Преди да поръчаме PVC дограма: Съвети за избор на профил за стъклопакет

Как да изберем дограма - PVC дограма съвети и препоръки

Изборът на дограма е въпрос от първостепенно значение за дома – с нея или ще си гарантирате комфорт, или ще плащате големи сметки

Прозорците не се сменят често като мебелите или домакинските уреди. Срокът им на годност е средно 30 години. Смяната на прозорците отваря други разходи, като например разрушаване на стените, отстраняване на рамката, замазката след монтаж, така че замяната не е лесна. Въпреки това почти няма домакинство, което е готово да инвестира в дограма – PVC, алуминиева, дървена и дори – стоманена.

Дограма, според сградата и жилището

Алуминиевата дограма, според експертите, трябва да се използва предимно при апартаменти с модерен дизайн, офис сгради или къщи с голямо остъкляване. Дървената изглежда прекрасно, внушава уют, стил, дори – аристократичност, но трябва да се има предвид, че ще изисва солидна и скъпа поддръжка като шлайфане, импрегниране, нанасяне на лаково покритие, което не винаги е по възможностите на самите стопани, което ще рече ангажиране и съобразяване с майстори.
Цената на стоманената дограма е чувствително по-висока в сравнение с качествените профили от друг тип на пазара. Тя обаче е неръждаема и се използва за витрини с голям размер и тежки отварящи се елементи.

За хората, които избират дограма за дома си, обаче е от значение предимно топлоизолацията, което ще рече, че каквото и да изберат, то трябва да система с прекъснат термомост.

Ако планирате да остъклявате зимна градина, балкон или елементи с голяма височина, то трябва да се спрете на система за фасадно остъкляване.

У нас добрата стара дървена дограма се цени, но да си кажем честно – изисква сериозна сума, за да ни осигури оптимален комфорт. По този причина колебанието обикновено е между алуминиева или PVC дограма.

Алуминиева и PVC дограма – разлики

Предимствата на алуминиевата дограма са:

-Дълготрайност и големи възможностти за дизайн, вкл. Разнообразие от цвят.
-Големи температурни амплитуди не влияят върху нея.
-По-голяма здравина от PVC дограмата.
-Много лесна поддръжка

Недостатъци на алуминиевата дограма:

По-висока цена и топлопроводимост , ако я сравним с PVC дограмата. Добра възможност са т.нар. топлоизолирани профили на алуминиевата дограма. Ще ги срещнете още и като „профили с прекъснат термомост“. „Студените“ профили се използват обикновено за остъкляване в интериора.

-Кондензът е още по-голям проблем при тях.
-Ако се сложи в домове край морето или на места с висока влажност, -<искът да се появят шупли по повърхността е голям.

Предимствата на PVC дограма:

-Топлоизолира по-добре
-Поддържа се лесно
-Проблемът с конденза е по-малък.
-Няма да се усети духане отвън, защото ъглите на PVC профилите се лепят

Недостатъци на PVC дограма

– По-бързо стареене на материала.
-Може лесно да се повреди при големи температурни разлики – профилът се криви
– При излагане на слънце често пожълтяват, ако са от по-евтините
– За да не бъде толкова гъвкава пластмасата, трябва да се вложат усилващи стоманени профили и да не се правят остъклени елементи и отваряемите части с големи размери.
Дограма съвети

Как да изберем PVC дограма?

Основната роля на PVC прозореца е да пести енергия за отопление и охлаждане. Uw = 1.0 W / m2K е цифрата, показваща коефициента на топлопроводимост и е най-важната характеристика, която трябва да се има предвид при закупуването на PVC прозорци. Профилът може да бъде плосък, извит или полу-извит, без значение кой немски производител е, но изпълнителят трябва да е сериозна фирма с опит в изработката на PVC дограма. Той е длъжен да осигури многогодишна функционалност и писмена гаранция за прозореца, като ключът за неговия избор трябва да бъде офертата с по-добра изолация за цената.

Според всеобщото мнение, ако купите прозорец, дело на известна немска компания, това гарантира най-търсените функции на дограмата: изолация, функционалност и гаранция. По тази причина кръщават и марката на профила, който е само един от компонентните елементи на прозореца, например: Trokal, Kommerling, Salamander, Rehau, Century и т.н. Профилът не е единственият съставен елемент, който определя качеството на дограмата. Всички други елементи са от голямо значение:

– Стъклопакет заема по-голяма площ от профила (около 80% от прозореца е стъкло) и има най-голям дял в изолацията на дограмата. Стъклото трябва да е нискоемисионно, пълнежът между стъклата препоръчително е да става с аргон. Тройният стъклопакет е много по-надежден, звуко- и топло изолиращ от двойния. Също така, по-голямото пространство между стъклата има отношение в изолационните свойства на стъклопакета. Ако има стъклопакет с дебелина 36 мм и такъвс дебелина 50 мм, те няма да имат идентични изолационни свойства.

– Желязото в PVC дограмата е поставено, за да увеличи здравината и стабилността на PVC профила. Без желязо вътре в дограмата ще бъде извита и няма да функционира правилно.
– Обковът има най-голямо влияние върху функционалността и лекотата на прозореца.

За да функционира безпроблемно дограмата, всички елементи трябва да бъдат правилно и точно сглобени, поставеният уплътнител трябва да има необходимото натоварване, в профила да се постави желязо с дебелина според размера на прозореца.

Монтажът трябва да се извършва професионално. Прозорците трябва да бъдат правилно позиционирани и изравнени, да бъдат закрепени към предписаните стандарти, за да се постигне очакваната функционалност, правилно и пълно запълване около прозореца с пяна е важно за изолацията, правилното покритие на прозорците оказва влияние върху изолацията и предотвратяването на влага. Поради това е важно инсталацията да се извършва от лица с голям опит в инсталирането на PVC дограма.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *