Кухня с балкон: Страхотни идеи за преустройство и дизайн

Кухня с балкон обзавеждане

Да използваш балкона като допълнително кухненско помещение е добра идея, ако не е единственият в апартамента

Кухня с достъп до балкона се счита за голямо удобство – всяка домакиня харесва преустройството, което й осигурява допълнително пространство! На балкона можете да съхранявате зеленчуци в импровизирана изба, може да се охлади или дори сервира там. Ако планирате да съчетаете кухня с балкон, който е единственият в апартамента, предимството скоро се превръща в недостатък. Тогава стаята за готвене се превръща в преходна, а това не е никак уютно. Много е важно дали и как ще обедините двете самостоятелни помещения.
Кухня с балкон обзавеждане
Дизайн на малка кухня с балкон

И кухнята, и балконът са все многофункционални помещения. Ако не искате да се лишите от балкон, като го обедините с кухненското помещение, най-добре е да си гарантирате свободно място за отваряне на вратата. Това означава, че не можете да използвате подпрозоречни первази, плотове в цялата ширина на вратите и прозорците на балкона. Но ако решите да ползвате подвижна повърхност (като масичка на колела) под прозорците, такъв вариант е възможен за реализиране.

Много удобно е да си поръчате плъзгаща се врата, вместо на панти, за тази цел.
Кухня с балкон обзавеждане
Винаги имайте предвид движението на въздуха, когато оформяте дизайна на кухня с балкон. Няма да е приятно течението по всяко време на годината, ако масата е разположена точно срещу вратата. Същото се отнася и за работната зона в помещението.

Ако сте започнали ремонт в кухнята, не пренебрегвайте балкона в съседство. Ако обединението на тези помещения не е включено в плановете ви, погрижете се на балкона да има допълнителна площ за съхранение. Главното е да не превръщате и без това тясното помещение в депо за отпадъци, които по някаква причина не се вписват в апартамента. Добре известно е, дори по фън шуй, е че те са канали с отрицателна енергия, които водят до стагнация в бизнеса.

Направете балконски стелажи за домашно консервирани зеленчуци и заготовки. Те могат да се съхраняват там, ако помещението е остъклено и изолирано. Мъжете понякога си съхраняват на балкона различни инструменти – и за тях може да има отделни рафтове, но по-добре, ако бъдат затворени. Изберете си шкаф за балкон с плъзгаща врата или с пластмасови или дървени сгъваеми врати. Със затворени шкафове изглежда много по-чисто, отколкото отворени рафтове.
Кухня с балкон обзавеждане
Ако балконът и кухнята са решени в една гама, то това визуално увеличава и двете помещения. Съвсем в реда на нещата е да сложите леки масичка със столчета за топлите сезони.

От голямо значение за дизайна на кухнята е компетентният избор на завеси. Ролетните и римски щори са прикрепени директно към вратата и прозорците балкон, а това изглежда много елегантно. Тези щори са и много функционални. Тъканите завеси е добре да са в различни дължини: на прозореца – до перваза, а на балконската врати – до пода. Така помещението изглежда визуално по-високо.
Кухня с балкон обзавеждане

Дизайн на кухня, съчетана с балкон

Ако има възможност за комбиниране на кухня и балкон,
кухнята има всички шансове да стане по-функционално и красиво място. Най-лесният начин да се усвои един балкон е премахване на вратата и прозореца, а первазът да стане бар или маса за хранене. Този вариант е най-популярен, защото е и по-евтин. Вие можете да опитате друг начин – популярния у нас, в който готвенето и всички помощни дейности се извършват на балкона. Това изисква истинска изобретателност, намесата на компетентни майстори, а понякога и – наличие на разрешителни от съответните служби.
Кухня с балкон обзавеждане
От основно значение за комбиниране на кухнята и балкона е отоплението на по-малкото помещение. То включва изолация на стени, подове и тавани, изолация и остъкляване балкони, инсталиране на радиатори или подово отопление оборудване. Разбира се, за всичко това е необходимо да получите още разрешителни.

Как е най-практично да включим балкона в интериора?

Превръщането на балкона в помощно за кухнята помещение може да е различно. Там може да се организира зона за готвене или сервиране, може да сложите там кухненския „ъгъл” с малък телевизор, ако пренесете цялото оборудване значително ще си улесните живота. Винаги има място за една кафеварка, робот, скара, печка, микровълнова или уред за готвене на пара.
Кухня с балкон обзавеждане
Често местят там и хладилника и го поставят в ниша. Може да превърнете балкона и в място със специално предназначение, тогава може да обмислите и дизайн в различен стил. Ако обичате да пиете чай, обзаведете балкона в източен стил, ако ще приемате приятелки или ще организирате кът за хоби – заложете на винтидж и т.н.

Ако сте любители на Фън Шуй, вие вероятно знаете, че не се препоръчва да се храните в същата стая, където се приготвя храната. Ако семейството ви се състои от 4-5 човека, можете да подредите на балкона обедната маса, а към кухнята да поставите плъзгаща врата или параван.
Кухня с балкон обзавеждане
Ако сложите на балкона на място за кухненски прибори, ще спестите място в кухнята, което да ползвате като трапезария. Можете да направите основните шкафове по периметъра на балкона.

Как да оформите достъпа към балкона? Много често го превръщат в арка, маркирана със светодиодни лампички, но може да запазите старите правоъгълни форми. Друг вариант е да сложите декоративни колони. Те могат да бъдат изработени от гипсокартон с украса от теракот или гипс.

Обзавеждане за кухня с балкон

Формата и външния вид на мебелите в кухнята се променя всяка година, дизайнерите разработват все повече модели, но незаменимо е присъствието на работната повърхност и шкафове – висящи и за пода. За да се спести място, последните два вида се монтират едно над друго, но в малка кухня това не е проста задача.
Кухня с балкон обзавеждане
Ако искате да създадете в кухнята си усещане за простор, изхвърлете горните шкафове, или поне намалете техния размер или брой. Шкафове могат да бъдат монтирани на балкона, спестяване на ценно пространство кухня.

И накрая, за да сме ви максимално полезни:

Идеи за кухня с балкон в различни стилове

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *