различен размер на зърното, можете да получите бразди с различна дълбочина и степен на тежест.

Шлайфът се използва в началния етап за създаване на грапавина и окончателна обработка на дървесината. Абразивните полимерни четки са много популярни сега. Такъв инструмент дава възможност за селективно отстраняване на меки влакна, без да се засяга твърдите.

След първия етап на обработка, експертите съветват да „опърлите” дървесината с горелка с керосин. Газова горелка не е подходяща за целта обаче! С керосинова ще премахнете малки дървесни влакна; ще изсушите горния слой дърво и ще подчертаете естествената структура на дървото.

Ако ще заложите на автоматизация на процеса, т.е. да използвате машини, трябва да знаете, че това е разумна инвестиция само, ако планирате мащабна работа. Само тогава си струва купуването на скъпа техника.

А сега конкретно за състаряването на дърво с четка – стъпка по стъпка

Преди всичко дървесината трябва да бъде подготвена. Тя не трябва да има дефекти, резки и неравности, а влажността й трябва да бъде 10-12%, но не повече от 15%. Ако дървото не отговаря на тези характеристики, тогава дървесните влакна ще се счупят по време на обработката и няма да се получи красив ефект от състаряването.

Преди започване на работа е необходимо да се извърши първоначалната обработка: навлажнете дървото. Това ще предотврати разпространението на прах в помещението по време на работа.

Изберете си четка, която да отстрани меките влакна, но да не вреди на твърдите. Движете я по посока на влакната.

Ако работите с машина, бъдете внимателни със скоростта й.

Оптималните обороти трябва да са 1500-2000.

След това извършваме първично шлайфане. За да направите това, използвайте полимерна четка с абразив, нанесен върху нея. Този етап ще премахне грапавостта и остатъците от влакна. Премахвайки ги, можете да оцените какво структуриране се извършва. Ако е необходимо, каналите могат да бъдат допълнително задълбани, което прави структурата по-отчетлива.

Следващият етап е декоративната работа. Тя се прави с длета и резци, които са с различна форма. Така се създават пукнатини, които изглеждат като такива с естествен произход.

Последният етап от състаряването се извършва с шкурка или четка. С тях се извършва фино полиране на повърхността.

Дървесината трябва да се изсуши добре – напълно се почиства от прах и по този начин се подготвя за по-нататъшно боядисване и нанасяне на лак.

Лакирането се извършва върху напълно суха и почистена дървесина. Този етап не бива да се пренебрегва, защото това ще позволи на готовото покритие да има красив вид за дълго време.

Още за изкуственото състаряване на мебели: Да придадем антикварен вид на новото обзавеждане

Термическо състаряване на дървесина

Този метод е по-скоро комплексен, но с атрактивен резултат.
Първо се обгаря цялата повърхност или в отделна зона. Това е необходимо, за да се премахне цялата „каша“ и да се проявят по-изразително състаряването с всички дървесни пръстени, възли, пукнатини.

Вторият етап е машинна обработка. С метална четка отстранявате нагара и така постигнете силно изразен релеф на дървото.
Може да байцнете повърхостта, но това не е задължително. Накрая лакирайте, за д може състареното дърво да заблести с пълния си блясък.

Химическо състаряване на дървесина

Рядко се използва, въпреки че използването на химически активни съединения значително улеснява процеса на изкуствено състаряване на дървесината. Необходимо е да имате специални знания и способност за работа с химикали. Освен това методът има недостатък – не винаги е лесно да закупите необходимите реагенти.

Използват се киселини: солна и сярна, основи и амоняк. Реагентите, нанесени върху повърхността на материала, разяждат меките влакна.

Повърхностно шлайфане и почистване.

Нанесете тънък слой химикали върху повърхността. По време на химичното състаряване трябва да се следи изпарението на реагентите.
Когато химикалът подейства, повърхността трябва да се измие под течаща вода и да се отстрани останалия реагент с четка с мека четина.

След това дървесината се изсушава, боядисва и лакира.

Патиниране

В широк смисъл патината е благороден признак на стареене. Същността на метода: избираме боята, за да съответства на мебелите, покриваме я в един слой и я оставяме да изсъхне (изшкурваме повърхността преди боядисване). След това правим по-светъл оттенък и повтаряме процедурата.

След това взимаме фина шкурка или твърда гъба и оформяне протрити участъци. Важно е основата да се вижда през горния слой. Трябва да се види, че мебелите са били боядисани повече от веднъж.

Накрая покрийте продукта с прозрачен лак или восък.

Патинирането е подходящо не само за дървени повърхности, но и за метал и гипс, например. Имайте това предвид, когато избирате боя. Те се различават точно по вида на материала, върху който ще ги използвате. Най-популярните за целта са акрилните.

В допълнение към мебелите, можете да патинирате всичко – от контакти и дъски до рамки за снимки.

Състаряване на мебели с оцет

Ако искате бързо и безвредно да състарите дървени мебели у дома, лесно може да го направите с прости неща като оцет и стоманена вълна /или обикновена телена гъба за тенджери/.

Препоръчваме да третирате продукта с черен чай, преди да приложите разтвора. В реакция с оцет, той дава много богат нюанс.
Сложете ръкавици и натрошете стоманена вълна в съд (можете да използвате обикновен стъклен буркан).

Залейте всичко с оцет. След няколко минути ще започне химическа реакция, разтворът ще потъмнее. Колкото по-дълго стои разтворът, толкова по-тъмен е цветът. След няколко часа може да се използва.
Навлажнете дървесината с черен чай, оставете да изсъхне.

След това разпределете разтвора на оцет и стоманена вата. Веднага ще започне да абсорбира и ще се появи тъмен нюанс.

Когато повърхността изсъхне, можете да направите още един или два слоя с разтвора. Изчакайте продукта да изсъхне напълно и го лакирайте, за да придадете на продукта завършен вид. Вместо лакиране, можете да използвате восък.

Има други популярни методи за състаряване на мебели като кракле. Те изискват особено внимание и ще им посветим отделен материал!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *