Eкзотични дървета, които може да отгледате от семки у дома

Eкзотични дървета, които може да отгледате от семки у дома

Най-популярните екзотични плодове може да имате и в собствената си градина, ако успеете да отгледате дървета от семките им

У дома – в градината или на перваза, сигурно сте отгледали десетки традиционни растения, които ежегодно ви радват с плодове. Ако обичате екзотични култури, по-вероятно е да си ги набавяте от пазара. Любознателните и умелите обаче не се задоволяват само с това. Мнозина са опитали и вече знаят как да отгледат екзотични дървета само от семките на плодовете им!

Ако имате желание и вие да се справите с това предизвикателство, непременно вземете предвид съветите на Иван Иванов – собственик на Ботаническа градина „Маргарита” (и автор на „Отглеждане на цитруси на открито в България”:

Как да отгледате авокадо от семка (наричат я и „костилка” заради големината ѝ)?

Авокадо е един от най-екзотичните плодове в днешния материал, но ако искате, можете лесно да се справите с него. Преди да го посадите в почва, ще трябва да подготвите разсад. Нарежете узрелите плодове, без да наранявате семката и я закрепете върху съд с вода, както е показано на снимката. Тя трябва да бъде потопена 2-2,5 сантиметра във вода.
Как се отглежда авокадо от семка
Поставете закрепената семка във вода на топло място, но не под пряка слънчева светлина. Сменяйте водата веднъж седмично. С времето ще видите как семката се напуква и кълновете ще се появят след 2-6 седмици. Това показва, че растението може да се посади в саксия.
Как се отглежда авокадо от семка
Този начин на засаждане има по-скоро емоционален ефект, при който любителят- градинар може да наблюдава самото „сътворение“ на новото растение – от поникването и образуването на корените. Малко по-бърз и по-лесен начин е когато самата костилка се засади директно във почвата. Тогава не се налага допълнително преместване и кореновата система става по-здрава.

Половината семка трябва да е над равнището на почвата.

Авокадото не обича твърде влажна почва и изисква умерено поливане 2-3 пъти седмично.

Може да го засадите през всички месеци, стига да му бъдат осигурени достатъчно топлина и светлина. Препоръчителният период за засаждане на растение е от март до юни. Предвид тропическия характер на растението, през зимата трябва да се пази от температури по-ниски от +10°С.

Получените от семена растения встъпват дават плодове доста късно – след 7-10 години. Зада избегнете този дълъг период, е добре растенията да бъдат облагородени. Трябва да се намерят калеми от културен сорт авокадо, който е дал плодове.Новоприсадените растения връзват към третата година след облагородяването.

Интерес представляват и някои сравнително нови американски сортове, за които има данни, че издържат на зимен студ до -10°С, но за жалост са още оскъдни дори за Ботаническите градини в България.

Как да отгледате манго от семка?

Примангото нещата са почти същите, но с няколко подробности, които заслужават да бъдат отбелязани. То е много по-топлолюбив вид от Авокадото. В света са известни десетки сортове Манго, повечето от тях достигат внушителни размери в тропиците някои до и над 20-25м. Най-вкусно е индийското манго. В много класации прясно откъснатия плод се смята и за един от най-вкусните на земята.

Семенцето или по скоро ядката е обвита в леко продълговата елипсовидна твърда обвивка. Тя трябва много внимателно да се среже и да се извади,така ме да не се нарани ядката, която е и доста мека на допир.
Как се отглежда манго от семка
Може директно да се засади в подходящ субстрат като авокадото. За да оцелее и да се развие, трябва да се поддържа умерена влажност и температура.

Има още един вариант за отглеждане. Когато ядката се постави във постоянно влажна марля или памук до образуването на корени и поник, след което отново се прехвърля в саксия.

Също като при авокадото, след 3-4 та година задължително трябва да бъде извършено облагородаване. Мангото е много красиво екзотично дърво. Макар и по-трудно далеч от истинските му климатични условия, много любители-градинари успяват да доведат растението до плодоадаване.

Как да отгледате Папая (пъпешово дърво) у дома?

Съвсем на кратко и няколко думи за този абсолютен представител на тропика. Прясно откъснатият плод има неповторим, екзотичен вкус. Въпросът е, че бързо повяхва или прогнива, за това всички внесени плодове за страните с умерен климат се берат зелени и с далеч по-слаби вкусови показатели. Все пак може да намерите добре узряла папая и да извадите част от стотиците дребни семенца в сърцевината на плода. Те могат да ви дарят със страхотни нови растения.

Засаждането на семенцата по нищо не се различава от засаждането на семена като взеленчукопроизводството. Добре е сандъчето или саксията,в която сте посадили семенцата, да бъде покрита с призраченматериал, който ще затопля по-бързо почвата и ще поддържа по-висока влажност.

Кълняемостта е много успешна. – стига до 90%.
Как се отглежда папая от семка
Характерно за папаята е, че до 70-80% запазва „родителските” черти на сорта и няма нужда от допълнително облагородяване (което специално при този плод е и много трудно и сложно). Освен това, както при семенно размножените, така и при облагородените плододаването започва не по-рано от 6-7та година

Как се отглежда цитрусово дръвче от семка?

Отглеждането на лимон, портокал, мандарина, грейпфрут също е осъществима задача, но малкопо-сезонно предизвикателство.
Лимонът спада към червената цитрусова зона и проявява малко по-тропични черти- за това предпочита шарената сянка. По-младите растения са по-енергични имат нужда от повече часове под слънцето.

Мандарината и портокалът са малко по-студоусточиви и доста по-лесни за отглеждане. Грейпфрутът е царят на слънцето в субтропика.

Семената от цитруси се събират самоотнапълно и добреузрели плодове, които не показват признаци на заболяване. Това е теоретичната постановка, но цитрусите идват при нас от супермаркети и базари, което трябва да послужи като предупреждение, че може и да нямаме 100%-ов успех.

За да успеете да огледате цитрус, трябва да запасите не едно или две семена, а много повече. От дузина семена ще можете да получите поне няколко кълнове.

За почвен субстрат може да използвате обогатена почва за цитруси или палми, намира се лесно по градинските центрове или магазини или сами да си я приготвите като използвате една част обикновена градинска почва, добре изгнил оборски тор и малко речен пясък.
Разпределете подготвената почвена смес в отделни малки саксии или продълговати сандъчета.

Засадете семената във влажна почва на дълбочина 3см.

Покрийте с фолио отгоре, за да създадете по-добър микроклимат.
Очаквайте появата на кълновете след 2- 3 седмици.

Цитрусовите растения, получени от семена, се адаптират към условията на закрито по-добре, от тези, получени от резници или присадени. Единственият им недостатък е, че започват да дават плод чак след 7мата, а и дори след 13 години. Има и късметлии при които плододаването започва още към 5тата година.

Ашладисване на цитруси
Ашладисване на цитруси

Все пак трябва да се има предвид, че ако вашето семенце е било продукт на опрашване, възможно е да отгледате съвсем нов сорт лимон, който не е описан в литературата до сега.

Съветвам всички любители на цитрусите, ако разполагате дори и с малко свободно местенце в градината, не хвърляйте ненужните семена след консумация на плодовете, а просто ги засаждайте на вън, просто ей така – за опит. Ако имате късмет и някое вашите оцелее при зимен студ, то ще сте първите в света които с първият зимоиздръжлив сорт цитрус.

Поливайте ги пестеливо, като избягвате преовлажняване, за да не причините гниене на корените. В горещо време поливането се извършва 3 пъти седмично, през зимата – 2 пъти.

Бършете цитрусовите листа от прах всяка седмица, редовно ги пръскайте с вода.

Въртете лимона постепенно с 2 см на месец около оста си, така че да няма рязка промяна в достъпа на светлината към листата.

Премествайте вашето растение всяка пролет в по-голяма саксия. Новият съд трябва да бъде винаги до 2-3 см. по-широк от стария от всички страни, но не по-голям от тези размери. Не можете веднага да засадите растение в по-голяма саксия, защото растението образува предимно коренова маса, без активен растеж на стъблото.

За да не се превърне дръвчето в диво гъсто дърво, короната трябва постоянно да се оформя. Централният ствол се реже на разстояние 20 см от почвата. Появяват се клони от втори ред, които, когато достигнат 18 см, се прищипват. Процесът се извършва до появата на издънките от четвърти ред. Върху тях се избиват цветни пъпки и започва плододаването.

Искате ли да отгледате екзотично дърво от резници? Лимоните, отгледани по този начин, започват да дават плод по-бързо.

Единственият недостатък е, че бъдещото дърво трябва да свикне с променените условия на живот. От резници най-лесно се вкоренява лимонът, цитронът, киселият портокал, но много по-трудно грейпфрута, помелото, мандарината.

Ако вече имате известен опит в цветарството, тогава няма да е трудно да отгледате лимон по този начин.

Саксията за цитруси се подготвя предварително. В нея се правят малки дупки. За дренаж се използват, части от тухли или натрошен камък. След това на слоеве се изсипва 1,5 см речен пясък, богата на минерални веществапочва- 6 см, и завършва с 2 см пясък.

Резниците се взимат от миналогодишния прираст. Те трябва да са с по четири листа. Долните две се премахват, а горните се изрязват на половина напречно. Долните две се засаждат в почвата, от които се образува калус и започва коренобразуването, а от горните две пъпки, които са над почвата, покарва вече вкорененото растение.

Натиснете силно земята около тях. Създайте ефект на оранжерия, като покриете с прозрачно фолио, стъкленица, буркан или прозрачно пластмасово шише.

През първите 2 седмици листата се напръскват с вода 4 пъти на ден, след което се намаляват до две. Фолиото се повдига периодично, оранжерията се проветрява. Ако всички условия са изпълнени, ще се развие добра коренова система до месец.

Вкоренените резници се местят една по една в глинени съдове с дренажен слой и хранителна почва. За да увеличите разклонението, прещипете централния корен.

След като преместите растението в нов съд, внимателно поръсете почвата до корените, притискайки я с ръка. На няколко стъпки изсипете топла вода, така че земята да се утаи.

Напръскайте листата, поставете на засенчено място за 2 седмици. След това младите фиданки постепенно привикват към светлината.

Пожелавам успех и приятни емоции на всички ентусиасти! Радвайте се на удоволствието да отгледате плодови дървета от семки!

Иван Иванов

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *