Спалня на балкона – голяма възможност за малък апартамент

Идеи за Спалня на балкона – голяма възможност за малък апартамент

През лятото ще се чувствате страшни късметлии, ако имате спалня на балкона – идеално е и за гости, и да слушате нощните шумове на града

Много хора, живеещи в градски апартаменти, са склонни да максимизират жилищната площ, използвайки балкони, лоджии и складови помещения. Дори и техническото помещение може да се преобразува в полза на член от семейството. Ако разполагате с необходимите средства и достатъчно желание, може да устроите дори една истински елегантна и комфортна спалня на балкона.

Естествено, подобно решение е уместно само за топлите месеци – късна пролет, ранна есен и цялото лято. През зимата може да използвате това помещение като кът за хоби или уединение, ако сте го изолирали добре или времето е достатъчно меко.

Спалня на балкона осигурява неограничен запас от чист въздух, както и комфортен и спокоен сън. Ако живеете в малък град или изолиран квартал, може дори да се наслаждавате на красивите звуци от природата – щурчета, ромон на поток или рекичка. Оборудваното място за спане на балкона е отличен вариант за хора със сърдечно-съдови заболявания, както и такива с астма.
Идеи за спалня на балкона

Спалня на балкона – предимства и недостатъци

Такова пространство има смисъл само за хора, живеещи в апартамент с малък брой стаи. Отличен вариант е и за семейства с по-големи деца. Какво може да е в плюс за подобна реконструкция са:

На балкона можете да инсталирате сгъваем диван и сгъваема маса, за да спестите място и се сдобивате с комфортна стая за живеене.

За да увеличите визуално пространството на стената, само трябва да монтирате огледала.
Споменахме вече, че надеждната изолация ще позволи ползването на спалнята на балкона и през зимата.

Основният недостатък е цената на работата – ако решите да направите стая за постоянно ползване, ще трябва да инвестирате много пари. Освен това, не е лесно напълно да се елиминират външните шумове от улицата. Трябва да вложите пари и за шумоизолиращи компоненти.
Идеи за спалня на балкона
Реконструкция на помещението:

Всеки може самостоятелно да пригоди балкона си за спане. Трябва да имате необходимите инструменти, както и основно понятие и умения за извършване на ремонти правилата, които трябва да спазвате за своята безопасност и тази на съседите.
Ако решите да разширите входа между стаята и терасата, да сложите врата с панти или плъзгащи се врати там, тогава последователността на действията трябва да бъде както следва:

Премахнете прозоречния блок.
Можете да премахнете част от стената, където прозорецът е бил разположен.
Инсталиране на вратата с основата.
Трябва да сте се погрижили да имате всички необходими комуникации, системи за отопление и осветление в помещението.
Идеи за спалня на балкона
Покрития в спалнята

Довършителните работи в новата спалня се извършват както следва: Покритията на пода и стените трябва да се положат само след завършване на процеса на монтаж на инженерните комуникации.

Стените, изолирани с пяна, трябва да бъдат измазани с помощта на обикновена циментова замазка. След това трябва да нанесете шпакловка с тънък слой върху всички вертикални повърхности, за да се подравнят. Ако отгоре ще полагате тапет, ще трябва да изчакате, докато замазката изсъхне и се изшкури.

Цялостното подравняване може да се избегне, ако стените са облицовани с покритие от естествено дърво, MDF плоскости или дъски. На такива стени може да се нанесе и декоративна мазилка. Може да се боядисва многократно, което е предимство.

Най-добре е подът да се покрие с керамични плочки. Това се отнася особено за помещения със система „топъл под“. Когато ламинатът или балатумът се загреят, от материала ще се отделят токсични вещества, вредни за човешкото тяло и те трябва да бъдат изолирани.
Идеи за спалня на балкона
За удобство и бързина е да поръчате окачен таван или да го облечете с гипсокартон.

Процесът на реконструкция и подреждане на такъв тип помещение е труден и скъп. Усилията си струват, защото със спалня на балкона осигурявате комфорт и спокойствие не само на вас, а и на тези, с които живеете. Новите модерни модули ще ми помогнат да намерите компромис между липсата на жизнено пространство и желанието за удобство.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *