Стил в интериора – пълно ръководство със 104 направления /Първа част/

Стил в интериора – пълно ръководство със 104 направления /Първа част/

Познавайки характеристиките на всеки стил в интериора, ще сте наясно с богатството от възможности и може да обзаведете своя дом максимално добре

Когато човек избере подходящият дизайн в интериора, вече знае как да се чувства в хармония у дома. С обзавеждане, което му харесва, почива и общува със семейството си пълноценно. Събужда се зареден с нови сили за работа и постижения. Този материал е подходящ както за хора, които тепърва ще учат сложното изкуство да обзаведеш дом, така и за професионалисти, които търсят вдъхновение и нови идеи в работата си. В поредица от четири части може да разгледате Ръководство за всеки стил в интериора и характеристиките му, подредени по азбучен ред:

1. Авангард

Авангардът е всичко, което не е класическият стил. Това направление подчертава цвета. Въпреки че понякога изглежда, че при него се използват несъвместими цветове, много е важно да усетите тънката линия между яркостта и вулгарността. Всички детайли в интериора изглеждат плътни и на място.

При него почти не се използват тапети. Само с помощта на четки и бои могат да комбинират несъвместимите нюанси. Нищо не пречи да боядисате една стена черна, а противоположната – бяла. Може да украсите всичките четири стени в различни цветове.В авангарда, най-важното нещо е да проявите смелост в контраста.
Стил авангард в обзавеждането
В авангардно обзаведен дом няма да намерите банални мебели. Възможни са всякакви необичайни форми и решения – необичайни материали с невероятни композиции.

Този стил е безспорно подходящ за творчески хора с иновативно мислене и оригинален вкус.

2. Американски стил

Американският стил в интериора се отличава с наличието на голямо пространство благодарение на свързването на кухнята и хола, имитацията на лукс с помощта на достъпни материали, зонирането на пространството и голямото количество мебели.
Американски стил обзавеждане
Интериорът красиво отразява гостоприемния характер на жителите на Манхатън. Първата асоциация с тази тенденция е дневната от телевизионния сериал „Приятели”. Представете си просторната стая, в която главните герои прекарваха толкова много време. Тя служеше едновременно за кухня, трапезария и място за почивка. В такова свободно място можете да приготвите закуска, да поканите гости за вечеря или да седнете удобно на дивана до телевизора.

Простота и гъвкавост – с тези думи ще обобщим този стил на обзавеждане.

3. Ампир

В него се подчертава пиетет към царската власт. Стилът е смесица от атрибутите на лукса на класицизма, мотивите на египетската култура и военните символи. Това е красив, властен и ултра аристократичен стил. Колони, конзоли и пиластри, масивни мебели без закръгленост са типични атрибути на ампира. Мебелите са направени само от висококачествена, луксозна дървесина, а текстилът подчертават цялостното великолепие на интериора.
Обзавеждане в стил Ампир
За украса се използват тържествени атрибути на миналото, символи на величие. Цветовете са ярки и наситени. Характерна особеност са огледалата, които създават илюзията за повече пространство в залата. Този благороден стил е подходящ за любителите на лукса, но е малко вероятно в него да се чувстваш така уютно, че да си изпънеш краката на табуретката и да хапнеш сандвич на дивана.

4. Английски стил

Това е общоприето име за различни тенденции в дизайна и архитектурата, които се развиват във Великобритания от Средновековието до наши дни. Характеризира се със сдържаност, класически лукс, висококачествени материали, наличието на много декоративни елементи и отсъствието на крещящи акценти. В завършената си форма тя е пример за елегантност и добър вкус, но изисква значителна инвестиция.
Английски стил интериор
Цветовата палитра обикновено се състои от три или четири цвята, които правят помещението уютно и атрактивно. Отличава се с разнообразие от романтични модели и флорални щампи.

В дом, обзаведен в английски стил ще намерите масивни закачалки, вградени лавици и шкафове за порцелан, разположени в цялата къща. Ценят се красиви предмети и наследствени вещи както чаени комплекти, сламени кошници или снимки в луксозни позлатени рамки.

И най-важното – британски дом без камина е като дом без прозорци!

5. Античен стил

Античният интериор е въплъщение на естетика и вечни ценности на истинското изкуство. Основните характеристики на този стил са големи свободни пространства, колони, използването на скъпи материали (мрамор, бронз, камък). Архитектурните линии винаги остават ясни и кратки. Днес в този стил често има гоблени с митологични сюжети, живопис, различни видове покрития.

Столовете са прости и имат прости форми – както всички други мебели. Често се използва ниско трапецовидна маса за хранене с три крака.
Античен стил обзавеждане
Залага се естествени цветове: охра, изпечен умбер, кобалт, шам-фъстък. Разбира се, няма тапети. Подовите вази и дори малките статуи са характерни антични аксесоари.

6. Арабски стил

Арабският стил създава комфортна и богата домашна среда. Елегантни геометрични модели, линии и сложни дизайни се използват навсякъде, което придава на помещенията специална естетика. Стилът се характеризира с богато осветление и цветова палитра. Мебелите са предимно от тъмно дърво, украсени с дърворезби. Със сигурност ще има маси, подставки за крака, табуретка, нисък диван и маса, легло под навес. Арабският стил предполага някакъв вид уединение, така че модерните европейски открити планове не са присъщи на него.
Арабски стил обзавеждане

7. Арт-деко

Безгрижие и претенциозност – с тези две думи може да опишете стила, разцъфтял като цвете на руините на Първата световна война. Жаждата за удоволствие и любопитство за новостите в напредъка са неговите насоки. Основните качества на арт деко интериора са многостепенни тавани, геометрични мотиви, елементи от редки материали като слонова кост, крокодилова кожа, кожа от зебра на пода, лакирани, лъскави мебели, контрастираща палитра, огледала под формата на лъчисто слънце, скъпи тъкани и изобилие от лампи.
Арт Деко озавеждане
Стилът се формира в епохата на индустриализацията, затова може да срещнете в този тип обзавеждане и алуминий,хром, стъкло и неръждаема стомана. За покриване на пода и използване на паркет, и керамични плочки. Стените се боядисват в ярки цветове или тапети, поставени с ясно изразен геометричен модел. Таванът може да бъде бял със златни кантове или тъмен, с осветление, което ще даде усещане, че сте в клуб. На място ще изглеждат стари плакати, авангардни творби, ретро статуи и скъпи дрънкулки, донесени от пътувания.

8. Арт-нуво

Стилът Арт Нуво съчетава ориенталски тенденции и желанието за конструктивност. Извитите линии на декора са визуално обединени с елементите на конструкцията. Вътрешната украса се фокусира върху създаването на флорални мотиви в фини, гъвкави форми. Този подход кара металните конструкции да изглеждат като храсти на фантастични цветове.

Символите в стил Ар Нуво са цикламено цвете в изискана форма и „водни” растения: лилии, ириси, водорасли, както и стилизирани животински и растителни форми с меки движещи се линии.
Арт нуво стил на обзавеждане
Интериорът в стил Арт Нуво ще се хареса на любителите на природата, когато всички детайли в дизайна на стаята изглеждат естествени и естествени. В мебелите, груби и остри ръбове са противопоказани.

9. Африкански стил

Мнозина смятат африканския стил за най-екзотичния и гротескния стил сред всички. Характеризира се с груби текстури, енергия и динамика, призив за движение и живот. Африканският стил зарежда и изпълва с допълнителни сили.

Неговата отличителна черта е повишената импулсивност, простота и непосредственост. Ще се хареса на онези, които са уморени от градските хай-тек интериори в съвременните офиси.
Африкански стил на обзавеждане
Важни елементи в него са естествените материали (дърво, камък, керамика, тъкани), тематични декори и използването на контрасти.
Мебелите са масивни, изработени в прости геометрични форми или ракита, изработени от естествени материали: абака, ратан или палмова кора. Цветовете са най-разнообразни, като в природата: ярко червено, жълто, оранжево, кафяво и др. Използват се нюанси, които имитират слънцето, дивите животни и растителността.

Този интериор изненадващо съчетава комфорта на съвременния апартамент и желанието да бъде по-близо до природата.

10. Барок

Отличителна черта на стила е скрита в името й – в превод от италиански, „барок” означава „склонност към излишък”. Този стил приветства величието и лукса. В интериора днес се появяват пластмасови форми и модни орнаменти. Стаята в стил барок е обемна и помпозна. Стените и таваните са украсени със стенописи, а килимите плавно слизат от тавана по стената и стигат до пода. Огледалата са основният елемент на декора, без който не може да се направи бароков интериор. Растителни теми са желателни под формата на клони на дървета, големи листа или цветя.
Мебели в стил барок
Барок е изобилие от благородни елементи и редки камъни: злато и сребро, мрамор и мозайка. За декориране на мебелите се ползват скапи тъни и ресни. Почти никога не се залага на строго геометрични форми. Характерни елементи на интериора от този стил с бронзови крачета, скулптури на пиедестал, богатство от скъпи тъкани като плюш и коприна.

11. Баухауз

Създаден в началото на двадесети век, този стил дизайна се превърна в правило за онези, които считат интериора за лукс, за буржоазна реликва. Баухауз се характеризира с практичност и гъвкавост, прости, правоъгълни форми, съвременни материали и машинни технологии, минимум декоративни елементи.
Баухауз обзавеждане
Интериорът предполага зониране и различна интензивност на осветлението за различните части на дома. Залага на метал, пластмаса, стъкло, в по-малка степен дърво и кожа. Стените са измазани или залепени с пергола с незабележим геометричен модел. Като подова настилка се побира линолеум, плочки, ламинат. Таванът е непременно многостепенен (всъщност, таванът с различни височини е ноу-хау на разработчиците на този стил).

12. Белгийски стил

Основната отличителна черта на белгийския стил е уникалната комбинация от прост селски романтизъм и елегантна помпозност на дворец. На пръв поглед изглежда, че подобна симбиоза е невъзможна, но този стил доказва обратното.

Това направление дължи своята популярност на дизайнера Аксел Вервордт, чийто интериор през 70-те години на миналия век промени идеята за лукс в интериора.
Белгийски стил на обзавеждане
Основният акцент в стила е да се направи аристократичната елегантност на интериора просто уютна и приласкаваща. С други думи, дворцовият патос да се превърне в нещо по-близко до ежедневието – но, разбира се, със задължителните луксозни елементи.

Разбира се, изисканите класически детайли трябва да бъдат ненатрапчиви и оправдани. Ето защо мебелите в белгийския стил най-често имат модерен облик: прости стегнати линии, прости форми, съвременни материали за декорация и ергономичност. Това се дължи на факта, че мебелите трябва да се отличават с удобство и функционалност, а сложността на формите тук ще бъде излишък.

13. Бидермайер

Стилът е с немски корени. Възникнал в отговор на въстания и стачки от деветнадесети век, той символизира желанието на средната класа за стабилност и мир. Поддържайки мотивите на луксозните исторически стилове, Бидермайер ги опрости, превръщайки ги в частично буржоазни.
Бидермайер мебели
Жилището в стил Бидермайер се характеризира с почтеност, пропорционалност, геометрична простота и естествен цвят. Неговите реквизити са бяла камина, малки бюфети с чинии, стенни или подови часовници, бродерии, музикални кутии, фигури на овчари и други сантиментални дреболии. Стените са украсени с тапети в топли цветове с фина шарка или обвити с дървени панели; подът е покрит с паркет или ламинат.

Мебелите обикновено са изработени от светло дърво, с гладки гърбове и подлакътници, извити крака, с цветен модел. Доминират големи кръгли маси, ъглови шкафчета, бюро и тоалетка.

14. Бионика

Биониката е много особен стил в архитектурата и интериорния дизайн. Нейната същност е в тясната връзка между природата и новите технологични постижения. Бионичният дизайн в интериора е най-прогресивната и в същото време естествена и близка до природата посока в обзавеждането. Характеризира се с: преобладаващо светли цветове, нестандартни зониращи техники, дизайн на принципа на модулни структури.
Обзавеждане в стил Бионика
С такъв изключителен и модерен стил, всяка стая ще направи дома ви уникален, оригинален, функционално обмислен и възможно най-комфортен.

15. Бохо

Сравнително млад стил обзавеждане, който внесе уличната мода в дома. Освободен, небалансиран … Бохо-шикът е божи дар за творчески личности, за тези, които са отвратени от монотонността и ежедневието. Характеризира се с колорит, еклектика, голям брой текстилни изделия и ръчно изработени предмети. Стените могат да бъдат залепени или боядисани, водени от собствения им вкус и портфейла. Подът е от дърво или плочки.
Модерни дивани, фотьойли, направени от ракита, столове с гръб от ковано желязо се вписват идеално с него.
Бохо обзавеждане
Постелки, пътеки, килими, груби, легла и пелерини в стил пачуърк са връхната точка на стила. Възглавници, шалтета и одеяла приличат на обекти на съвременното абстрактно изкуство: можете да ги гледате като картини. Препоръчително е да поставите картини на децата по стените, подредете ръчно правени изделия на рафтовете, защото бохото е жанр, в който всеки артист може да намери уют.

16. Брутализъм

Лозунгът на този стил е последователност и напористост. Характерни детайли – декоративни таванни греди, тухлени зидове, бетон и камък, непокрити повърхности и тръби. На пода може да има килим, но неговият цвят не трябва да се откроява от циментовата основа. Цветовата палитра е ограничена. Мебелни елементи са масивни, брутални на външен вид.
Интериор в брутализъм

17. Бунгало

Едноетажна къща с плосък покрив и голяма веранда, предназначена за цялото семейство – така се превежда думата „бунгало“ от хинди. Стилът с това име има за цел спазването на традиционните американски традиции за декориране на всекидневните и всички пристройки към къщата.

Интериорът в стила, като правило, е наситен с естествени нюанси и естествени материали (най-добре, ако последните се добиват в района). Дизайнът е подобен на декорацията на прости селски къщи.
Обзавеждане в стил бунгало
Всички стаи, включително кухнята и банята, са подредени в кръг около основната обща всекидневна.
В повечето случаи къщата е едноетажна, с малка площ, но понякога таванският етаж е допустим.

Дизайнерите предпочитат дървени довършителни материали, а обзавеждането се отличава с максимална простота, близост до природата на всички използвани материали и мебели.

18. Венециански стил

Идва от времето на Ренесанса. От времето, когато художниците, скулпторите и архитектите се опитват да надминат един друг, създавайки истински шедьоври. Характеристики на стила са усукани колони, мрамор (или имитация) на пода, сложна гама от цветове, обемна декорация, златни и сребърни елементи, венециански огледала, ажурно коване, килими.
Венециански стил обзавеждане
Стените са покрити с венецианска мазилка, използва се ситопечат или барокова живопис. Подовата настилка е допустима за покриване с керамични плочки тип „мрамор“. В банята се изисква мозайка. Обзавеждането е дървено, светло оцветено, впечатляващо и стабилно, с майсторско покритие. Задължителни са библиотеки, древни карти и глобуси.

Кадифе, коприна и гоблени доминират в тапицерията. Стените са украсени с копия на известни италиански художници, а камината е украсена с канделабри, венециански маски, вази от муранско стъкло.

19. Версай

Той съчетава помпозността на кралските покои с достойнството на монарха. Версайският стил се основава на бароковите елементи. А индивидуалната му черта е уникалността на всяка мебел. Всичко, от стола до супената лъжица, трябва да има своя собствена история. Уви, стилът на Версай не може да бъде пресъздаден чрез закупуване на мебели и др. в най-близкия магазин за обзавежданет.
Интериор Версай пример
Базовите цветове са перлено сиво, златно, тюркоазено, лилаво. Стените са покрити с матова боя, декоративна мазилка, подовете са украсени с паркетна дъска или художествен ламинат, който имитира ценна дървесина и се нарича „Версай“.

20. Викториански стил

В годините на кралица Виктория, Великобритания става най-богатата империя. Възходът на индустрията, новите железопътни линии и морските пътища, пътуването до колониите – всичко това се отразява в интериорния дизайн на времето. Викторианският стил е синтез на пропорциите на класиката, елементите на готика, барок и ориенталска, колониална екзотика. Представете си дом, в който библиотеката е декорирана в готически стил, дневната е в индийски или китайски, а в спалнята цари рококо.
Викториански стил обзавеждане
Стените могат да бъдат покрити с тапети с релефни, очертания на цветя и птици, или тъкани гоблени боядисани с дъб, листа папрат. Приемат се матирани дървени плоскости. Паркетът или плочката с „дървена“ текстура са за предпочитане за пода.

Дневната се декорира с антични мебели, единият ъгъл е „зелен”, поставяйки в него вани със стайна флора. Централният обект е камина с ковано желязо; Не си представяйте викторианска къща и без високи огледала с красиви рамки, бюро с подложки за моливи, без столове и маса за чай. Цветово решение – нюансите на кафяво, черешово с фрагменти от зелени, лавандулови, бадемови нюанси.

21. Винтидж

Тази дума – vintage – французите използват за реколта вина, произведени в най-успешните, ползотворни години. В интериорния дизайн, това е – декора от миналото, като правило, от края на XIX – началото на XX век. Въпреки това, стилът не се ограничава от никакви граници: по желание можете да пресъздадете образа на жилището на 40-те и 60-те години и 80-те години … В края на краищата, винтидж е инструмент, който позволява на човека да избира своето време.

Неговите забележителни щрихи са естествени материали (дърво, керамика, ковано желязо), антики върху предмети, черни и бели снимки, неща от тавана (стари записи, книги с изтрити букви на корицата, кукли, които бабите ни може да са играли), също и живи цветя.
Винтидж интериор характеристики
Vintage не налага строги изисквания за довършителни материали. Да, не приема ултратехнологии, но не изисква скъпо дърво и естествен камък. Тъй като стилът е декоративен, изпълнен с детайли, по-добре е да се постави върху стените с лек, неутрален тапет или боя. Подът спокойно може да се покрие с килим.

Осветлението трябва да бъде разпръснато, с абажури. От мебелите се препоръчва люлеещ се стол, легло с висока табла, колони, комоди, скринове. Кухнята може да бъде украсена с кутии за подправки, боядисани с техника на декупаж, в коридора да виси плакат, намерен в стара кутия, и да се построи хубава маса от пилинг шевна машина. Винтидж позволява дори да се „откраднат” детайлите на други, свързани стилове – от арт деко до кънтри.

22. Гжел

Един от най-популярните, оригинални направления – близък до славянската ни чувствителност. Неговата централна черта е акцентът върху белите и сините цветове, гладкостта, „порцелановата“ текстура, обектите и детайлите по скоро на руската провинция. Изобщо не е необходимо цялата къща да бъде изпълнена със синьо-бели мотиви, типични за Гжел. Всичко трябва да бъде дозирано: повече – в кухнята, защото Гжел разчита да впечатлява с окраска на чиниите, в хола се ограничава до декора на столовете, завеси от бяло и кобалтово оцветяване и ваза в пода в ъгъла. Ако поръчате камина под формата на руска печка, покрита с бели и лазурни плочки, а в спалнята – бельо в бяло и синьо – значи в дома ви има достатъчно Гжел-елементи.
Гжел обзавеждане стил
Подовете в това направление са дървени или облицовани с лъскави керамични плочки. Позволява полилеи и лампи с ковани вериги и пръстени, керамични фигурки, дантели. Силата на този дизайн е преди всичко в дуета от бяло и синьо, който е успокояващ, успокояващ. Славянският елемент е културен код, призоваващ за сърцето.

23. Георгиански стил /стил „Крал Джордж”/

Появявайки се в годините на крал Джордж, когато класицизмът още има позициите, този стил продължи да властва много по-дълго от монарха, който му даде името. Пуританизмът на класическите линии и рококото – съчетанието е рисковано, но неочаквано ефектно.

Характеристики на този тип интериор – традиционна камина, наличието на махагон, циментова замазка, цветни орнаменти от стъкло. Стените в такава къща, както е предписано от класическите норми, са разделени на три части: сутеренът е облицован с дървени панели, средата е покрита с плат или тапети, а горната е украсена с фриз и корнизи. Паркетите са полирани до блясък с восък или лакирани. За да повишат комфорта се постилат килими, донесени от колониите.
Мебели в такова жилище са в една гарнитура, всички елементи са солидни, практични, но не и без чар. Като тъкани се избират кадифе, дамаски, гоблени.
Стил Крал Джордж в интериора
Първоначално се използват с фенери и свещи, но днес се залага на по-разсеяната, романтично приглушена светлина. Картини, ястия в най-добрия китайски порцелан, сребърните кутии с емфие се считат за задължителни елементи.

„Крал Джордж” атмосфера днес може да бъде пресъздадена, ако в къщата е достатъчно просторно. В противен случай ще изглежда претъпкано с тапети с „позлатена“ граница, паркет, мраморен мрамор, тежки мебели по стените, завеси, свещници, големи огледала, приглушени, тъмни цветове.

24. Готически

Характеристики на стила са: подчертаната вертикалност на елементите, стремежът нагоре, визуалното създаване на лекота, мистицизъм и фантастични нереални форми. Постоянните атрибути са огромни прозорци, сводести входове и многоцветни стъклописи. Целта на всичко това е да достави възможно най-голямото количество светлина в помещението, създавайки претеглена, ефирна атмосфера. Витражи и сложни форми на арки придават на интериора грация и величие. Основното изискване за стените е лекотата и еднородността. Като декоративни елементи се използват ярки картини или стенни гоблени. Подовете са дървени или каменни. Тавана може да се изрисува.
Готика в интериора
Обзавеждането в готически стил също се стреми нагоре: шкафовете са високи, на високи крака, а столовете и леглата са с високи гърбове. Като строителни и довършителни материали се използват естествен камък и дърво (дъб, ела, бор, орех, лиственица, кедър, хвойна). Залага се на керамична мозайка, стените се покриват с мазилка с позлата.

Основните цветове са синьо, червено, жълто, кафяво. Използват се и златни и сребърни нишки. Широко разпространени са дърворезбата, обработката на слонова кост, керамиката и стъклените изделия. Готиката е ярък, експресивен стил, който не е по-впечатляващ от бароковото величие.

25. Гръндж

Основните характеристики на стила са липсата на претенциозност и строги канони за интериорния дизайн, подмяната на скъпите с по-опростени решения. Това е прототип на класиката, но тук няма да откриете великолепни форми и насищане на интериора. Стилът насърчава мъдрата философия на начина на живот.
Обзавеждане в стил Гръндж
Мебелировката в стила е съзнателно лишена от сложни дърворезба и всички видове декор. Изглежда захабена на повърхността, а по металът на фитингите има тъмна сянка. Креслата на кръгли крака, изработени от дърво, рафтове, кръгли маси и остъклени шкафове, често просто не са полирани. За производството на мебели предпочитание се дава на тиково дърво. Това е траен, влагоустойчив материал, който отново говори за практичния подход на този стил.

Гръндж е подходящ за всеки, който предпочита комфорта и спокойствието.

26. Гръцки стил

Величествено, но умерено, изразително, но просто. Възможно ли е? – Да, ако говорим за гръцкия стил обзавеждане! Цвят – бял, метличен, зелен, лимонов, орех. Таваните в подобна къща са високи, често с квадратен или кръгъл прозорец, с основа, под формата на лента от меандър или изработени от циментова замазка, с колони-опори.
За покрития се използват висококачествени естествени материали като памучни тъкани и дърво. Функцията за осветление най-често се изпълнява от подови лампи, които осигуряват леко подаване на светлина и създават усещане за семейна обстановка.
Гръцки стил обзавеждане
Очаквайте следващия понеделник продължението: „Стил в интериора – пълно ръководство със 104 направления /Втора част/”

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *