Стил в интериора – пълно ръководство със 104 направления /Четвърта част/

Тропическо обзавеждане

Последната част на нашата разходка из видовете стил в интериора приключва с този материал

С етно и футуристичен декор ще ви запознаем в четвъртата, последна част на материала ни за видовете стил в интериора

83.Славянски

При споменаването на славянския стил въображението рисува приказна кула или дървена колиба с печка, много издълбани или боядисани амулети , предмети-символи, домашно тъкани покривки или настилки. Този тип интериор държи на архаичния чар на наследеното от предците. В него има богатство от детайли, всяко от които има специфично място и скрито значение.
Славянски интериор
Нито един дом в този стил не се оставя без „защита“. Талисман, пазещ се от лоши очи, привличащ богатство и просперитет в къщата е задължителен атрибут. Кухнята е специално място, а в декорираните в етно стил дори превръщат в акцент „наследника” на огнището.
Руски печки, иконостас или кът с икони, амулети, дървени сандъци и кутии, пачуърк, бродерия и дантели са не просто желани, а необходими в интериора.

Характерна особеност на славянския стил е естествеността на материалите, цветовете и нюансите, които се ползват.

Дървото не е само материал, който е еко, здрав и издръжлив. В славянските представи той е важен елемент на Вселената.

84.Скандинавски стил

Това, което е характерно за стила интериор, характерен за скандинавските страни е възможността да го създадете със собствените си ръце. Това обаче не е единственият му плюс. Неговите характеристики – излишък на дневна светлина, благодарение на панорамните прозорци, естествени, екологични материали, удобни мебели от светло дърво, оптимистични тонове.
Скандинавски интериор
Стените са измазани или покрити с боя в кремав или ленен цвят. Една достойна алтернатива е дървена ламперия, която ще раздели пространството на зони. Подовете са светли, паркет или ламинат, от бор, елша, липа. Мебелите не са обемисти, а функционални, тапицирани с кожа, велур, памук и лен.

85.Средиземноморски стил

Лесно е да се познае по наличието на камък и керамика, арки, полу-арки, колони и колонади, крехки мебели, рафтове с керамика, плетена дантела. Разбира се, във всяка отделна крайбрежна страна слага своя почерк и оформя собствен стил на строителство и усъвършенстване на дома.

Стените на средиземноморските къщи често са рустикални, понякога украсени с дърво или покрити с керамични плочи. Подовете са покрити с плочки, а таваните са или просто боядисани, или с греди.
Мебелите са дървени, често ръчно изработени, с ковани вложки, плочки, лакирани части. Също толкова важно в рафтовете, които са подредени украсени с гроздове, розови праскови, слънчеви лимонени глинени съдове.
Средизимноморски интериор
Цветовата палитра може да бъде студена, което е типично за Гърция, и топла, както е в Италия. Комбинацията от синьо, бяло, рапично жълто, изумрудено зелено или богато розово, както и различни текстури в една стая и дори на една стена (мазилка, плочки, имитация на стенопис) правят къщата отличителна и оживена по южняшки.

Декоративната функция на тъканите в такова жилище е незначителна, сенниците и щорите се справят със задълженията на завесите. На възглавници, покривки за легло, можете да видите прости естествени платове, като покривки за маса се ползва плетената от баба дантела.

86.Стимпанк

Има огромен брой интериорни стилове, които могат не просто да променят, а да направят къщата уникална, неповторима и фантастична. Всеки от тях обаче бледнее пред ефекта на стимпанк.

Казват, че той се появява чрез творбите на научната фантастика. Спецификата му е комбинация от антични мебели и различни механизми. Стимпанк е свят, сътворен от зъбни колела, гайки, котви, лостове и бутала. Неговата мисия е да напомни за времето, когато е създаден първият двигател.
Стимпанк обзавеждане
Материалите, присъщи на стила – метал, стъкло, дърво и камък в декорацията на стените. Стените могат да бъдат покрити с гладки, „метални“ бои или облепени, а таванът може да бъде оборудван с чрез окачване на различни модели цепелини.

Тъй като апартамент в стил стимпанк е кръстоска между лаборатория и офис на механик, трябва да има рафтове, пълни с книги. Стимпанк не е ретро, обичайните, ако са много стари, механичните устройства няма да се вписват в стилистиката му. Най-новите устройства също развалят идеята. Стилът е паралелна реалност, алтернативна история, така че всички „експонати“ трябва да са необичайни.

87.Татарски

Татарският интериор все още не е толкова популярен, за да го видите и оцените на страниците на модните списания. Въпреки това, има няколко характеристики, които позволява да се спазват всички традиции на народа на Татарстан.

Основното е минимумът мебели в дома. Традиционно в стаите се подреждат само саке и табин. Саке – това е такава архитектурна характеристика на помещението, в което една част от пода в нея е специално вдигната. Саке е украсена с цветни покривки, възглавници, пелерини. Табин – специална ниска маса. За да се пие чай на нея, удобни възглавници се използват като столове.
Татарски стил обзавеждане
Татарският стил е декор, състоящ се от орнаменти, огледала, позлатени лампи. Татарите дават и отдават предпочитание на стъклени повърхности, което прави възможно разширяването на пространството на стаите.

Друго отличително е голямо количество порцелан. В малки шкафове се подреждат чинии и множество малки фигурки.

88.Техно

Дизайнът в стил Техно е строга геометрия, груби суровини като довършителни материали, комбинация от хол и кухня, тръби, комуникации, спирални стълби като прегради, зониране на пространството, метални акценти, плъзгащи се мебели и хладни, градски цветове в дизайна.
Техно обзавеждане
Стените почти не се обработват, оставят се на бетон или тухлена зидария. Таваните са оборудвани с лъскави метални, сребристи шарнирни конструкции, постигащи сходството на помещението с купе на футуристичен автомобил. Чувството е подсилено от груби метални врати, както и от подове, покрити с материали, които имитират бетон или метал.

89.Тифани

Този интериорен стил носи името си от името на американския художник-дизайнер Тифани. Луис Комфърт Тифани успява в много от своите начинания. Той е художник, архитект, дизайнер на пейзажи и интериори, основател на една от стъкларските производства в Америка.

Нещата, изработени от него се смятат за връх на изискаността, а неговият стил модерн заслужено носи името му.
Тифани обзавеждане
Характеризира се с:

комбинация от простота и елегантност;
открити пространства;
почтеност и дори твърдост;
функционалност и комфорт;
липса на декоративни излишества;
използване на най-новите технологии;
приложни изкуства;
топли пастелни цветове в комбинация с ярки акценти.

90.Тоскански

Онези, които обичат топлите природни нюанси на земята, тухли, ръжда и мебели в стария средиземноморски стил, определено ще искат да възпроизведат тоскански стил дома си. Въпреки факта, че Тоскана е област в Италия, в къщите там можете да усетите влиянието на френската и испанската посоки на средиземноморския стил.
Тоскански интериор
Цветовата палитра на стила е много топла като средиземноморския климат в областта, и се използват само естествени нюанси: кафяво-оранжево (теракота) и лек крем. Зелените нюанси напомнят за високи, великолепни кипариси. Освен това се използва богат охра цвят, дълбоко златисто, бледо жълто, кобалт.

Мебелите в средиземноморски стил се отличават с класически линии, добре полирани повърхности, стъклописи и ковани вложки.

Тук се използват довършителни материали, които са в състояние да имитират древен стенопис и мазилка (обикновена мазилка, течен тапет, декоративна мазилка). В допълнение, за украса на стените, пода, плотове се използват големи порцеланови плочки, естествен камък, мрамор, гранит, травертин. Понякога гипсова мазилка се използва за подчертаване на контурите на стените, които в някои случаи са украсени със злато.

Ако решите да проектирате цялата къща в тоскански стил, тогава не трябва да забравяте за керемиден покрив. Отличителна черта на тосканския стил е комбинация от гладки, леки измазани тавани и тъмни дървени греди. В коридора и трапезарията често можете да видите облаци или ангели, изписани на тавана.

91.Тропически

Етно интериорът може да бъде класически, модерен, минималистичен. В световен мащаб фаворит се оказва именно тропическия интериор. Постоянно се използва при проектирането на chill-outs, спа съоръжения, спални и дневни стаи на южните хотели. Такъв интериор допринася за релаксация, тъй като е свързан с морето или океана.
Цветовете трябва да са спокойни, пастелни, най-вече топли. Мебелите най-често са от ракита. Като цяло, от ратан или дори плетени мебели носи усещане, защото създава усещане за близост до природата.
Тропическо обзавеждане
На пода се използват дървени дъски, килим или теракот. Стените изискват обикновени цветове в спокоен диапазон, просто боядисани, дори само бели.

92.Уличен

Уличният, наричан и „стрийт”, интериор ще се хареса на тийнейджъри и свободни млади хора. Той е ултра модерно течение в изкуството да се обзавеждат домове и подходящ само за апартаменти.
Уличен стил обзавеждане
Характерното в него е, че се използват всякакви необичайни предмети в обзавеждането, които по принцип ще видите по улиците на града – велосипеди, графити, улични фенери, телефонни будки и неонови надписи.

93.Френски интериор

Франция е дала на света стила Прованс, но това е по-скоро стилът на френското село. Парижкият стил пък е символ на градската аристокрация и нейния изискан вкус. Френският стил е нещо трето и не ви говорим за дворцовият кич от времето на някой пореден номер Луи.

Става въпрос за лукс, в който има място за ретро неща и технологични материали. Съчетава се красота и практичност и се поддържа внушението, че това е градски тип интериор.

Французите държат на високото качество, но ненавиждат вулгарността и показността. Скъпите предмети на бита служат за удобство и изразяват себеуважението им, но не се правят така, че да бъдат натрапчиви. Елегантността се поддържа с мебели, които имат история или подсказват уважението към традициите.

Използва се мека цветова гама, където преобладават пастелни цветове с гладки преходи: слонова кост, перлено розово, бледосиньо, лавандулово, благородно сиво-розово, меко зелено.

94.Функционализъм

Битовите предмети трябва да бъдат многофункционални. Тяхната цел е да се променят в зависимост от нуждите на човека. Стаите преминават една в друга, ползват се минималното количество мебели, които са тип „трансформери”.
Функционализъм обзавеждане
Прегради, които служат като стени, врати и рафтове, ергономични, прости и отчетливи контури на мебели, гардероби – това е проява на функционализма.

Видимо обзавеждането в този стил е създадено за малогабаритни жилища. По тази причина в него важни са мебелите, не покритията, стените и прозорците. За тях важат всички правила за оформяне на елементите в малки апартаменти – светли бои, огледала, светлина и фин текстил.

95.Футуризъм

Креативен, необичаен, модерен – това е футуризмът в обзавеждането! Основните свойства на този стил са: ергономичност, функционалност, най-новите материали и технологии, както и максимално свободно пространство.
Футуризъм обзавеждане
Стените, таваните и мебелите могат да имат необичайни форми и конфигурации. Монохромният светлинен интериор се разрежда с ярки цветни елементи. За декор служи новата домашна, аудио и видео техника …

96.Фюжън

Фюжън може да обясни безкрайността: да направи едно цяло противоречиви стилистични компоненти. Той не се нуждае от никакви правила или съвети за проектиране: атмосфера на фюжън се създава по заповед на емоциите. Основното нещо е да се постигне стилна и ярка картина.
Фюжън обзавеждане
Може да ползвате всички видове текстил, персийски килими и животински кожи, римски завеси , меки възглавници с мотиви и пачуъркови подложки … Възможно е всичко!

Ползват се всички възможности за осветлението, а мебелите просто трябва да са с непредсказуема форма, но не и евтиния!

97.Хай-тек

Пространството, удобството и диктатът на най-новите технологии – на това се подчинява този така модерен стил. Случайни неща в хай- тек дом няма! Ако голият бетон не вдъхновява, е допустимо да се боядиса стената или да се залепи тапет с цвят металик. Таванът често се декорира с декоративни греди. Подовете са от дърво, ламинат или теракот с отоплителна система, разбира се.
Хай тек интериор
Мебели от модерна синтетика, стъкло и неръждаема стомана, леки и без декор – лесни за използване, вградени отделения, дивани – трансформери.

98.Хипи

Философията на „децата на цветята” от 60те години на миналия век намира отражение в интериора. Стилът е илюзорен и неочакван, завладяващ със слънчевостта и естествеността, жизнеността и лекотата.
Хипи интериор
Преливащата илюзия, сюрреализъм и двойното значение, забавна визуализация на предметите, непредвидими форми са нещата, които впечатляват в този смел и богат на емоции и цвят декор.

99.Холандски

Интериорът на модерен апартамент в холандски стил е комбинация от простота, комфорт и уют.

Естествените материали като дърво, керамика, стъкло, тухли и камък обикновено се използват за създаването му.
Холандски интериор
Стените от тухла за помещенията са покрити с гранитна мазилка, имитирайки голи, немазани повърхности. Можете да се заложи на декоративни тухли, които ще изглеждат добре както вътре, така и на външна стена.

Подовете за апартамента се правят от дърво, напомнящо по вид на паркет или декоративни керамични плочки.

На тавана на помещенията обикновено се монтират декоративни греди, които имитират носещите конструкции. Цветовете на настилката и гредите трябва да бъдат в един и същи тон.

Холандският стил в интериора предлага груби, строги мебели от дърво, включително голяма маса за хранене в същия цвят като гредите на тавана.

Задължителен елемент на интериора е масивен шкаф с много врати. В него се съхраняват плочи, керамични вази, кани, порцеланови комплекти.

Едно от достиженията на холандския интериор е бюфета, където се подреждат различни съдове за хранене са поставени в бял или светло син цвят.

В хора важен атрибут е камина или печка, като днес се залага на имитацията им. Подрежда се дървен скрин, боядисан с боя или изкуствено състарен. На пода са изработени ръчно изработени килими, огледало, оградено от тъмна дървена рамка на стената.

100.Хюге

Хюге стила е всичко, което дава комфорт и усещане за щастие. В него се ползват естествени материали; светли, приятни тонове; топли дървени подове; изобилие от осветителни устройства, свещи; малки неща, скъпи на сърцето; възглавници, килими, килими, естествен декор; винтидж.
Стил хюге обзавеждане
Медитацията е неразделна част от живота на всеки уважаващ себе си хипи. Задължителен атрибут в необичаен хипи интериор е дъгата. Има няколко начина да го създадете -ярки, цветни аксесоари, цветен контраст, голям принт със символи, изразяващи философията на хипи субкултурата.

101.Шале

Всичко, което събужда във вас мисълта за уют през зимата в Швейцария, се въплъщава в стил Шале. Особеностите му карат човек да се чувства в сигурна прегръдка, като пред камината на дом, потънал в преспи.

Стилът залага на естествени материали, които най-ефектно изглеждат в груба и необработена форма. Стените и подът също могат да изглеждат недовършени – като направени за мъжка хижа в планината. Таванът може да се оформи с греди, а по останалите части може да се използва кожа за подсилване на мачо-ефекта.
Шале интериор
Осветлението е разпръснато и меко. Мебелите са лаконични и удобни.
Шале залага на естествени цветове – жълт, меден, бежов, шоколад са близки до дървото – основният материал на алпийския стил. Маслиновото, зелено и светло зелено приличат на ливадите през лятото, а бялото и сивото – на снега по върховете на планините.

102.Шведски

Прародител на шведския стил е художникът-дизайнер Карл Ларсън, който през 1880 г. решава да украси скромната си къща в Стокхолм в необичаен бял цвят, леко разреден с минимум ярки цветове. Оттогава са минали много години, но този тип оформление на жилището остава популярен.
Шведски стил интериор
Стилът се отличава с простота на оформлението, светъл тон по стените, дървен или керамичен под, използване на щори, дървени мебели, много възглавници, цветни покривки, картини по стените, килими по пода и големи вази с ефектна украса.

103.Шаби-шик

Стилът е рожба на дизайнерката Рейчъл Ашвил. На бит пазарите тя открива стари мебели, реставрира ги, украсява или просто сменя тапицерията . След това ги продава с впечатляващ успех. Днес, декор тип „изтъркан шик“ е популярно решение в много домове.
Подовете им често са светли, от паркет, ламинат или плочки. Таванът е бял, с леки мазилки, светлинни лъчи. Стените са избелени или боядисани в топли цветове, покрити с тапети с деликатни и бледи букети, херувими, тънки ивици.
шеби шик в интериора
Шеби шик интериора държи на фалшиви камини с картини, цветни аранжировки, ароматизирани свещи, маса за чай, изработена от боядисани и стари куфари, нощно шкафче от дървени щайги.
Ролята на текстила е важна: по фотьойлите се слагат калъфи с къдрици и цветен принт, масите се покриват с лека органза, а по диваните има куп декоративни възглавници.

104.Японски стил

Изключително популярен в Европа стил е еталон за крехка, деликатна простота. В такива къщи всичко можеш да правиш: да работиш, да съзерцаваш природата от големи панорамни прозорци, да медитираш.
Той не се нуждае от скъпи украшения и дрънкулки, донесени от далеч или от семейни снимки. Японският интериор е толкова еко, че използва за украса неща, направени от дърво, ратан, бамбук, рогозка.

Домовете в Страната на изгряващото слънце са със свободно разположение, без вътрешни стени и ъгли. Само с помощта на прегради една голяма стая се превръща в две малки.
Японски стил обзавеждане
Държи се само на най-важната мебелировка . Всички шкафове и рафтове, предназначени за съхранение са скрити в стените. Обзавеждането е ниско, което прави стаята по-висока и по-голяма.
Цветовата схема е игра на „дървени“ тонове, от сиво-зехтин до тъмнокафяви, наситено вишнево или въглен. Полезно е да се знае, че комбинацията от светлина и тъмнина, така характерна за японския стил, преследва не само естетическа цел, но и съответства на японската философия с нейното учение за единството на ин и ян.
Светлината в японския интериор е приглушена, разпръсната, благодарение на хартиените и копринени фенери, украсени с йероглифи лампи.

Декорът е лаконичен, но налице: малък порцелан, гравиран на стената, комплект за чайна церемония, икебана според сезона, статуетка на Буда и бонсай ще създаде тиха атмосфера на Страната на изгряващото слънце в европейски дом.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *