Шведска стена у дома, за да може детето да се движи много дори при лошо време

Идеи за шведска стена у дома

Шведската стена е достъпна идея в дом с деца, но все още се разглежда като екстравагантност

За нормалното развитие на тялото на детето е от изключителна важност да има физическата активност. Шведската стена в апартамент или къща прави възможно ежедневното изпълнение на необходимия набор от упражнения у дома. Независимо дали под формата на игра или комплекс-тренировки, това допринася за развитието на сила, издръжливост и сръчност на детето.

Шведската стена не е сред нещата, които хрумват на новодомците, когато обзавеждат детска стая. Тя обаче би била от полза ежедневно – като средство за разтоварване и забавление, дори когато навън вали или е много студено.

Подробно за тренировъчния уред

Шведската стена за деца е тренажор, който се състои от стълби- от пода до тавана, което завършва с хоризонтална лента и е монтирано близо до стената. Много възможно е да го откриете с допълнително спортно оборудване под формата на въже, въжена стълба, пръстени, пръти и др.

Това е идеално решение за пълно физическо развитие на дете на всяка възраст. Той позволява укрепване на мускулите, формиране правилната стойка, развиване сръчността и издръжливостта на детето. Редовните упражнения помагат за трениране и укрепване на сърдечно-съдовата система, подобряване на координацията на движенията, укрепване на имунитета. Изпълнението на упражнения по стълбите е добра превенция срещу образуването на плоски стъпала.

Въпреки всички положителни страни на шведската стена, не бива да се пренебрегват и недостатъците ѝ. Спортният комплекс е високо стълбище, което може да стане причина за различни наранявания. По тази причина е необходимо присъствието на възрастен.

Днес производителите произвеждат предлагат различни размери шведските стени, които не са подходящи за малки апартаменти.

Дървото е еко материал, много популярен за изработване на детска мебел, обаче има ниска якост, отрицателно реагира на механичен свръхтовар, висока температура и вода.

Поставянето на уреда изисква спазване на определени правила и конкретното местоположение за неговата безопасна работа. Така не винаги се вписва хармонично в интериорния дизайн на помещението.
Идеи за шведска стена у дома

Видове шведски стени

Шведските стени могат да бъдат домашни или улични. Първият тип включва по-компактни, малки по размер симулатори, изработени от дърво или метал, но функционалността на дизайна не е по-ниска. Комплексите на открито често са изработени от метал, който е устойчив на влага, слънчева светлина и температурни крайности. Това са модели с големи размери и с разнообразно оборудване (дълги водачи, пръстени, люлки, напречни греди).

По форма на конструкцията:

I – образни модели;
Т – образни симулатори;
Г – стени с форма;
П – шведски стени;
Ъгли

I – образният дизайн на шведската стена е най-простият вариант. Представен е от два стелажа и напречни щанги. Към него не могат да се прибавят допълнително монтирани съоръжения.

Най-популярният вариант е Г-образната шведска стена, която се състои от високо стълбище, завършващо в горната част с хоризонтална лента за издърпване нагоре или с еднопосочен водач. Моделите могат да се произвеждат с различни видове монтаж.

Най-практичният вариант е Т-образния дизайн, който се фиксира към пода и тавана. Шведската стена е комплекс от стълбище, от което в двете посоки се простират два водача. От тях могат да бъдат окачени различни навесни съоръжения.

Най-масивната се счита шведска стена в П-образна форма, която може да се постави само в голяма, просторна стая. Състои се от две стълбища, свързани помежду си с напречни щанги или водач. Стабилният, масивен дизайн е в състояние да издържи голям брой допълнителни спортни аксесоари.

Ъглообразната форма на шведска стена е ергономична, заема минимум пространство, но в същото време функционалността ѝ не е намалена.
Материали, от които се правят шведски стени за апартаменти

Всички модели шведски стени са изработени от дърво, метал или комбинации от тези материали. Всеки материал има своите положителни и отрицателни страни.

Металните конструкции са направени от профилна тръба с дебелина най-малко 2 мм. Диаметърът на напречните щанги е много по-малък от този на дървените. Това дава възможност за удобно управление на симулатора дори и на най-малките деца. Това са много силни, надеждни и издръжливи спортни симулатори, които могат да бъдат допълнени със сериозни силови спортни съоръжения, като монтирани щанги, бар стопове, бар пейки и преса. Те обаче са по-травматични. В допълнение, те са студени на пипане, което може да създаде дискомфорт за детето.

Дървените шведските стени за деца са изработени от бук, клен или бор. За да се изключи появата на цепнатини, всички части на продукта са внимателно коригирани и шлифовани предварително, често лакирани отгоре. Дървените конструкции са приятни на допир и имат естествен ефект против приплъзване. Те са по-малко травматични.
Допълнителни уреди с които може да комплeктовате шведската стена
За децата в предучилищна възраст може да набавите и:

Идеи за шведска стена у дома
дебело въже, изработено от устойчив естествен или синтетичен материал, което е вързано във възел в долната част;
чифт гимнастически пръстени за окачване на въже;
въжена стълба с дървени греди, които са монтирани върху окачване;
гладиаторска мрежа, изработена от устойчив материал, предназначен за катерене;
дървените люлки са незаменим тренажор за упражнения за мускулите на краката и вестибуларния апарат;
баскетболно табло с пръстен, за да развива детето точността си;
пързалка или гимнастическа пейка се използва за развиване на баланс и упражняване на мускулите на стъпалата и гръбнака;
стълби и ръкохватки за развиване на ловкост
Идеи за шведска стена у дома

Допълнения за тийнейджъри

прътите са напречни греди, които са монтирани перпендикулярно на стената и успоредни една на друга. В някои модели те могат да бъдат сгънати;
за развиване на пресата се използва гръб с мека тапицерия и подлакътници, които са окачени на стената;
пресовата скамейка е дъска, тапицирана с мек материал, който в единия си край се прилепва към напречната греда, а другият опира в пода;
боксовата круша в комплект с ръкавици се ползва за трениране на мускулите на гърба и ръцете, практикуване на удари;
пейка за преса под формата на сгъваема дъска, оборудвана с държачи за щангата, се използва за упражнения за сила;

пилон – метална тръба, която се монтира между пода и тавана, използва се за извършване на гимнастически упражнения, при които се развива координация на движенията и се тренират мускулите на краката и ръцете.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *