Гръб за кухня: Стъкло или плочки да изберем?

Гръб за кухня: Стъкло или плочки да изберем?

Класическият гръб за кухня е от керамични плочки, но модерните алтернативи ни предлагат по-интересни алтернативи

Малкото пространство над мивката, което наричаме „кухненски гръб”, играе особена роля в интериора на помещението. То освежава декора, но може да бъде и предизвикателство за домакинята.

Преди разполагахме само с една възможност – няколко реда керамични плочки. Днес, благодарение на технологиите, разполагаме с достатъчно алтернативи на гръб за кухня. Всички са красиви и достатъчно практични. Въпросът е да изберем подходящата за нас възможност:

Гръб за кухня от стъкло

Плюсове – Изключително популярен напоследък, изглежда красиво и стилно. Чисти се лесно, защото за разлика от керамичните плочки няма „шевове”, които се пълнят с мръсотия.

kuhnenski-grab-ot-staklo
Минуси – Този тип кухненски гръб се прави от закалено стъкло, устойчиво на температура и механични повреди. Налага се да го поръчате специално.

Мозаечен кухненски гръб

Плюсове – С помощта на мозайка може да създадете всякакви композиции, които ви допадат и подхождат на общия декор. На пазара има страхотни материали, които са влаго- и топлоустойчиви.
kuhnenski-grab-ot-mozayka
Минуси – Мозаечната облицовка на кухнята изисква много търпение и майстор с безупречен стил на работа. Като допълнение, големият брой съставни части предполага по-прилежно и дълго чистене.

Кухненски гръб от стомана

Плюсове – Това е практично и оригинално решение. Подхожда и на класически и на модерни интериори.
kuhenski-grab-ot-stomana
Минуси – Не е лесно да поддържате дори неръждавейката в идеално състояние. По повърхността вечно ще има следи от пръсти или пръски вода. След всяко готвене ще се налага да минавате по нея с влажна кърпа.

Тапети вместо гръб за кухня

Плюсове – На пазара има такова разнообразие, че единственият ви избор ще е – „Кой точно ми харесва най-много?”. Няколко „ръце” лепило и ще си имате нов кухненски гръб, когато поискате.
kuhnenski-grab-tapet
Минуси – Хартията попива мазнина, мокри се веднага и веднага се появяват дефекти. За чистене забравете, освен, ако нямате миещи се тапети. Специалистите препоръчват да защитите този тип кухненски гръб със стъкло, но едва ли искате точно това.

Бетонен гръб за кухня

Плюсове – Много пластичен и издръжлив материал, върху чиято повърхност може да създадете рисунки, които напомнят на мрамор или камък.
kuhnenski-grab-beton
Минуси – Има нещо наречено „декоративен бетон”, но още не е навлязло съвсем в предлагането. Затова ще се наложи отново да търсите майстор, който да ви помогне.

Кухненски гръб от МДФ или дърво

Плюсове – Еко материал, който подчертава уюта в помещението. Ако кухнята е в еко или кънтри стил – това ви е нужно.
kuhnenski-grab-darvo
Минуси – Дървото не обича влагата и високата температура. То има свойството да попива мазнината, което ще рече, ако изберете този тип гръб за кухня, трябва да се погрижите да има специално покритие. И с него ще му е трудно да се конкурира с останалите материали.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *